Zehirli Çamur Karadenize Geliyor
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Macaristan’daki alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla, 700 bin metreküp kimyasal zehir taşıyan kızıl çamurun içindeki ağır metallerin Tuna Nehri üzerinden Karadeniz’e ulaşmasının ve Karadeniz’i etkilemesinin birkaç ayı bulabileceğini bildirdi.4 kişinin öldüğü, 100’den fazla kişinin yaralandığı felaket hızla yayılıyor. Zehirli atığın, Hırvatistan, Bulgaristan, Romanya ve Ukrayna üzerinden Karadeniz’e kadar uzanan Tuna Nehri’ne ulaşmasından endişe ediliyor.
Afetle mücadele ekipleri ise kızıl renkli zehirli çamur tabakasını sulandırmaya ve kireç dökerek durdurmaya çalışıyor. Yetkililer, bölgedeki ürünlerin tüketilmesini ve hasadını, aynı zamanda avcılık ve balıkçılığı da yasakladı.Macaristan İçişleri Bakanı Sandor Pinter, ‘Çamur çok tehlikeli. Cilde ulaştığı zaman, yanıklara neden olabiliyor. Gözlere ulaştığında ise insanları kör edebilir. Yani söz konusu olan çok tehlikeli bir madde’ diye konuştu.
Avrupa Birliği de, zehirli çamur akıntısının bazı Avrupa ülkeleri için ekolojik bir felakete dönüşebileceğini bildirdi. AB sözcüsü Joe Hennon, “Bu ciddi bir çevre problemi” dedi.Greenpeace ise olayı Avrupa’da son 20-30 yılın en büyük üç çevre felaketinden biri olarak tanımlıyor. Greenpeace’in Macaristan örgütünden bir yetkili ise asıl sorunun nehir olmadığını, nehir sularının bir süre sonra temizleneceğini, ancak zehirli maddelerin toprağın derinlerine kadar nüfuz etmesinin çok daha büyük bir risk teşkil ettiğini ifade etti.
Kızıl çamurun temizlenmesinin en az bir yılı alacağı tahmin ediliyor. Yerler kuruyunca tozun havaya kalkacağı ve bu tozun ciğere gitmesi halinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği kaydediliyor. Zira atığın içinde ağır metaller mevcut.