Beşikdüzüne Harbi Yatırım
Beşikdüzü İlçesinde 100 milyon dolar değerinde 600 odalı otel ve AVM yapılacak. Proje Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi…
Trabzon Büyükşehir Belediye Meclisi Şubat ayı toplantılarının son bileşimi (17.02.2017) Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu başkanlığında yapıldı.
Toplantıda Plan ve Bütçe Komisyonu, Eğitim Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu ile İmar ve Bayındırlık Komisyonundan gelen maddeler görüşüldü. Meclise gelen maddeler arasında Beşikdüzü’nde yabancı yatırımcı tarafından yapılması düşünülen ve bölgenin en büyük yatırımları arasında yer alacak otel ve AVM Projesi görüşüldü. Beşikdüzü Belediyesi yabancı yatırımcıya inşaat için 35 kat sözü verirken Büyükşehir Belediyesi İmar ve Bayındırlık Komisyonu projeyi 25 kat olarak revize etti. Konu komisyonda görüşülerek uygun görüldü.
Maddenin oylanmasından önce konuşan Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, “Lokasyon olarak Beşikdüzü’nün önünde etrafı ile birlikte 100 dönüm bir alan burası. Turizm alanı olarak planladığımız yer. Bu inşaatın yapılacağı alan ise 16 bin metre karenin biraz üzerinde. Yurt dışı yatırımcı ile görüştüğümüz neticesinde inşallah şartlı şekilde araziyi kendisine emlak değerinden devrettik. Belli bir miktar zaman verildi kendisine. Aldığımız bir miktar para var. Bu yatırım gerçekleşmezse araziyi kendisinden alacağız. İddia ediyorum gerçekleştiği takdirde Trabzon’a yapılmış en büyük turizm yatırımı olacak. Yaklaşık maliyeti 100 milyon dolar civarında. Akyazı’da ki statla neredeyse aynı maliyette…” dedi.
35 KATLIYDI, 25 KATA DÜŞÜRÜLDÜ
Bıçakçıoğlu, konuşmasına şu şekilde devam etti: “600 odalı otel ve alış veriş merkezi var. Ben biraz yüksek kat vermiştim, Gümrükçüoğlu bu kadar demek veriyor nasıl geçiyor diyecekler. 35 kat teklif ettik. Burada ki komisyonumuz 25 kata indirdi. Yatay yaptık mimariyi. Lokasyonu önemli. Lokasyon açısından diğer ilçelerde de bu tarz yatırım varsa, sizin sözünüzü burada tekrarlayabilirim, “O lokasyonlara bu tip yüksek için verilebilir” Trabzon’un yerli yatırımcısı yok. Bu yatırım için ararken, yerlinin de yersine, bu yatırımı yapacak kişilere gittik, hiç biri ilgi duymadı. Bu kadar paraya Akdeniz’de, Ege’de yaparım dedi. Bu tip yatırımcıları desteklememiz lazım. Bu istihdam yaratır. 500 kişi iş bulacak. İnanın bu bölgede bir farkındalık yaratacaksa Trabzon, bu körfez turizmini çok iyi değerlendirmesi lazım. Bunu ıskalamamız lazım. Onun için evet dediğiniz için, daima evet diyorum. Teşekkür ediyorum” dedi. Meclisin Bağımsız üyesi Ali Sağır ise, “Başkanım bende hayır diyorum… Sayın başkanımı çok iyi tanıyorum, çok çalışkan. Tuttuğunu koparan birisi. Nasıl proje ürettiğini, projelerini gerçekleştirmek için gecesini gündüzüne kattığını biliyorum. Başarılı olacaktır. Başarılı da zaten. Bizim hafta başı, ayın ilk toplantısında sayın Reis-i Cumhurumuzun konuşmasını dinledik. Ben Eczacıyım. Belki atlamış olabilirim. Bu konuşmalarının içerisinde bu yapı yer alıyor mu? Uyuyor mu? Uyuyorsa diyecek bir şeyim yok. O konuşmanın dışında kalıyorsa neden gündeme getirildi? Gerekirse bu konuyu Reis-i Cumhurumuza iletmeye çalışacağım” dedi.
DİKEY YAPMADAN YANA DEĞİLİM
Bunun üzerine Başkan Gümrükçüoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanı o şurada dedi ki… en can alıcı noktalar olarak, “Ben dikey yapılaşmadan yana değilim, yatay yapılaşmadan yanayım” insanımız yaşarken de toprağa daha yakın olabilmeli. Kule gibi bir yerde yaşayacağına, bir katla 2 katla 3 katla ayağını toprağa bahçesine ulaştırabilmelidir. Sosyal yaşam mahalle kültürü devam ediyor. Bu sosyal birliktelik insanların bir birinden haberdar oluyor. Ve amacının bu olduğunu ifade ederek çok katlı dikey apartmanların çok küçük alanda mümkün olduğunun üstünde çok daha fazla kar amacı gütmekte. Biz insanın kar amacı gütmesine bir şey demiyoruz. Ama onun da dediği gibi toplumun hakkı var. Yüksek yapı yapacaksa birisi etrafında emsaline göre yeşil alan ve boşluğunu bırakacak. Bunu tahrip etmeyecek. Yeşil alan ve boşluğu emsali 1,5’sa 1,5 bunu aşmayacak. Sıfır kotunun nereden alacağı problemler söylüyor. Bizim şehrimizde bunu çok yaşadık yaşıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanı oraya eğer bir paragraf açıpta turistik yatırımlar, sınai yatırımlar ayrı bir gözle değerlendirilmeli diyor. Onunla sağlık yatırımları münasebetiyle de çalıştım. Sağlık yatırımlarda da bunu diyor. En az şehir hastanesi için bana 300 dönem bulun diyor. Bunun içinde turistik yatırımlarda var. Eğer bir turizm yatırımı varsa ona bu meclise geldiği takdirde daha avantajlı davranalım. Bu Trabzon’un, Gümüşhane’nin, ülkenin başka gelmiş yerinden aynı, yabancı yatırımcı için de aynı. Eşit koşullara sağlamamız lazım. Burada ki hadise bir turizm tesisi.. Devamlı yaşanan bir yerden çok devir daim eden yerli yabancı turistin gelip kaldığı yer olması münasebetiyle az önce söylediğim sosyal, kültürel yapının dışında düşünülen yerdir. Toplamda 100 bin metre karelik alanın içinde çok çok kaba sivri görünmesin diye 35 katı 25’e indirirken kademeli şekilde yerleştireceğimiz yer olacak. Bu tasarım o etrafında ki boş kalacak alan münasebetiyle hepimizin katıldığı Cumhurbaşkanımızın söylemleri ve tecrübeleriyle tezat teşkil etmiyor” dedi.
CUMHURBAŞKANININ ANLATIMIYLA TEZAT DEĞİL
Faruk Kanca, “Burada çok önemli ciddi proje var karşımızda. Bana göre en önemli konulardan biri meclisimize gelen. Başkanımıza teşekkür ediyorum. Ali bey, Cumhurbaşkanımızın söylediği yatay yapılaşmadan yana tavrını hatırlattı. Bana göre tezat değil çünkü Cumhurbaşkanımız konut alanlarından bahsetti. Bakıyoruz dünyaya, cazibe merkezleri olabilmek için büyük yatırımlar yapıyorlar. Mesela Dubai’yi biliyoruz. Ama onun yanında Cumera emirliği var ama onu kimse tanımıyor. Dubai petrolü olmamasına rağmen yaptığı uçuk projelerle dünyaya kendisini duyurdu. Bunları reklam için yaptı tanıtım için yaptı. Başardı mı başardı. Cazibe merkezleri oluşturmak için dikkatleri toplamak için bazı projeler yapmışlar. Çin’de, Tayvan’da bu tip projeler yapıldı. Şehirler arası da yarış var. Trabzon kentimiz çevre illere kadar çok büyük avantaj teşkil ediyordu. Ama büyükşehir olduktan sonra Ordu’nun ciddi atağı var. Trabzon’da sıradışı projleer üretmek zorundayız. Başkanımız da kendisi sıra dışı başkan, kasabanın şerifi.. Bu tip projelere şehrimizin de ihtiyacı var.. Sadece bu Beşikdüzü ile ilgili bir şey değil. Kendi aramızda zenginliğin el değiştirmesi çok önemli değil. Trabzon’un gelişmesi için dışardan para girişi olması lazım. Hem Trabzon zenginleşirse en büyük sorunumuz işsizlik ortadan kalkar. Bu da sıra dışı projelerle kalkar. Her şehrin bir sembol binası olur. Ben yeri gelmişken 61 katlı bir bina öneriyorum” diye konuştu. Konuşmaların ardından proje mecliste oylanarak, oy çokluğu ile kabul edildi. Projeye Cahit Erdem ve Orhan Kirgin ise karşı oy verdi… Başkan Gümrükçüoğlu’nun konuşmasının ardından Bağımsız üye Ali Sağır’da evet oyu verdi…
Kaynak: 61saat.com