Yıkımlar Devam Edecek
Tonya’ya bağlı 12 yaylada, tespit edilen kaçak yapılar yıkılacak.
Türkiye genelinde başlatılan ‘İmar Barışı’ ile Doğu Karadeniz Bölgesi’nde 31 Aralık 2017’den önce yapılan yapılara af getirileceği belirtilen uygulamayı fırsat bilen bazı vatandaşlar yaylalarda betonarme kaçak yapılar inşa etmeyi sürdürdü.
İçişleri Bakanlığı tarafından Valiliklere gönderilen yazıyla birlikte 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yayla ve mera alanlarında yapılan kaçak binaların yıkımlarının gerçekleştirileceği bildirildi.
onya’ya bağlı, 12 yayla ve mera alanında 2018-2019 yıllarında 107 kaçak yapının yapıldığı tespit edildiği ifade edildi.
Tespit edilen kaçak yapılardan 52 binanın yapı kayıt belgelerinin iptal edilmesi için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazı yazıldığı öğrenildi. Diğer 55 bina için ise yayla yolları açılınca yerinde tespit yapılacak ve binaların yıkılıp yıkılmayacağına karar verilecek.
Tonya’ya bağlı 12 yaylada 31 Aralık 2017 tarihinden sonra yapıldığı tespit edilen evler şöyle:
Kadıralak Yaylası (20), Şarlı Yaylası (12), Kızılağaç Yaylası (4), Akkese Yaylası (1), Erikbeli Yaylası (1), Devortoz Yaylası (2), Barak Yaylası (1), Hondiri Yaylası (1), Karakaya Yaylası (1), Bayıroba Yaylası (4), Karakısrak Yaylası (1), Zere Yaylası (4).
Bu yaylalarda tespit edilen 52 binanın yapı kayıt belgesinin iptal için Çevre Şehircilik Müdürlüğüne yazı yazıldığı ve yapı kayıt belgeleri iptal edilenlerin yıkılacağı bildirildi.
Sonbaharda, Düzköy’e bağlı yaylalarda, Şalpazarı’na bağlı Sisdağı Yaylası’nda ve Çaykara Uzungöl’de kaçak yapılarla ilgili yıkımların yapıldığı, kar yağışı nedeniyle yıkımların ertelendiği, bahar mevsiminde ise İçişleri Bakanlığının kesi talimatı doğrultusunda yıkımlara tekrar başlanılacağı öğrenildi.
Son yıllarda yayla ve meralara yapılan kaçak yapılarla tartışma yaratan Karadeniz Bölgesi’nde İmar Barışına en çok başvuru Trabzon’da oldu. Bu kentte 151 bin 671 yapı kayıt belgesi verilirken, verilen yapı kayıt belgelerinden 216 milyon 581 bin gelir elde edildi.