Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kurban Bayramı’ndaki hayvan kesimlerinin çevreye zarar vermemesi için bir dizi tedbirler aldı.
Bayramda belediyelerin gösterdiği yerlerin dışında kurban satışı yapmak ve kurban kesmek yasak. Çevre Kanunu’nu ihlal ederek çevreyi kirletenlere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı birimlerince ceza kesilecek. Vatandaşlar, uygunsuz kesimlerde anında ALO 181 hattını arayarak ihbarda bulunabilecek. Bakanlık ekipleri de bayram boyunca, zabıtalarla birlikte bayram boyunca satış ve kesim yerlerinde denetimler yapacak. Uygunsuz kesimlerde bin 51 lira ceza uygulanacak. Şartlara uymayan ve kirlilik oluşturan işletmeler ise 42 bin 232 lira ödeyecek.
Yetkililer, kurban kesiminde kirliliğin oluşmaması için şu tedbirlerin alınması gerektiğini açıkladı:
“Kesim yerlerinin altı beton ve sızdırmaz olmalı. Kesim anında çıkacak atıklar bertaraf edilmeli. Atıkların nereye götürüleceği belirlenmeli. Kesim sonrasında kesim yerinde kan olmamalı, kesim bittikten sonra kireçleme yapılmalı, kurban derilerinin taşınması sırasında kan sızdırmaması engellenmeli. Hayvan dışkıları gibi atıklar sızdırmaz, dayanıklı, yüksek yoğunluklu polietilen siyah torbalara 2/3 oranında konacak. Gerektiğinde ikinci torba kullanılacak, ağzı iyice kapatılıp bağlanacak ve sızdırmaz kapalı özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak bertaraf edilmek üzere alınacak. Hayvan dışkılarının özel atık taşıma kamyonları ile belediye tarafından düzenli olarak alınması sağlanacak. Her günün sonunda kesim yerleri dezenfekte edilecek.”
Öte yandan geçen yıl Türkiye gündemine oturan ve balkonda kurban kesen vatandaşa bin 12 lira ceza uygulamıştı. Geçen yıl Kurban Bayramı’nda ‘ALO 181’ İletişim Merkezi’ne en fazla arama İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa, Samsun, Adana ve İzmir illerinden yapılmıştı.
Haber Linki