Makaleler Son Dakika 

Rabbimizin İnsan için Yarattığı Detaylar

Bizim için var edilen dünyada ihtiyacımız olan her şey bulunmaktadır. Çeşitli nimetler, güzellikler ayrı ayrı yaratılmış ve insanın ihtiyaç duyacağı hiçbir şey noksan bırakılmamıştır.

Gece yatıp, sabah uyandığımızda ve gün boyunca ne tür ihtiyaçlarımız olduğuna ve bunları nasıl karşıladığımıza bir bakalım; tüm gün yorulmuş olan benimiz gece olduğunda yatıp dinlenmeye ihtiyaç duyar ve yatağımıza uzanır güzelce uyur dinleniriz. Sabah kalktığımızda rahatça nefes alırız. Bunun için dengeli bir gaz oranı olan oksijen her zaman mevcuttur. Biz bunu çok kez düşünmeden yaparız. Uyandığımız andan itibaren etrafımızdakileri görmeye ihtiyacımız vardır. Yüce Rabbimiz, bizlere nimet olarak en güzel şekilde görebileceğimiz bir çift göz vermiştir. Ve gözlerimizin en güzel şekilde görebilmesi için bizim hiçbir şey yapmamıza gerek yoktur. Gün içinde kullanacağımız enerjiyi depolamak için kahvaltı yapma ihtiyacı duyarız. Peynir, zeytin, yumurta, süt, tere yağı, bal, reçel… gibi nimetlerden bunun için faydalanırız. Yemiş olduğumuz her şeyden ayrı bir vitamin, mineral, karbonhidrat, yağ, protein alırız. Bu yiyecekleri yediğimiz her an vücudumuzdaki fabrikalar çok büyük bir hızla çalışmaya başlar ve ihtiyaç duyulan bölgeye ihtiyaç, duyulan maddeler gönderilir. Eğer fazla gelen herhangi bir şey varsa, gerekli organlar depo görevini yerine getirirler. Ve biz bu işlemlerin gerçekleştiğinden habersiz yaşamımızı sürdürmeye devam ederiz.

Vücudumuzda buna benzer milyonlarca işlem biz dünyaya geldiğimizden beri yapılmaktadır. Birçok kompleks işlem yıllardır süregelmektedir. Dolayısıyla vücudumuz adeta bir sanayi fabrikası gibi işlem görür.

Kara ve çamurlu toprağın içine atılan kupkuru tohumlar bizlere türlü çeşitte meyveleri ve sebzeleri verir. Çilek, kiraz, elma, armut, şeftali, salatalık, domates, biber, patlıcan, muz, portakal, karnabahar, avokado, karpuz ve daha birçok sebze ve meyve… İnsanlar bu sebzelerin ve meyvelerin tatlarını, kokularını yıllar boyunca en gelişmiş laboratuarlarda da çalışsalar gerçek hallerine ulaşamazlar. Çünkü Allah’ın yeryüzünde yaratmış olduğu kokular, lezzetler, renkler ve görüntüler eşsiz güzelliklere sahip olan nimetlerdir.

Yeryüzünde birbirine yakın komşu kıtalar vardır; üzüm bağları, ekinler, çatallı ve çatalsız hurmalıklar da vardır ki, bunlar aynı su ile sulanır; ama ürünlerinde (ki verimde ve lezzette) bazısını bazısına üstün kılıyoruz. Şüphesiz, bunlarda aklını kullanan bir topluluk için gerçekten ayetler vardır. (Ra’d Suresi, 4)

Bahsetmiş olduğum sebzeler ve meyveler gibi hayvanlarda da ihtişam ve güzellikler vardır. İnsanların hem bakarak zevk alıp, Allah’ı takdir edebilecekleri, hem de türlü ihtiyaçları için kullanabilecekleri hayvanlar vardır. Balıklar, atlar, inekler, koyunlar, kuşlar, sevimlilikleriyle insanların her zaman beraber olmak isteyecekleri kediler, köpekler…

Kendinden (bir nimet olarak) göklerde ve yerde olanların tümüne sizin için boyun eğdirdi. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir kavim için gerçekten ayetler vardır. (Casiye Suresi, 13)

Burada anlatmış olduğum gerçekler, Rabbimiz’in insanlığa sunmuş olduğu nimetlerdir. Bunları bilmek ve bu bilgiyle hareket etmek her insanın yapması gerekendir. Aksinde, nimetlerin farkında olup, ama Allah’ın gücünü yok saymak, kendi başına buyruk hayata devam etmek, Rabbimiz katında affedilmeyecek bir tavır olacaktır.

Mine Çakır

Eğitimci Yazar

En son Haberler