Çocuklar Neden Uyumaz
Çocuklar ya da bebekler…
Büyümeye ve gelişmeye gereksinime göre bebekler ve çocuklar uyumalılar. Ama bu bazen kolay olmuyor. Ne yapmak lazım?
İlk önce anne olarak sorun ne onu algılamak lazım‚ çözümü de beraberinde gelir….
Erkek çocuklar sıcağa gelemezler. Bazen kızlar da…
Sıcak ortamda kolay kolay uykuya dalamazlar.
Bebeğinizin uykuya dalması için ideal oda sıcaklığı (yani uyunacak oda) 20 – 22 derece olmalı. Yatarken üstlerine bir şeyler örttüğümüz için‚ daha yukarı ısıya gerek yok.
Sıcak ortamda kaşıntı da tutar. Ya da ortamda kaşıntı yapacak alerjenler varsa da uyuyamazlar. Ilık bir banyo‚ hem sıcaklık hissinin gitmesine hem de vücudun rahatlamasını sağlayacaktır. Lavantalı‚ ıhlamurlu yada rahatlatıcı bitkilerle‚ sabunlarla‚duş jelleriyle duş almak da iyi gelebilir.
Buna rağmen rahatlamadıysa ve hala kaşıntı‚huzursuzluk varsa doktorunuzun verdiği alerji şurupları hem alerjiyi keser‚ hem de uyku verir.
Bebek ve çocuklar açlarsa uykuya dalamazlar. Uyumadan önce yaşına ve gereksinimine göre yemek yedirilmeli‚ uykuya dalmadan da gaz problemi varsa gazı çıkartılmalıdır.
Anne sütü alıyorsa‚ annenin ve bebeğin sakinleşmesi için ıhlamur çayları yada lavanta ile ılık bir banyo öneririm. Lavanta kokusu insanı sakinleştirip rahat uykuya dalmasını sağlar.
Yediğiniz bir yemek gaz ve sancı yapacak cinstense bebeğiniz o gece rahat uyuyamayabilir. Karnına dokunun ve karın kasları çok sert ve gerginse‚ çocuk çok kötü ağlıyorsa… Gaz giderici elinizde ne varsa doktorunuzun önerdiği kullanabilirsiniz.
Rezene‚ kimyon… çayları da etkili olur. Karnını sıcak tutmak‚ ovalamak da faydalıdır.
Çocuğunuzun günlük dışkılama sayısı da önemli. Dışkılamadıkları zaman bağırsaklarda sancıya neden olurlar. Dışkılama problemi sürekli oluyorsa doktora gitmek gerekli.
Ağrısı varsa‚ hastalarsa da uyuyamazlar. Bir anne bebeğinin ağlayışından ağrısı mı var anlayabilmeli.
Öksürük‚ hapşırık‚ burun akıntısı‚ hırlama ve burun tıkanıklığı varsa da uyuyamazlar. Bu çocuğun soğuk aldığını gösterir. Soğuk algınlığı için doktorunuzun verdiği ilaçları kullanabilirsiniz.
Ateşi varsa ilaçlara rağmen düşmüyorsa (ağrı ve ateş durumlarında ağrı kesici ve ateş düşürücü şuruplar 4 saatte bir verilebilir ) gece rahat yatması için halk arasındaki deyimiyle fitillerden kullanabilirsiniz. Yaşına göre tam ya da yarım kullanın. Fitillerden 24 saatte en fazla 2 defa verebileceğinizi unutmayın.
Üstünü inceltin‚ oda ısısını düşürün.
Alnına‚ eklem yerlerine ılık hatta soğuğa yakın suyla soğuk uygulama yapın. Kesinlikle direkt soğuk su‚ buz‚ alkol… vb şeyler kullanmayın.
Sirkeli su da ateşi düşürmek için iyi bir yöntemdir.
Ilıktan soğuğa doğru duş da iyi gelebilir. Ateşi yavaş yavaş düşürmek gereklidir. Birden bire vücut ısısı düşürülmez de arttırılmaz da.
Havale geçirebilir dikkatli olmak gerek. Yine bir değişiklik olmuyorsa doktora gitmek ve tedaviye başlamak gerekli.
Eğer baba ve anneye özlem varsa doymadıysa‚ onlarla vakit geçirmek için de uykuya dalmazlar. Anne/baba hangisine özlem varsa sevgi ve ilgisini aldıktan sonra uyuyacaktır. O kişiyi uyuması için yanına getirebilirsiniz. Onunla vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
Herkesin aynı anda yatması‚ sessizlik olması ve ışıkların kapanması da etkili olacaktır.
Enerjisini harcamadıysa‚ yorulmadıysa uyumaz. Bırakın çocuklarınız oynasın yorulsun‚ enerjisini atsın… Bedeni nasılsa dinlenmek için uykuya dalacaktır.
Akşam üstleri yada uyumasını istediğiniz saatten önce uyumalarına izin vermeyin‚ erkenden uyur uykusunu alırlarsa‚ siz yatacakken uyanırlar ve gece ayakta geçer!…