Diğer Haberler Son Dakika 

BUGÜN TERVİYE, YARIN AREFE GÜNÜDÜR!

       Bugün, zilhicce ayının sekizinci günü olan terviye günüdür; yani hacı adaylarının, ihramlarını giyerek Arafat’a doğru hareket ettikleri gündür. “Düşünmek, akıl yormak; sulamak, suya kandırmak” gibi anlamlara gelen terviye, haccın prensiplerinin ifasına başlanılan ilk gün olması bakımından önemlidir.

        Eskiden Mina ve Arafat’ta su temininde güçlük çekilirdi. Mekkelilerin, hacılar için su depo ettikleri ve arefeden bir gün önce hem hacılara, hem hayvanlarına su vererek onları suya kandırdıkları veya arefe gününe hazırlık olmak üzere Arafat’a su götürmeleri sebebiyle bu güne terviye adı verilmiştir.

       Hz. İbrahim, terviye gecesi rüyasında oğlunu kurban ettiğini gördü. Rüyanın rahmandan mı, şeytandan mı olduğunu düşünmeye başladı. Ertesi gün (arefe günü) yine aynı rüyayı görünce, bunun Allah’tan olabileceğine kanaat getirdi. Hz. İbrahim’in, gördüğü rüyayı düşünmesi veya hacı adaylarının, Arafat’ta okuyacakları duaları terviye günü düşünmeleri nedeniyle bu güne terviye günü denmiştir.

       Kurban bayramı arefesinde, hac ihramıyla Arafat’ta bulunmak, her Müslüman’ın en büyük arzusudur. Çünkü bu kutsal yerde ve bu mübarek zaman diliminde yapılan dua ve ibadetler geri çevrilmez. Arafat vakfesi, uzun soluklu bir duruştur. Sabahtan akşama kadar heyecanla, korku ve ümit arası bir bekleyiştir.

       Arafat’ta öğle vaktinde, öğle ve ikindi namazları birleştirerek kılınır ve namaz sonunda topluca dua yapılır. “Arafat duası” adı verilen bu duada, “Dualarımıza katılmayı arzu edenlerin de dualarını kabul eyle! Onların dualarını bizim dualarımıza ilhak eyle!” gibi ifadeler de yer alır.

       Özellikle bu günlerde yapacağımız dualarda, dualarımızın hacdakilerin dualarıyla birlikte olması için yakarışta bulunmayı ihmal etmeyelim! Hacıların dualarına katılma arzumuzu özellikle bayram sonuna kadar yoğun olarak devam ettirelim inşallah!

       Kurban bayramı arefesinin sabah namazından başlayarak, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar (ikindi dâhil olmak üzere 23 vakit), farz namazlarının ardından teşrik tekbirlerinin getirilmesi vaciptir. Bu tekbirler, hac görevini ifa eden kardeşlerimizle ve dünya Müslümanlarıyla birlikte olduğumuzun da simgesidir.

       Hac, sembolleri çok olan ve oldukça meşakkatli bir görevdir. Ancak o manevi atmosfer içerisinde, Allah’ın yardımı ve merhameti sayesinde zorluklar kolaylıkla aşılabilmektedir. Buradan hazırlık gidenler ve arkalarında duaları hissedenler, görevlerini daha huzurlu yapma imkânına sahip olurlar. Onlardan dua beklerken, bizler de buradan onları dualarımızla destekleyelim inşallah!

       Her daim dualarımızda buluşabilmek arzusuyla cumanızı ve bayramınızı kutluyorum.

       (Yararlanılan Kaynak: TDV İslam Ansiklopedisi-Terviye)

       Hazırlayan: Bahtiyar Budak-Emekli Edebiyat Öğretmeni

En son Haberler