Güncel Haberler Son Dakika 

Kadırga Yaylası Çöp Rezaleti

Kadırga Yaylası;  Trabzon, Giresun ve Gümüşhanelilerin ortak yaylacılık yaptığı bir yerdir. Kadırga, resmi olarak Kürtün ilçesi topraklarındadır. Fatih Sultan Mehmet’in, ordusuyla birlikte Trabzon’u fetih etmeye giderken burada bulunan Türkiye’de ilk ve tek olan tarihi üstü açık camide namaz kıldığı rivayet edilir. Kadırga’da yaklaşık 600 yıldır her yıl Temmuz ayının 3. Cuma günü Trabzon, Gümüşhane ve Giresunlu yaylacıların katılımı ile Otçu yapılır. Otçu yapıldığı gün bu üç ilin halkı birliktelik kurarlar, kaynaşırlar birbirlerinden alış-veriş yaparlar. Hatta çevre illerden ve  komşu ülkelerden dahi  turistler Kadırga’ya akın ederler.

Ne yazık ki her yıl on binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Kadırga Yaylası çöplüğe dönmüş durumda. Bu yaylanın hizmetlerini Kürtün’e ait bir belde olan Özkürtün Belediyesi görmekte. Ancak bu hizmetin ne şekilde görüldüğü ise maalesef ortada.

Bu yılki otçu 15 Temmuz’da yapıldı. Binlerce yaylacı ve turist buraya geldi. Haliyle biriken çöpleri Özkürtün Belediyesi toplamış ancak bu çöpleri Trabzon’un Şalpazarı ilçesindeki köylülerin yaylacılık yaptığı Aktaş ve Başoba yaylalarının yanıbaşındaki Kurugöl mevkiine dökmüş.  Bu manzara Şalpazarı Gündem tarafından yayınlandıktan sonra halkın Özkürtün Belediyesi’ne tepkisi her geçen gün artıyor. Bu duruma Özkürtün halkıyla Şalpazarı halkı birlikte tepki gösteriyorlar.

Bu rezaletin derhal ortadan kaldırılması için birlikte mücadele veriyorlar. Özkürtün halkı ile Şalpazarı halkı  burada beraberce ve kardeşçe yaşamlarını sürdürmek istiyorlar.

Özkürtün ile Şalpazarı halkının kardeşliği tarih ötesinden geliyor çünkü bu iki halk 24 Oğuz boyundan olan Çepni Boyu’na aitler. Bu iki halk boydaştır ve onlar bunu yüzyıllardır biliyor. Onlar kendilerine Çepni halkı diyor. Çepni halkı, yöneticilerin kendibaşınalığına ve sorumsuzluğuna karşı tepkilerini her geçen gün arttırıyor.

Kadırga Yaylası’nın sınırları içerisinde bulunan Aktaş ve Başoba’da yaylacılık yapanlar çöp kokusundan dolayı yılın 3 ayı kaldıkları yaylalarının nefis havasına hasret kalmış durumdalar. Hayvancılık ile geçinen yaylacılar hem kendilerinin hem de hayvanlarının sağlığından endişe ediyorlar. Çünkü hayvanlar dağlarda otlanırken  buradaki çöplüğe gidiyorlar ve bu çöplükten besleniyorlar. Bu durum hem hayvanların kendi sağlığında hem de bu hayvanların etinden ve sütünden yararlanan insanların sağlığında büyük olumsuzluklar teşkil edebilir.

Yılda on binlerce insanın ziyaret ettiği Kadırga çöplüğe dönüşmüş durumda. Kadırga doğal güzelliğini ve insanlara sağlık veren havasını kaybetmiş durumda. Yöneticilerin sorumsuzluğu ve iş bilmezliği doğayı mahvediyor. Gümüşhane Özkürtün ve  Trabzon Şalpazarı halkı bu rezaletin kaldırılması için mücadelelerini sürdürüyorlar…

http://salpazarigundem.com

En son Haberler