Diğer Haberler Son Dakika 

Tonya ve Çayırbağı Trabzon’u Sarstı.

kapak(198)Tonya ve Çayırbağı Trabzon’u sarstı.

Çimento Fabrikası ve taş ocaklarına karşı olan Tonya ve Çayırbağlılar Trabzon’da yürüyüş ve basın açıklaması düzenledi.

Merkez postanesi önünden başlayan yürüyüş Uzun sokak güzergahından Meydan Parkı’na kadar devam etti.

Yürüyüşe katılan yüzlerce kadın ve erkek yürüyüş boyunca sloganlar attı. Taşıdıkları pankart ve dövizlerle çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı olduklarını belirttiler. Tonya ve Çayırbağı’ndan gelerek Trabzon’da buluşan kadınlı erkekli 500 dolayında vatandaş, Uzunsokak boyunca salladıkları kelek ve çıngıraklarla protestolarını sürdürdü.

Meydan Parkı Atatürk Anıtı önünde yapılan basın açıklaması ile taş ocakları ve çimento fabrikasının zararları anlatıldı.

Basın açıklamasını okuyan Trabzon Barosu Avukatlarından Nedim Şenol Çelik, şöyle dedi: “2012 yılında kurulan EMBA adlı şirket elimizde kalan son kalemiz olan temiz havamızı, suyumuzu, toprağımızı, ormanlarımızı yok olma tehlikesi altında olan bitki ve hayvan türlerimizi, doğal güzelliklerimizi yok edecek bir proje olan Tonya Çimento Fabrikası ve taş ocakları projesini hayata geçirmek istemektedir. Bu şirket tarafından hazırlanarak onay için Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sunulan olan ÇED raporu masa başında yasak savmak için hazırlanmış, kendi içinde çelişkilerle dolu, yasal engelleri aşmak için rakamların çarpıtıldığı bilimsel yeterlilikten yoksun bir belgedir.”

Yer yer sloganlarla desteklenen basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi, “Havası, suyu kirlenen sessizliği fabrika gürültüsü, taş ocağı patlatmaları ve iş makinelerinin gürültüsü, taşıma kamyonlarının gürültüsü ile bozulan, toprağı kirlenen bölge halkı nasıl kazançlı olacaktır? Oysa hepimizin bildiği gibi, Tonya tereyağı dünyaca meşhur bir üründür. Bölgede yetişen tarımsal ürünler, üretilen hayvansal ürünler tamamen doğaldır, çok lezizdir.

Üreticilerimizi bilimsel yöntemlerle tanıştırmak bölgenin turizm potansiyelini yok etmemek için Tonya’ya bir fakülte kurulmasını öneriyoruz. Önerimiz bütün fakülteleri hatta hukuk fakültesi bile olan KTÜ’nün veterinerlik fakültesini Tonya’ya açmasıdır. Bilimsel yöntemlerle üretilecek nadide ürünler önemli bir ihraç girdisi olabilecektir. Doğaya zarar vermeyecek daha pek çok yatırım ortaya konulabilecekken dünyanın en kirli yatırımlarından biri olan çimento fabrikasını dayatmak neden?”

Avukat Çelik konuşmasını şöyle tamamladı, “Unutmayalım ki, yabani flora ve fauna, korunması ve gelecek nesillere aktarılması gerekli estetik, bilimseli, kültürel reaksiyonu ekonomik ve özgün değerde doğal bir mirastır. Unutmayalım ki, bu proje yalnızca flora ve faunayı değil bizlerin de yaşam hakkını tehdit etmektedir.”

Yapılan basın açıklamasından sonra kemençe eşliğinde Atatürk Alanı’nda horonlar oynandı. Daha sonra yürüyüş ve basın açıklaması yapan kalabalık olaysız bir şekilde dağıldı.

En son Haberler