Fındık Kurdu ile Mücadele Zamanı
Yapılan açıklamada, Trabzon’da bu yıl 9 Mayıs tarihinde sahil kesiminde başlatılan fındık kurdu ilaçlamasının, orta kesimde 13 Mayıs ve yüksek kesimlerde 17 Mayıs’ta devam edileceği hatırlatıldı. Fındık kurdunun fındık bahçelerinin ana zararlısı olduğu belirtilen açıklamada “Erginleri kül renginde ,6-7 mm boyunda hortumlu bir böcektir. Özellikle orta ve yüksek kesimlerde orman kıyısı yada dik yamaçlı ve kuzeye bakan bahçelerde önemli derecede yoğunluk gösterir. Fındık kurdu beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvede zarar yapar.
Erginleri meyve kabuğunu hortumuyla delerek meyvelerin etli kısmında beslenmek suretiyle kabukta çöküntü oluşturarak erken dönemde ‘sarı karamuk’, meyve normal iriliğe ulaştıktan sonra meyve içini karartarak geç dönemde ‘kara karamuk’ zararını oluşturur. Mücadeleye bahçede hakim çeşidin yarısından fazlası mercimek iriliğine ulaşınca başlanır ki bu da Karadeniz Bölgesi’nde mayıs ayı başıdır” denildi.
Fındık kurduna karşı 2011 yılı itibarıyla çevreye ve insan sağlığına duyarlı, kullanım dozajları düşük, ilaçlamayla hasat arasındaki süresi azaltılmış ilaçlar kullanılmaya başladığı belirtilen açıklamada “İlimizde bu yıl 9 Mayıs tarihinde sahil kuşakta başlattığımız fındık kurdu ilaçlaması orta kuşakta 13 Mayıs, yüksek kuşakta 17 Mayısta devam edilecektir.. Üreticilerimiz, fındık kurdu mücadelesinde 1 dekar fındık bahçesini (40-50 ocak) bir Atomizör deposu suyla ilaçlamalıdır.
Zararlı, hareketli olduğu için ocağın yarısının ilaçlanması yeterli olup, ilaçlamanın ocaklarda alttan yukarı doğru yapılmasına dikkat edilmelidir. Fındık kurdu mücadelesi süresince arıcıların arılarını mutlaka mücadele sahası dışına çıkarmaları gerekir. Fındık Kurdu mücadelesinde kullanılacak ilaçlar, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nde ve ilçe Müdürlüklerindeki görevli yetkili teknik elemanlar tarafından yazılan reçete karşılığında Bitki Koruma Ürünleri satış bayilerinden alınmalıdır” ifadeleri kullanıldı.
Haber 61