Diğer Haberler Son Dakika 

ŞANLI TARİHİMİZİN UNUTULMAZ GÜNÜ!

       Ağustos ayı, şanlı tarihimizdeki nice zaferlere şahitlik etmiştir. Her yıl bu ayda bizler, tarihimize damga vuran eşsiz zaferleri hatırlarız ve bu zaferin kahramanlarını hayırla yâd ederiz.

       26 Ağustos 1071’de kazanılan Malazgirt Meydan Savaşı ile Anadolu’nun kapısı Türklere açılırken; 26 Ağustos 1922’de başlayan Başkumandanlık Meydan Muharebesi ile de Anadolu işgalci güçlerden temizleniştir.

       Malazgirt ovasında gerçekleşen savaşta, Bizans hükümdarı Romen Diyojen’i mağlup eden Büyük Selçuklu sultanı Alparslan, Anadolu’nun kapılarını Türklere aralamıştır. Zaferin ardından Orta Asya’dan gelen pek çok Türk Anadolu’ya yerleşmeye başlamıştır.

       İstiklal Savaşı, Türk milletinin maddi ve manevi tüm varlığını ortaya koyduğu benzersiz bir kurtuluş destanıdır. Milli mücadele yolunda ilk adım 19 Mayıs 1919 sabahı Mustafa Kemal Paşa’nın Samsun’a ayak basması ile atıldı. Çok zorlu ama inançlı bir mücadeleyle geçen üç yılın ardından 26 Ağustos 1922’de günün ilk ışıklarıyla başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos günü Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nde kazanılan büyük zaferle sonuçlandı.

       İstiklâl mücadelesi uğrunda atılan bütün adımları anlamlı kılan bu zafer; sadece silahlı bir mücadeleyi değil, aynı zamanda ulusal birlik ve beraberliği, vatan sevgisini ve özgürlük tutkusunu da simgeliyordu. Çöken bir imparatorluğun ardından, Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri ve siyasi dehasının önderliğinde gerçekleşen zafer, bağımsızlık yolunda döşenen en sağlam taşlardır.

       Muhammed suresinin 7’nci ayetinde “Ey iman edenler! Allah’a yardım ederseniz, O da size yardım eder ve ayaklarınızı sağlam bastırır” buyrulur. Allah’ın yardıma ihtiyacı olmayacağına göre; ayette mecazi ifade kullanılmış, “Allah’a yardım” ile O’nun dinine ve peygamberine yardım kastedilmiştir.

       Bu ayet, bir ilahi kanuna (sünnetullah) ışık tutmaktadır. Yüce Allah, yardımını; kulun kendisine düşeni yerine getirmiş olmasına bağlamıştır. Tarih boyunca bizleri zaferden zafere koşturan ve o muazzam ruhu bize kazandıran, İslâm’a olan bağlılığımızdır.

       Böyle şanlı bir tarihi bize nasip eden Allah’a hamd; bunları yaşamamıza sebep olan kahramanlara da selam olsun! Başta büyük komutan Alparslan ve Başkumandanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehit ve gazilerimize minnettarız. Ruhları şâd olsun!

       Şehit kanlarıyla yoğrulmuş olan bu cennet vatanı bizlere emanet edenlere selam olsun! Kutsal değerlerimiz olan vatan, millet, bayrak ve din uğruna hizmet edenlere selam olsun! Ecdat emanetine gönülden sahip çıkanlara da selam olsun!

       Hazırlayan: Bahtiyar Budak–Emekli Edebiyat Öğretmeni

En son Haberler