Rahim Ağzı Kanseri Sinsi İlerliyor
Rahim ağzındaki hücrelerin durumunun çıplak gözle anlaşılamayacağı için sürüntü, yani smear yöntemi ile patolojik inceleme yapıldığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr.Oğuzhan Daver, böylece hücrelerde oluşabilecek anomalilerin tespit edildiğini söyledi.
Rahim ağzı bölgesinde, kanserden önce displazi denilen kanser öncesi lezyonların oluştuğunu vurgulayan Daver, “Displaziler hafif başlar, orta ve ağır displazi olarak devam eder. Ortalama olarak hafif displazinin kanser olması 44 ay kadardır” dedi.
Düzenli olarak smear yaptıran bir kadında kanser öncesi lezyonların kolay yakalandığını ve rahim ağzı kanserlerinin çok büyük çoğunluğunun insan papilloma virüsünün (HPV) neden olduğu siğillerden kaynaklandığını hatırlatan Op. Dr.Oğuzhan Daver, hastalığın bulaşma yollarına vurgu yaptı ve şunları söyledi:
“Siğiller cinsel temasla geçmekteyse de, tek bulaşma yolu bu değildir. HPV enfeksiyonları cinsel yolla bulaşan hastalıklar grubuna girer ama hiç cinsel ilişkide bulunmamış kadınlarda da displazi ve rahim ağzı kanseri görülebilir. Bundan dolayı ilk beraberliklerini erken yaşta yaşamış olanlar, çok eşliler, eşleri çok partnerli olanlar bu hastalık için risk grubunu oluşturur.
Haber61