Filmlerdeki Polisler Aramızda
23 Eylül 2013’te polis telsizinden geçen anons, Asayiş Şube Müdürlüğü’nü harekete geçirdi. Şişli Belediyesi’nde güvenlik görevlisinin silahlı bir kişi tarafından rehin alındığı ihbarı üzerine bir komiser, ekibiyle yola çıktı. Özel Harekât timlerinin de hazır bulunduğu olay yerinde komiser, rehineci Akın A.’yı konuşarak ikna etti ve teslim olmasını sağladı. Bu olayı diğer rehin alma olaylarından ayıran ise ilk kez sahneye çıkan “Müzakere Timi” oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün talimatıyla İstanbul’da Eylül 2013’te kurulan timin başına Komiser Cemalettin Demirci getirildi. 1 yıl süren eğitimin sonunda da Gasp Büro Amirliği bünyesinde İstanbul’da yaşanan rehin alma, alıkoyma, kaçırılma ve intihar girişimlerinde rol almaya başladı. 10 polis memurunun görev aldığı Müzakere Timi, 2 yılda 60’ı silahlı 190 intihar girişimiyle 60 silahlı ve bıçaklı rehin alma olayına müdahale etti. Olayların yüzde 97’si mutlu sonla bitti. Asayiş Şube Müdürü Yusuf Bengül’ün göreve gelmesinin ardından ise tüm ilçe emniyet müdürlüklerinin bünyesinde 2 polis memuru, kursa gönderilip Müzakere Timi olarak görevlendirildi.
Peki bu ikna timleri nasıl çalışıyor? 23 yıllık polis olan Komiser Cemalettin Demirci, “Bir intihar girişimine gitmek için yola çıktığımızda hemen şahsın kimlik bilgilerini elde edip profilini çıkarıyoruz” diyor. Sabıkalı olup olmadığını, psikolojik sorunları bulunup bulunmadığını araştırıyorlar. İlk olarak şahsı konuşarak rahatlatmaya çalıştıklarını söyleyen Demirci, şöyle devam ediyor: “Dinlemek ve yardımcı olmak istediğimizi, üzerimizde silah olmadığını söylüyoruz. Ellerimizi havaya kaldırıyoruz. Karşımızdakini gerçekten kendisine yardım etmek için orada olduğumuza inandırmamız çok önemli. Güven ortamı oluşturmaya çalışıyoruz. Kişinin profilinden yaklaşım şeklini belirliyoruz. İntihar etmek isteyen veya rehin alan kişilere telefonlarından ulaşmaya çalışıyoruz. Telefonları yoksa telefon verip megafon ile irtibat numaramızı söylüyoruz. Bu da mümkün olmuyorsa megafon ile konuşuyoruz.”
ÇOĞUNLUĞU PSİKOLOJİK HASTA
Müzakerenin bir ikna yöntemi olduğunu ifade eden Komiser Demirci, “Her müzakerede yüzde yüz başarılı olunması beklenemez. Çünkü genelde ya psikolojik sorunlu ya da olay anında sağlıklı düşünemeyen kişiler ile karşı karşıya kalınıyor. Görev aldığımız olaylardaki şahısların yüzde 80’i psikolojik rahatsızlıkları olanlar, yüzde 15’i maddi sıkıntı çekenler, yüzde 5’i ise madde bağımlısı” diyor.
KİMLER KURTARILDI?
İtfaiyenin yardım merdiveniyle yukarıya çıktı
11 Ekim 2014 günü Beşiktaş’taki BKM binasının üst katına çıkan N.O.’yu Komiser Demirci itfaiyenin yardım merdivenine binerek ikna etti.
Uçak kaçırma
Şubat 2014’te Ukraynalı hava korsanı Artem Kozlov’un Rusya’nın Soçi kentine kaçırmak istediği uçak, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’na indi. Komiser Demirci, tercüman aracılığıyla hava korsanı Kozlov ile müzakerede bulunarak, yolcuların tahliye edilmesini sağladı. Hava korsanı daha sonra etkisiz hale getirilerek yakalandı.
Bıçaklı rehin alma
2 Ekim 2014’te Zeytinburnu’nda restoran sahibi Mehmet Ö., ölen köpeğini evinin bahçesine gömen Şehnaz U.’yu ekmek bıçağı ile rehin aldı. Mehmet Ö. ikna edildi ve Şehnaz U. kurtarıldı.
Gölde intihar girişimi
11 Kasım 2014 günü Bayrampaşa’daki bir yapay göle botla giren V.S., çenesine pompalı tüfek dayayarak intihar etmek istedi. Müzakere Timi’nin telefonla yaptığı müzakere sonunda V.S. intihardan vazgeçirildi.
9 saat süren müzakere
24 Temmuz 2014 günü Cağaloğlu’nda bir ağaca çıkarak üzerinde bomba olduğunu söyleyen C.B., 9 saat süren müzakere sonunda ikna edilerek intihar girişiminden vazgeçirildi
http://www.haberturk.com