Emba- Mete Bülgün Açıklamaları
*Vakfıkebir’e liman,
*Beşikdüzü’ne hayvan çiftliği kuracağız.
Merkezi İstanbul ilinde bulunan Trabzon Çimento San ve Tic AŞ Emba yönetim kurulu başkan vekili Mete BÜLGÜN 05 Şubat 2013 günü saat 010,35 de Trabzon zorlu Grand otelde basın mensupları ile bir araya gelerek Emba şirketinin Trabzon Tonya, Vakfıkebir ve Beşikdüzü ilçelerinde yapacağı yatırımlar hakkında bilgiler verdi.
Emba şirketinin basın toplantısı yapacağı bir hafta önceden basın mensuplarına bildirildiğinden katılımın yoğun olduğu görüldü. Emba şirketinin basın açıklamasını şirketin yönetim kurulu başkan vekili Mete BÜLGÜN yaptı. Yapılan açıklamalarında BÜLGÜN özetle şunları söyledi.
Ben esasen Trabzon Tonyalıyım, Hakiki Tonyalıyım. Vehbi Koç’un bursu ile tahsilimi yaptım. Yurt içi yurt dışı birçok elektrik termik santrallerimiz, liman inşaatlarımız, 18 ayrı yerde madencilik faaliyetlerimiz, fabrikalarımız var. Bakanımız Erdoğan BAYRAKTAR ile görüşüyoruz, kendisi ile Trabzon’umuza nasıl bir yatırım yapabiliriz diye görüşmelerimiz oldu. Uzun araştırmalar yaptık ve Tonya ilçemize Çimento fabrikası, Vakfıkebir ilçemize liman, Beşikdüzü ilçemize ise bölgenin kalkınması ithal et ve hayvansal ürünlerin temini amacı ile ilk etapta 100.000 baş hayvan barındıracak bir hayvan çiftliği kurmayı planladık.
Tonya ilçesine Çimento Fabrikası Bu çalışmalarımızda bir haylide mesafe kat ettik. Çimento fabrikasının arazisini Tonya belediyesinin Meclis kararı ile 97 dönüm 1.384.000 milyar liraya aldık. Orman idaresinden 64 dönüm araziyi kiraladık. Çimento fabrikamız kurulduğunda 400-750 çıvarında işçi çalışacak. Bütün resmi işlemleri kısa zamanda bitirdik tüm raporlarımız tamam kısa zaman sonra inşaatına başlayacağız. Fabrikanın etrafını tamamen ceviz ağaçları ile çevreleyeceğiz. Yeşil alan oluşturacağız.
Vakfıkebir ilçesine liman işlemlerine başladık tüm ruhsatlarını aldık. Çimentonun yurt içi, yurt dışı pazarlaması için liman olmak zorunluluğu var 7 Rus firması bize ortaklık önerisi yaptı. Çoğunlukla İskenderli yolunu kullanacağız. Etrafa her hangi bir kirlilik zehirli gaz bırakılmayacak. Liman 7 bin ton kapasiteli olacak. Halen Türkiye de 51 çimento fabrikası var. Tonya çimento 52. Fabrika olacak. Yılda bir bucuk milyon ton çimento üreteceğiz. Fabrika kuracağımız alanda arazisi olan vatandaşlarımız ile bizzat görüşerek arazilerini alacağız. Kimseyi mağdur etmeyeceğiz. Limanı bir bucuk yılda bitireceğiz. Liman her türlü kuru-yaş yük ve RO-RO seferlerine açık olacak. Gümrükleme yapılacak.
Beşikdüzü ilçesine Hayvan çiftliği kuracağız.
Biliyorsunuz Türkiye yurt dışından et ithal ediyor. Hayvancılığımız zayıf durumda Trabzon da hayvancılığın geliştirilmesi için ABD’den 100.000 baş damızlık hayvan (inek) getirerek bölgemizdeki üreticilerimize dernekler ve Tarım müdürlükleri kanalı ile dağıtacağız. Üreticilerimizin hayvanların etinden, sütünden yararlanmasını kalkınmalarını sağlayacağız. Her hanede küçük hayvan çiftlikleri oluşacak bu sayıyı artıracağız. Bu konuda geniş çalışmalarımız var bölgenin kalkınmasına büyük katkımız olacak.
Beşikdüzü ilçesinde yer olarak öğrendiğimize göre Cezaevi yapılması için ayrılan arazinin süresi dolmuş. Adalet Bakanlığı bu cezaevini Beşikdüzü ilçesine yapmıyormuş. Bizde şirket olarak bu yere talip olduk. Arazi üzerinde çalışmalar yaptık. Arazi üzerinde yapacağımız tesislere hayvanları getirerek barındırıp besleyip dağıtacağız. Araziyi inceledik çok uygun. Halen sadece Tonya ilçesinde 14.000 hayvan var biz bu sayıyı 100.000 in çok üzerlerine çıkaracağız. Tüm hayvanlarımız sigortalı olacak. Vatandaşların hayvanlarının veteriner hekimleri, yemleri şirketimiz tarafından verilecek, hayvanları alınıp pazarlanacak ücreti peşin olarak ödenecek. Pansiyon besiciliği geliştirilecek. Bölgeyi kalkındıracağız dedi.
Mete BÜLGÜN ’ün tamamen sohbet ortamında anlattığı faaliyetlerine Trabzon Barosu Avukatı aslen Tonya’ lı olan Şenol ÇAKIR çeşitli sorular ile fabrikanın çevreye vereceği zararları, endişelerini, Mehmet CÖMCÜ ise fabrikanın kesinlikle Tonya’ya kurulmamasını söylediler.
Emba şirketi adına basın açıklaması yapıldığı saatlerde 1000 çıvarında Tonyalı vatandaşlar da PTT- Taksim meydanı arasında pankartlarla Çimento fabrikasını protesto yürüyüşü yaparak geldikleri taksim Atatürk anıtı önünde basın açıklaması, konuşmalar yaptılar. Kemençeli, horonlu etkinlikleri sonrası normal olarak dağıldılar.
Beşikdüzü Hakimiyet Gazetesi
TRABZON ÇİMENTO 1967 YILINDAN BERİ 2005 YILINA KADAR FİLİTRESİZ ÇALIŞTI SİMDİ İSE VATANDAS FİLİTRE İLE ÇALIŞAN FABRİKAYI ÖYLEKİ TEKNOLOJİ GELİSTİKİ ÇALIŞDIGINDAN VATANDAŞIN BİLE HABERİ YOK NEDEN TOZ YOK SES KÜRÜLDÜSÜ YOK VE HER BİR İŞCİ İSE ORTALAMA 1250 TL MAAS ALIYOR MERKEZ HALK İSE GAYET MEMNUN