Güncel Haberler Son Dakika 

Tarihi Fırınlarımız -1-

Bu bölümde yıllar önce yapılmış halen günümüzde kullandığımız mısır ve fasulye kurutmak için kullanılan kesme taş ustalarının el emeği ile ,ilmek ilmek işlenerek yapılan Tarihimize ışık tutan Resullü mahallesindeki fırınlarını sizlere tanıtmaya çalışacağız.

Fırınlar hakkında bilgileri mahalle sakinlerinin anlatımı paylaşacağız, fırınlar hakkında sizlerinde ekleyecekleri olursa seve seve ilaveleri yapacağımızı bildiririz.

1- Açıllı Fırını : Mahallenin yukarısında bir dönem Açıllı çimeni olarak bilinen Açıllı küme evleri bahçesinde bulunan fırın 1847 yıllarında yapıldığı hatırlanmaktadır.Rahmetli Yakup Açıl’ın evinin olduğu bölgede o yıllarda Açıllı sülalesi başta olmak üzere mahalle halkı katkıları ,Hacı İbrahim oğullar Mahmut ve Ali’nin ustalığını yaptığı Fırın ve Misafirhane yapılmıştır.Misafirhane ahşap iki katlı alt katı alt katı hayvan barınma yeri üst katı yatakhane olarak yapılmış.Gecen yıllar içerisinde misafirhane yakılmış ,Fırın ise 1987-88 yıllarında tadilat görmüş halen günümüzde aynı sülale ve mahalle halkına hizmet etmektedir.

Bilgi :Nezire Açıl ve Hayri Açıl

2-Çolaklı Fırını :Bu fırın 1900 Yıllarda Osman Çolak (Molla Osman) tarafından kendi maddi imkanları ile yapıldığı ,gecen süre zarfında ilk tamirini oğlu Ahmet Çolak tarafından 2.tamiratı 2020 yılında torunu Hacı Hüseyin Çolak tarafından yapılmıştır.Hacı Hüseyin Çolak tapulu arazisinde bulunan fırın tüm Çolaklı ve mahalle halkına hizmet etmektedir.

Bilgi :Hacı Hüseyin Çolak

3-Hacı Azmi Çolak Fırını:Bu fırın Hacı Azmi Çolak’a ait tapulu arazisine 2000 yıllarda kendi imkanları ile yaptırdığı bir fırın.Fırın için kullanılan kesme taşlarını Türkelli beldesinde hacı Süleyman’dan alınarak Resullü mahallesi ustalarından Açıluğun Kemal usta tarafından yapılmıştır.Gecen zaman içerisinde çatısı mahalle ustalarından Mustafa Kot (Atölye’ci) tarafından tamir edilen fırın mahalle halkına hizmet etmeye devam etmektedir.

Bilgi : Hacı Azmi Çolak

4-Gavazın Fırını:Resullü mahallesi orta mahalle küme evlerinde bulunan Gavazın Fırını rahmetli Ali Kırarslan ( Gavaz Ali ) 1913-1972 tarafından tahmini olarak 1951-52 yıllarında mahallenin taş ustası rahmetli ibiluğu hacı Hüseyin Bektaş tarafından yapılmıştır. Geçen zaman içerisinde rahmetli Yaşar Kırarslan tarafından 30/07/1995 yılında tamirat yapıldığı üzerinde yazmaktadır. Fırının önünde yine o yıllarda Ali Kırarslan tarafından yapılan Dibek taşı bulunmaktadır. Dibek taşı o yıllarda buğday (bulgur yapmak için)koçandan ayırmak için mısır ve yaş çay (1958 yıllarında yaş çaydan kuru çay yapmak için dövülürmüş) dövmek için kullanılırmış.

Gavazın Fırını geçen zamana rağmen halen Kırarslan Ailesine ve mahalle halkına hizmet etmektedir.

Bilgi : Hayri Kırarslan

5-İbiluğun Fırını:

6-Kayun Fırını :Kahyaoğullarının arazisi üzerine, Kahyaoğulları ile Hüseyin hafız, Halil efendi oğulları ortaklığında mahalle fırını olarak imece usulü ile 1950-51 yıllarında yapılmış. Ömer Coşkun rahmetli eşi Emine Coşkun ,Halil eşi Ayşe Taşkın, bekiruğu karısı denilen kılıfuğu kızı Emine ile Hüseyin hafızın eşi Hanife Demirci ,yapımı esnasında taş taşımışlar.ilk yapımından sonra 1965 yıllarda tamir ve tadilat yapıldığı geçen zaman içerisinde 2020 yılında tekrar tamir edilerek mahalle halkına hizmet vermeye devam etmektedir.

Bilgi : Hilmi Taşkın

En son Haberler