Bizden Haberler Son Dakika 

Yakup Bektaş’dan Resullü Köyü Tarihi

Daha önce haberini yaparak sizlere duyurduğumuz Yalçın ve Emine Bektaş’ın bebekleri Belinay BEKTAŞ  bebeğin doğumuna gelen Dedesi ve babaannesi’nin yolu istanbul’a oradan Bekyad’ın düzenlediği 11.sarma gününe ardından istanbul sultanbeylide bulunan kızı Asiye hanım’ın  yanın’a yolu düşünce bende kendini ziyaret ettim, bir zamanlar köyümüzde muhtarlık yapmış Yakup BEKTAŞ amcamızdan köyümüz hakkında bazı bilgiler almak iki lafın belini kırmak için Ali ÇOLAK’ın evinde çay içip muhabbete başladık.

Uzun uzun eskilerden, eski büyüklerimizin yaşantılarından, yaşama biçimlerinden ,tarımın ,hayvancılığın ,geçim sıkıntılarından ve şu andaki köyümüzün ekonamik halinden uzun bir sohbet ettikten sonra Yakup muhtarımızdan bazı bilgileri kaleme aldım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle şunu yazımın başında sizlere anımsatmak istiyorum az sonra okuyacağınız bilgilerde eksikler, yanlış anımsanmış tarihler olabilir bu nedenle hoşgörünüze sığınıyor ve eksik bilgi ve konuları YORUMLAR  bölümünü kullanarak bizimle paylaşmanızı rice ediyorum.

Yakup Amcamızın anımsadığı şu ana kadar köyümüzde toplam 17 kişi muhtarlık yapmıştır.Bunları sıra yapılmadan şu şekilde aktaralım

MUHTARLARIMIZ

1-Halim(helim)Demirçi  1945-14-946

2-Abdullah Budak(Borucu kemal’in babası)

3-Yakup Bektaş  1968-1977

4-Ali Osman Budak  1980-1984

5-İbrahim Çalışkan 1956-1963

6-Kemal Budak (Borucu)1994-1999

7-Mehmet Nuri Kıraslan (fuşudu)1966-1968

8-Hafız H.ibrahim Coşkun

9-Muhammet(Mehmet) Kılıçarslan (Eğibin Muhammet)

10-Mahmut Açıl (vekaleten eğibin muhammet’in yerine)

11-Ali Sait Çolak

12-Mustafa Kot(Hasan ali oğlu)

13-Yusuf Açıl

14-İbrahim Bektaş

15-Abdullah Çolak

16-Hüseyin Bektaş

17-Mustafa Demirci

OKUL

Şu anki okulumuzdan önce bir coğumuzun bildiği ve şuanda yıkılan eski okulumuz vardı işte bu okulun yapımı hakkında şu bilgileri aldım.

Okulun yapımında o dönemin devlet yetkililerinin fazla bir yardımı olmamakla beraber köye inşaat zamanında jandarma cıkmış ve dedelerimize salma atılmış bu salma bizim bildiğimizin dışında kişilere durumu gözetilerek emri vaki şekide sen şu kadar kesme taş ,sen şu kadar şu ebatda ağac vs gibi salma atılmış hatta jandarma eşliğinde köy dolaşılarak malzeme toplanmış ağaclar kimin olduğuna bakılmadan kesilerek inşaat’da kullanılmış atılan salmalar bir liste halinde tutularak kimin getirip kimin getirmediği tesbit edilmek için yine jandarma tarafından imza karşılığı teslim alınmış.Bu şekilde binbir çile ile köyümüzün ilk okulu 1945 yılında başlayıp 1947 yılında kaba taslak olarak yapılmış hatta bir dönem catı ve çam cerceve olmadan kısmi eğitim yapılmış içinde.Köyümüzde okulun olmadığı zamanlarda Camii mektepleri ve bazı evlerin odaları sınıf olarak kullanılmış yine bu dönemde öğretmen olmadığından eğitmen’ler varmış eğitimler bu eğitmenlerin gözetiminde yapılırmış.

1981-82 Yıllarında yıkılarak Mütahitliğini köyümüğz dışında ustalar gelerek yapmıştır.Yine eski okulun yıkılarak yeni okulun yapılma döneminde Tepe’de bulunan Rahmetli Murat amca’nın kahvesinin altı kiralanarak okul olarak kullanılmıştır.

Mustafa Demirçi,Feyzan İpek,Durmuş Özdemir,Necati Topal,Yaşar Aslan ve Şu anki aruz muhtarı Mustafa Dübüş öğretmenlerimizde okulumuzun taşımalı sisteme geçmeden önceki öğretmenleridir.

Köyümüzde görev yapan ilkokul müdürleri arasında Mehmet hekimoğlu ve Rıfat Koyunoğlu

KÖY DEĞİRMENİ

Dere içinde bulunan su değirmenimiz köylülerimizin hep beraber iş birliği ile yapılmış.ilk yapılan yapı uzun zaman kara duvar ve üzeri tene ile örtülü catı yapılmış ama daha sonraki gördüğü tadilat’la pirket ve üzeri beton olarak yapılmış.

Bu değirmende Bekiru Mehmet Yılmaz(postacı ahmet’in babası),Ali Budak ve Babası,Yusuf Açıl,Mehmet ali TAŞ(çavuş)Salih Kot,İsmail Dadandı,Mehmet Bektaş(emin oğlu) Gebitci diye tabir ettiğimiz değrmen çalıştırıcılığı yapmışlardır.

ÇEŞMELER

Çeşmelerimiz hakkında fazla bilgisi olmadığını söyleyen Yakup amcamız sadece şu anda çeşme yanı diye adlandırdığımız çeşme için şunları söyledi.

Bu çeşme tarihi 1235 olduğu özerindeki kitabede yazdığını ve bu çeşme kültür bakanlığına kayıtlı tarihi bir çeşme olduğu ve her sene ilgili kurumdan memurların bu çeşme’yi kontrole geldiğini resimlerini çekerek tahribat olup olmadığına bakıldığını anlatmaktadır.

YOL

1970-1971 Yıllarında daha önce ambarlı köyüne kadar gelen yol bu tarihte muhtarımızın girişimleri sonucu şu anki güzergahından dereye kadar gelmiştir.Uzun yıllar burda kaldıktan sonra 1979-1980 yıllarında tekrar ivme kazanarak şu andaki güzergahı oluşturulmuş ve hizmete acılmıştır.

YOL KAZASI

1980 Yılının mart ayında uzun yıllar bekleyen yolumuzun tekrar muhtar İbrahim Bektaş tarafından yapımı başlatılmış ve talihsiz bir kaza ile Hamdi Kibar’a ait bir  araçla kaza olmuştur kaza yeri Hozan virajı diye adlandırılan yerdedir.Bu elim kazada Muhtar İbrahim BEKTAŞ,Hasan KILIÇARSLAN,Hüseyin KIRASLAN Vefat ettiler Mahmut oğlu Ali Dadandı bu kazada yaralanarak bir gözünü kaybetmiştir,Hamdi Kibar,Ali osman Coşkun,Yunus Çolak,Ramazan Coşkun,kara devruşu Mustafa Demirçi,Ali Kıraslan’da yaralı olarak kurtulmuşlardır.

KÖPRÜ

Araba yolu yapımı sırasında ilk olarak köylülerimiz iş birliği ile ağaç köprü yapılmıştır.Fakat ilerleyen senelerde  yağışın bol olduğu zamanda derenişn taşması sonucu tahta köprü sele karışarak yıkılmasıyla beraber 1982-83 yıllarında şu anda kullandığımız beton köprü yapılmıştır ve halen kullanılmaktadır.

KARANLIK KÖPRÜ

Tarihi kemer köprü yapımı hakkında net bilgim olmamakla beraber Rumların zamanında ANASTAS ustaları tarafından yapıldığı söylenir.Bu dönemlerde dereden karşıya geçmek için başka yol olmadığından çok uzun yıllar bu köprü Aruz,Resullü ve türkelli köylülerinin bir kısmının nahiye’ye(beşikdüzü)gitmek için kullandıkları yaya yoludur demektedir Yakup amcamız..

CAMİLERİMİZ

1927 Yılında aşagı mahalle camii 1928 yılında yukarı mahalle cami olmak üzere iki adet camii yapılmıştır köylülerimizin gayret ve cabaları ile.Daha sonraki senelerde Yukarı mahalle camii yıkılarak dernek başkanlığını Ali sait ÇOLAK’ın yaptığı ve Mimarlığında Rahmetli Mehmet TAŞKIN’ın yaptığı şu anda kullanılan camii yapılmıştır.

Bu camiilerimizde H.İbrahim COŞKUN(hafız)ve  Hamdi BEKTAŞ(hafız) hocalarımız resmi olarak görev yapmışlardır daha sonraki senelerde tayin üsülü ile farklı hocalarımız görev almıştır.

USTALARIMIZ

Taş Ustası:Hüseyin Bektaş(Rahmetli ibulunun babası),İbulu Mehmet Bektaş,H.Ali Budak,Mehmet Budak(hüseyin Oğlu)

Ayakkabı Ustası:Hüseyin Açıl

Marangoz ustası:İbrahim Açıl(mahmut açıl’ın babası),Mahmut Açıl(püf Mahmut),Kemal Açıl,Ali Sait Demirçi,Yakup Demirci(Ali Oğlu)Mehmet Ali Demirci

Diyer Ustalarımız:Ahmet Çolak(osman oğlu),yunus Çolak,Ali osman Coşkun,Aziz Kılıçarslan,Ali Osman Budak,Kemal Budak(borucu)Mehmet Ali Demirci,Hasan Çolak,Muhammet Açıl(mahmut Oğlu)

Köyümüz kalycısı :Emrullah Demirçi,Mithat Kot,Mahmut Ekrem Açıl

Marangoz Atölyesi:Mustafa Kot(atelyeci)

Kahve ve Bakkalcılarımız:Tepe Bakkaliyesi ,kahvehanesi Murat Bektaş,Hıdır obuzunda kahvehane Mehmet Ali Demirçi ve Halim(helim)Bektaş, Osman Çolak,Mustafa Kot(ali Oğlu)

Kantar Ustası:Mehmet Çolak,Azmi Çolak

Baskül Ustası:Hüseyin Coşkun,Halil Coşkun,Osman Bektaş(Ömer oğlu)

İnşaat:Mustafa Bektaş(Emin Oğlu)

Köyümüze ilk elektirik 1976-77 yıllarında direk dikilmeye teller cekilmeye ve trafo yapılmaya başlandı,1978 yılında elektirik verildi.

Köyümüze ilk telefon 1986-87 yıllarında tek tük kahve ,bakkallara ve posta memura olan köylülerimize bağlandı ardından santral uygun hale gelerek periyodik zaman aralığında müracat eden herkese verild.

HAFIZLARIMIZ

Hüseyin Demirçi,Mehmet Demirçi,Mehmet Dadandı,İbrahim Çalışkan(halicı hasan beyin babası),Hamdi Bektaş,Mustafa Coşkun(İbrahim Hafızın babası)H.İbrahim Coşkun,Emin Kılıçarslan,Hasan Dadandı,Bekteş Bekteş(Gülüm)M.Yaşar Coşkun(babam)Yaşar Taş,Mustafa Taş,Mustafa Kot,Osman ve Mustafa Budak(Hüseyin oğlu) BahtiyarBudak(pestil mehmet oğlu),Osman ve smail  Budak(Muhammet Oğlu),Nihat Taşkın(hilmi taşkın kardeşi)Mehmet Dadandı (osman oğlu)İsmet Kılıçarslan

Yukardaki vermiş olduğu bilgilerden dolayı çok ama çok teşekkür ettiğimiz Yakup amcamızın ALLAH uzun ömürler versin inşallah gerçekten ben köyümün geçmişi hakkında çok değerli bilgileri öğrendiğimi düşünmekteyim bu bilgileride sizlerle paylaşmanın gururunu yaşamaktayım..

 

En son Haberler

12 Thoughts to “Yakup Bektaş’dan Resullü Köyü Tarihi”

  1. Hafızlarımız bölümünde Sn İsmet Hocamızı yazmayı unutmuştuk hocamızın affına sığınıyoruz gerekli düzeltmeyi tarafımdan yapıldığını hatırlatmak istiyorum..

  2. Metin ÇOLAK

    İbrahim.sohbetinizin çok hoş geçtiği işlediğiniz konulardan belli.Keşke bende sizlere yakın olsamda gelip bir çayda ben içseydin diye düşündüm birden.Anlatanın ağzına yazanında eline sağlıl.
    Köy yolundaki araba kazasındaki yaralıları yazarken rahmetli baban Yunus çolak herhalde hatırınıza gelmemiş olabilir diye ben hatırlama ihtiyacı hissettim.
    İşlerinizde başarılar
    Kolay gelsin

    1. Çok teşekkür ederim metin abi ALLAH razı olsun tabi bu kadar konuşma arasında bende atlamış olabilirim hemen gerekli düzeltmeyi yapıyorum.
      Saygılar..

  3. Metin ÇOLAK

    Ha bu arada Yayup hısım ve ailesine ALLAH cc uzun sağlıklı ömürler versin

  4. Yeni yapılan köy ilkokulumuzun mütahiti rahmetli Aluğun Hasan değildir.

    1. Peki bu konuda okulun yapan kim olduğunu biliyormusun sevgili komutanım.

    2. Ben kısa dönem askerlik yapsam da sevgili İbrahim, senin komutanın sayılırım. Yeni okulun mütahiti Beşikdüzü’ndendi sanırım. Köyümüzden okul inşaatında çalışanlara yövmiyelerini öderken cimri davrandığını biliyorum.

      1. Bende ondan dedim zaten rütbe farkı.:)
        Bu konu hakkında benim öğrendiğim evet mütahidlik değil ama bu inşaat’da ustalık yapmış ve burdan sigorta tamamlamış..

  5. ALİ ÇOLAK

    KÖYÜMÜZ ADINA DEĞERLİ HİZMETLERİ OLAN SİZLERİ AĞARLAMAK ŞEREFİNE BİZLERİ DAHİL ETTİĞİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜR EDER AYRICA KÖYÜMÜZ İLE İLGİLİ SORUNLARI PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN SONSUZ ŞÜKRANLARIMI SUNAR BAŞARILI,SAĞLIKLI, MUTLULUK DOLU GÜNLERİN SİZLERLE OLMASINI YÜCE ALLAH C.C.’LİNDEN NİYAZ EDERİM.

  6. Ali Kırarslan

    Köyümüzün okulunu yapan müteahhit Rahmetli aluğun hasan değildi. Sayın Ömer Açıl Beşikdüzünden olabileceğini yazmış ama ben mütehhitin iskefiyeli olduğunu duymuştum. Okulun yapıldığı yıllarda köydeydim. Okul inşaatında köyümüzden Kadir Kılıçarslan da çalışmıştır. Bu konuyla ilgili birde anımız var. Benimde aralarında bulunduğum bir gurup köy kahvesinde oturuyorduk konu okul inşaatından açıldı konuşmaya başladık. o gün inşaat çalışması olmadığından Kadir Kılıçarslan da aramızdaydı. daha sonra hep beraber okul inşaatına gittik. İnşaatın durumunu görünce çok üzülmüştük. İnşaatta eski demirler kullanılmıştı öyleki demirler sadece paslı olmakla kalmayıp, çürümüş dökülmüş inceli kalınlı şekilsiz bir hal almıştı. Tuğlaları tuttuğumuzda elimizde kalıyordu. Kadirin ifadesine göre tuğlalar bir hafta önce örülmüştü. Tuğlalar arasında kullanılan harcı avucumuzda sıktığımızda kum oluyordu. Kadir müteahhidin(ben taşeron olduğunu tahmin ediyorum) çimentoyu çok az kattırdığını söylüyordu. örülmüş olan tüm tuğlaları hiçbir alet edavat kullanmadan ellerimizle birer birer söküp kenara koyduktan sonraı kahvehaneye geri döndük. Bir müddet sonra o zaman muhtar olan Ali Osman Budak abimiz bir hışımla kahvehaneye girdi. Koministler, teröristler, sizi vatan hainleri, devlet oraya bir sürü para harcadı siz devletin okulunu nasıl yıkarsınız diye bize bağırıp çağırıyordu. Biz kendisininde inşaat ustası olduğunu hatırlatarak durumu izah etmeye çalışmıştık. Müteahhitin devletten parasını tam olarak aldığını müteahhidin malzemeden çaldığını bizim değil müteahhidin devletin parasını gasp ettiğini bir türlü anlatamamıştık. Müteahidin bizi şikayet edeceğini söyleyerek çıkıp gitmişti. Muhtar gittikten sonra aramızda tekrar bir durum değerlendirmesi yapmış müteahhit şikayet etmeden önce bizim şikayette bulunmamız yönünde karar alınmış, Hüseyin Hafızın Ali(Ali Demirci) Trabzona giderek şikayette bulunmuştu. Sonuç olarak duvarlar müteahhit tarafından yeniden örüldü ancak o zamana kadar kullanılan çürük demirlerle inşaat tamamlandı. Bereket bölgemiz deprem bölgesi değildi.

    İbrahim ayrıca kazada yaralananlar arasında Karadervişuğu Mustafa amca ile beni de unutmuşsun.

    Selamlar sevgiler.

    1. Bu acıklayıcı bilgiler ve anınızı paylaştığınız için çok teşekkür ederim ali bey
      Tabi yazılanları ben kaleme alsamda bilgiler eski muhtarımız Yakup amca tarafındann verildi hangi bilgileri bana verdi ise bende onları yansıttım.Tabi yazımıda da dedik eksik ve yanlış anımsamalar olabilir işte bunlarıda sizlerin sayesinde tamamlayacağız.

      Yaralılar listesine güncelledim

      selam ve sevgi bendende olsun..

  7. ayşegül dadandı

    köydeki sülaler ve soyismleri ile ilgili bilgi kimden alınabilir ve soy isimleri nereden gelmiştir, bilgisi olan yazabilirmi? dadandı soy ismi nereden geliyor..

Comments are closed.