Sesli harfler “Drama Yöntemi”

Zihinsel engeli bulunan, algılama, dikkat dağınıklığı sorunu olan, hiperaktivite gibi problemi olan çocuklar özel eğitime ve özel ilgiye ihtiyaç duymaktadır. Bu çocukların bireysel farklılıkları dikkate alınarak her öğrencinin ilgi alanına girildiğinde ve özgüveni geliştirildiğinde içlerindeki öğrenme arzusu ortaya çıkmaktadır. Bunu çıkarmanın en kolay ve en eğlenceli yolu da Drama Yöntemi’dir.

Drama yöntemi öğrenci odaklı bir yöntem olduğu için öğrenci kendini öğrenme metodunun içinde bulur, eğitimcide çocuğa vermek istediğini kolayca kavratır. Her öğrencinin bireysel farklılığına göre hazırlanan çalışma programı ile çocukların bilişsel becerileri gelişir ve sosyal alanda’da daha başarılı olması sağlanır.

Mental durumları ne olursa olsun, her çocuğun öğrenme kapasitesi vardır.Her birinin bireysel farklılığını esas alarak onlara uygun Drama yöntemi ile istenen beceriler kazandırılabilir.Bu yöntemle elde edilen başarıyı sizde uygulamanın neticesinde göreceksiniz.

Her öğrenci öğrenir ama öğrenme süresi ve öğrenme süreci farklıdır.

Okumak,onlar için de kolay..

                                                      YÖNTEMLER

1.Anlatma Yöntemi

2.Soru-Cevap Yöntemi

3.Drama Yöntemi

4.Bilinenden Bilinmeyene Yöntemi

5.Model Olma Yöntemi 

                                                         DRAMA YÖNTEMİ 

Çocuğun gelişiminde oyunların ve oyunla öğretimin katkısına inandığımdan okuma –yazma öğretimi sırasında oyuna dayalı etkinliklere yer vererek öğrenciyi öğrenmeye dahi etmeyi esas aldım. Öğrencinin bireysel farklılıklarına, dikkat sürelerine, algılama seviyesine ve ilgi alanlarına göre drama yapılırken öğrenci kendini öğrenme sürecinin içinde bulur; kendini tanır, tanıtır ve öğrendiklerinin içersinde hisseder. Böylece çocuk kendini daha mutlu hisseder, kendine olan güveni artar.”Ben de öğreniyorum.”der, öğrencinin özgüveninin gelişmesi de sağlanır. 

Drama yönteminde, tanıdığı hayvan sesleri, diğer doğal sesler ve nesnelere yer verilmiştir. Öğrenci eğlenirken öğrenmiş, öğrenirken de kavramış olacaktır. Bu sayede öğrenme daha kolay ve daha kalıcı olmaktadır. 

Bu yöntemde öğrenci esas alındığı için öğrencinin durumu dikkate alınarak çalışma programı uygulanır. Öğrenme-öğretme sürecinde öğretmen, yaptıracağı etkinleri ve yönlendirmeleri öğrencinin bireysel farklılığını, ilgi alanını, algılama düzeyini dikkate alarak çeşitlendirebilir. 

                                                            SES GURUPLARI

Drama yöntemine uygun olarak, eylem bildiren sözcükleri içeren seslere öncelik verilerek ses gurupları aşağıdaki gibi düzenlenmiştir. Bu gruplamadaki amaç öğrencinin sesleri daha kolay kavramasıdır. Her ses gurubunda sonra sesli harf çalışmasın ile pekiştirme yapılır.

.

.

.

.

Tam boyut için Resimler Üzerine Tıklayınız.

Sesli harflerin Kavratılması

Sesli harflerin çıkışlarına uygun ağız ve el hareketleri yaptırılır.Şaşırma ve hayret ifadeleri,çeşitli taklitler,kullanılan nesnelerdenyola çıkarak seslerin çıkışı canlandırılır.Böylece sesler akılda kalıcı şekilde kavratılmış olur.

Örnek : “a” sesi için şaşırma ve hayret ifadesi kullanılır.Öğretmen:”Ağzını aç,elini aç ve  a sesini çıkaralım“der.Bu canlandırma sıra sende yönergesiyle ile yapılır.Öğrenme oyun ve yarış şeklinde devam eder.

Öğretmen ağzını ve elini kullanarak “a” sesini çıkarır.Öğrencidenkendini taklit etmesini ister.Bu canlandırma karşılıklı oyun tarzında öğrenci ile yarışma şeklinde devam eder.Öğrencinin takıldığı durumlarda drama tekrarlanarak çağrışım yöntemi ile sesin çıkarılışı hatırlanır.

Diğer seslerde ;öğrencinin ilgi alanına,bireysel farklılığına ,algılama düzeyine,dikkat süresine özen gösterilerek drama yöntemi ile kavratılmaya çalışılır.

Fatma DEMİREL

Yukardaki bölüm Fatma DEMİERL’in “BEN OKUYORUM” adlı kitapından Alıntıdır.

E-mail: [email protected]

              [email protected]

Konu ile ilgili soru ve düşüncelerinizi YORUM YAZ bölümüne yazınız.

En son Haberler

5 Thoughts to “Sesli harfler “Drama Yöntemi””

  1. fatma demirel

    fama demirel:ses eğitimini okudum.teşekkürler ibrahim bey.

    1. Sn Hocam bizleri kırmayıp kitapınızdan ve kendi tecrübelerinizden paylaşacağınız bilgilerin geniş kitlelere ulaşarak faydalı olmasını diliyoruz.
      Ülkemizde okuma yazma güçlüğü çeken bir cok yavrumuzun olduğunu biliyoruz onlara bir nebze faydamız olursa ne mutlu bizlere.

  2. üzeyir aydoğan

    fatma demirel hocamızın böyle içeriği geniş bir konuyu öğreterek açık anlaşılır bir biçimde yazısı çok ama çok geniş kitlelere yansıyacağını inanıyor. başarılar diliyorum.

  3. fatma demirel

    Kitabın bazı kısımlarını sizinle paylaşarak,öğrenme güçlüğü çeken çocuklarımıza yararlıolmaktan mutluluk duyarım.F.DEMİREL

    1. Sayın hocam öncelikle size cok teşekkür ederim bu güzel ve değerli kitabınızı bizimle paylaştınız .

Comments are closed.