Bizden Haberler Son Dakika 

Resullü Köyü’nün İlk Akademisyeni: Prof. Dr. Ali DEMİRCİ

Prof. Dr. Ali DEMİRCİ

(1954 – 2014)

1 Nisan 1954 tarihinde Mehmetoğlu ailesinden Hoca Hafız Hüseyin Demirci ve Dadandıoğlu ailesinden Hanife Demirci’nin beşinci çocuğu olarak Trabzon Beşikdüzü Resullü Köyü’nde dünyaya geldi. İlköğrenimini, 1960-1965 yılları arasında Resullü Köyü İlkokulu’nda tamamladı.

1965-1966 eğitim-öğretim yılında Beşikdüzü Ortaokulu’na başladı ve 2 yıl bu okulda okudu. 1967 yılında girmiş olduğu devlet parasız yatılılık sınavını kazanarak Trabzon Lisesi’ne kaydoldu ve ortaokulun son sınıfını bu okulda okudu. 1968 yılında Trabzon Lisesi’nin ortaokul kısmından mezun oldu. Öğrenimine aynı okulda parasız yatılı devam ederek 1971 yılında da Trabzon Lisesi’nden mezun oldu.

1974 yılı Temmuz ayında başladığı vatani görevini, Isparta Eğirdir Dağ Komando Okulu’nda ‘Komando Çavuş’ olarak 1976 yılında tamamladı. Aynı yıl girmiş olduğu üniversite sınavlarında, Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü’nü kazanarak lisans öğrenimine başladı. 1980 yılında bu bölümden ‘Orman Mühendisi’ olarak dereceyle mezun oldu.

1981-1982 eğitim-öğretim yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi bünyesindeki Silvikültür Anabilim Dalı’nda lisansüstü öğrenimine başladı. Lisansüstü öğrenimi sırasında Orman Genel Müdürlüğü İstanbul Bahçeköy Orman İşletme Müdürlüğü’nde ‘Orman Mühendisi’ olarak çalışmaya başladı. İstanbul Üniversitesi’nde sürdürdüğü yüksek lisansını 1982 yılında tamamlayarak ‘Orman Yüksek Mühendisi’ unvanını aldı.

1983 yılında KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı’nda ‘Araştırma Görevlisi’ olarak göreve başladı. Aynı üniversitenin Fen Bilimleri Enstitüsü Silvikültür Anabilim Dalı’nda sürdürdüğü ‘Doğu Ladini-Doğu Kayını Karışık Meşcerelerinin Gençleştirilmesi’ adlı tezi ile 1991 yılında doktorasını tamamladı ve ‘Doktor’ unvanını aldı. 1992 yılında ‘Yardımcı Doçent Doktor’, 1995 yılında ‘Doçent Doktor’, 2001 yılında ise ‘Profesör Doktor’ unvanını aldı.

1992 yılından itibaren kesintisiz olarak her dönem lisans ve lisansüstü düzeyde olmak üzere dersler verdi. 3 TÜBİTAK projesi, 3 KTÜ bilimsel araştırma projesi, 2 Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde yürütülen proje olmak üzere çeşitli projelerde yürütücü ya da yardımcı araştırıcı olarak görev aldı. 6 doktora tezi, 12 yüksek lisans tezi ve 100’e yakın lisans bitirme tezinin tez danışmanlığını yaptı. KTÜ ve diğer üniversitelerde yürütülen birçok yüksek lisans ve doktora tezinde, tez izleme komitesi üyesi ve tez savunma sınavı jürisi olarak bulundu.

‘Silvikültürün Temel Prensipleri’, ‘Silvikültür Tekniği’, ‘Silvikültürün Temel İlkeleri’ ve ‘Orman Bakımı’ olmak üzere 4 adet ders notu yazdı. Ulusal ve uluslararası saygın dergilerde makaleleri yayımlandı. Akademik hayatı boyunca birçok ulusal ve uluslararası düzeydeki kongreye ve sempozyuma katıldı, bilimsel toplantılarda oturum başkanlığı yaptı. Bilimsel dergilerde ve kongrelerde, gönderilen bilimsel çalışmaları değerlendirmek üzere hakemlik görevini ifa etti. Çeşitli üniversitelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışma alanı ile ilgili olarak seminerler verdi.

Yardımcı doçentliğe ilk olarak atanma, yardımcı doçentlik görev süresinin tekrar uzatılması, doçent adaylarının doçentliğe başvuru dosyalarının incelenmesi, doçentliğini almış akademisyenlerin doçentlik kadrosuna atanması ve profesörlük kadrosuna atanmak için başvuruda bulunan adayların dosyalarının incelenmesinde jüri olarak görev yaptı ve atama sürecine ilişkin raporlar hazırladı.

KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığı görevini yürüttüğü zaman aralığında, Türkiye’de bir ilk olan ‘Orman Mühendisliği Bölümü İkinci Öğretim’ programını hayata geçirdi. Yine KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığını yaptığı zaman aralığında, Türkiye’de ilk kez ‘Yaban Hayatı ve Amenajmanı’ adı altında 4 yıllık lisans programı düzeyinde eğitim veren yeni bir bölümün kurulmasında öncü oldu.

1 Mart 1986 tarihinde Beşikdüzü Kutluca Köyü’nden Öğretmen Remzi Bebek ile Beşikdüzü Akkese Köyü’nden Nadiye Bebek’in kızı Saadet Hanım ile evlendi. Bu evlilikten Utku adında oğlu ve Cansu adında kızı oldu. İleri seviyede Fransızca ve orta seviyede İngilizce bilen Prof. Dr. Ali Demirci, Resullü Köyü’nden yetişen ilk akademisyendir. 29 Mart 2014 tarihinde Trabzon’un Akçaabat ilçesi Söğütlü Mahallesi’nde geçirmiş olduğu elim bir trafik kazası sonucu hayatını kaybetti.

BULUNDUĞU İDARİ GÖREVLER

– KTÜ Orman Fakültesi Fakülte Kurulu Üyeliği (1995-1998)

– KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı (1996-1997)

– KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcılığı (1998-1999)

– KTÜ Ormancılık Araştırma Uygulama Merkezi Müdürlüğü (2000-2003)

– KTÜ Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Başkanlığı (2002-2009)

– KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölüm Başkanlığı (2004-2008)

– KTÜ Orman Fakültesi Fakülte Yönetim Kurulu Üyeliği (2004-2008)

– KTÜ Arsin Meslek Yüksekokulu Müdürlüğü (2012-2014)

– KTÜ Üniversite Senato Üyeliği (2012-2014)

YETİŞTİRDİĞİ ÖĞRENCİLER

– Prof. Dr. Mahmut Derya AVŞAR (Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi)

– Prof. Dr. Süleyman GÜLCÜ (Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)

– Prof. Dr. Nebi BİLİR (Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi)

– Prof. Dr. Sinan GÜNER (Artvin Çoruh Üniversitesi)

– Doç. Dr. Salih PARLAK (Bursa Teknik Üniversitesi)

– Doç. Dr. Aşkın GÖKTÜRK (Artvin Çoruh Üniversitesi)

– Dr. Mehmet ÖZDEMİR (Marmara Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürü)

– Ahmet AKBULUT (Orman Genel Müdürlüğü Kadastro ve Mülkiyet Dairesi Başkanı)

– Muhammet Mustafa GÜNER (Orman Genel Müdürlüğü Yalova Orman İşletme Müdürü)

– Turgay VATAN (Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Orman Koruma Şube Müdürü)

Hazırlayan

Dr. Utku DEMİRCİ

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

En son Haberler