Karadeniz’in Tarımına Alternatif Ürün LİGARBA

Ziraat mühendisi Fatih KALE; ‘likarba Karadeniz tarımını şekillendirecektir’. Bölge çok şey kazanabilir… Diye devam eden Likarba ile ilgili, haberci61’e yaptığı değerlendirmeleri sizlerle paylaşıyoruz…

Ziraat mühendisi Fatih KALE; ‘likarba Karadeniz tarımını şekillendirecektir’. Bölge çok şey kazanabilir… Diye devam eden Likarba ile ilgili, haberci61’e yaptığı değerlendirmeleri sizlerle paylaşıyoruz…

Karadeniz bölgesinde son yıllarda tarımsal anlamda alternatif ürün arayışlarına büyük hız verilmiştir. Bölgenin ekonomisine büyük katkılar sağlaması düşünülen likapa( yaban mersini) Karadeniz bölgesinde doğal ortamlarda yabani formuyla varlığını göstermektedir. likapa bitkisinin kültür formundaki türleri yeni tesis edilen bahçelerle önemini hızla kazanmaya başlamıştır. Trabzon da bu ürün ligarba ,likarba, lifos veya Trabzon üzümü bir çok yerel adıyla anılmaktadır.

Genel hatlarıyla ligarba(yaban mersini) bitikisinin özelllikleri

Kuzey Amerika, kuzey Avrupa ve ülkemizde doğu Karadeniz bölgesinin yüksek kesimlerinde birbirinden farklı türler de yabani formlarına rastlanmaktadır. Bu coğrafyaların iklim seyirleri büyük benzerlikler göstermektedir. ligarba bitkisinin olduğu alanlar genellikle ormanlık alanlara yakın bölgeler de yoğunlaşmıştır. Meyve büyüklüğü türlere göre değişiklik göstermektedir. Bölgemiz için en uygun ligarba türü tavşan gözlü yaban mersinidir. Bu tür; dik ve kuvvetli bir büyüme gösterir.10 metre boylanır. Yetiştiricilik açısında 3 metreden fazla boylandırılmamalı. Yoğun bir budamadan geçirilmelidir. Meyveleri mavi siyah renktedir. Meyve ağırlığı ortalama 1,5 gramdır. Bu tür -24 º C ye kadar dayanabilmektedir. Bu türün raf ömrü diğer türlere göre daha uzundur.

Yetiştiriciliği

Çalı formundaki ligarda bitkisi birçok üzümsü meyvede olduğu gibi genel olarak çelikle çoğaltılabilmektedir. Budama da 4–5 yıllık fidanların budanması iyidir. Genç 2–3 yıllık fidanların bırakılması uygundur. Hasadında Çiçekler taç yapraklar döküldükten 90 gün sonra olgunlaşır ve bu tarihten itibaren hasadı yapılır. Toprak isteği bakımından nemli, drenajı iyi olan asitli ve organik maddece zengin toprakları tercih ederler.

Ligarba bitkisinin sağlık açısından önemi

Bu bitki içerdiği besin öğeleriyle sağlık için önemli bir yer tutmaktadır. Amerikalı Profesör Jean Carper anti-oksidant özelliğinin çok yüksek olduğunu belirtmiştir. Yaşlılığı yavaşlattığı, cilde iyi geldiği, prostatı engellediği belirtilmektedir. İyi bir anti-aging (metabolizmayı düzenleyici )bitkidir. Almanya ve Amerika da kültürü yetiştirilerek ilaç olarak kullanılmaktadır. Çayı da yaşlanmaya karşı kullanılmaktadır. Hatta türkülerde “of sürmene yaylası 15 doktora bedeldir” sözüde bu bitkinin faydasına atıfta bulunmaktadır.

100 gram

yaban mersinin % 83 ü su,% 0,5 i yağ, % 15 i yağ % 1,5 i lif tir.

— Gece körlüğünü engelleyici özelliği vardır.

— Bağırsak metabolizmasını düzenler.

— Damar sertliği riskini azaltır

– Hıv virüsünün tekrarlamasını azaltır.

Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayla ishali engeller.

— En önemlisi kansere karşı vücudu koruyan enzimleri çalıştırır.

— Kan şekeri ve kolestrolü düşürür.

— Kalp krizi riskini azaltır.

— Taze olarak yenildiğinde kanı temizleme özelliği vardır.

Karadenizde tarımın yönünü değiştirecek ürün ligarba

Karadeniz de yıllardır süre gelen tek tip tarım, pazarın bu ürünlere doyması sonucunu doğurmuş ve mevcut yetiştirilen ürünler (fındık, çay) pazarda düşük fiyatlardan alıcı bulmuş üretici tarımsal anlamda büyük hüsrana uğramıştır. ligarba yeni bir ürün olması sebebiyle pazarın talebini karşılayacak kadar dünyada ligarba üretimi söz konusu değildir. Ürün şu an Avrupa pazarında 250 gramı 3- 3,5 euroya alıcı bulmaktadır. Ülkemizde büyük marketlerde kilosu 20 ytl den tüketiciye sunulmaktadır. Ayrıca marmelât sanayisinde bu ürün çok önemli bir şekilde değerlendirilmektedir. Karadeniz Bölgesinde bu ürün marka haline getirilerek ilk etapta ülkemiz de bir tüketici kitlesi oluşturulmalıdır. Tüketicilere bu ürünün sağlık açısından önemi anlatılmalı, bu anlatılırken bunun için kitlesel yayın araçları kullanılmalıdır. Ürünün tanıtımı için bir tanıtım grubu kurulmalıdır. Ligarba turizm de de önemli bir yere sahip bitki olabilir. Karadeniz bölgesine gelen turistlere bu ürün taze olarak sunulabilir. Tarım turizmi vasfı taşıyan bölgelerde bu ürün direk turistlere dalından sunulabilir.bu iş için ilk etapta çiftçilere kabullendirmede zorluklar yaşanacaktır.Ama ürünün pazarda gördüğü ilgiyi gören çiftçiler tarım arazilerinde bu ürüne mutlaka yer açacaklardır.

Haberci61

En son Haberler