Sıcaklık Hesaplayan Karıncalar
Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmaya göre gümüş karıncalar, yuvalarından çöl sıcaklığı 45 derece olduktan sonra çıkarlar ve sıcağa meydan okurcasına, çöl sıcağı 55 dereceye varıncaya kadar yiyecek arayıp sonra yuvasına döner.
Çölde yaşayan bir canlı var ki, çok hassas ve gelişmiş termometreler kullanıyormuşçasına havanın sıcaklığını ölçebiliyor ve hayatını da buna göre plânlıyor.
Kim mi bu canlı? Çölde yaşayan gümüş karınca.
Bilim adamlarının yapmış olduğu araştırmaya göre gümüş karıncalar, yuvalarından çöl sıcaklığı 45 derece olduktan sonra çıkarlar ve sıcağa meydan okurcasına, çöl sıcağı 55 dereceye varıncaya kadar yiyecek arayıp sonra yuvasına döner. Gümüş karıncalar, yiyeceklerini sıcaklığın 45 ile 55 derece olduğu zaman diliminde bulur, bunun dışında yuvalarında kalırlar.
METEOROLOJİ UZMANI KARINCALAR
Neden mi? Çünkü baş düşmanları olan ve o bölgede yaşayan bir tür kertenkele ile karşılaşmaktan korkarlar. Bu kertenkeleler 45 derecenin üstündeki sıcaklıklarda barınaklarından dışarı çıkamamaktadır.
Şimdi düşünelim: Karıncaların düşünüp, taşınıp bu tehlikeli düşmanlarından korunmak için termometreyi bulduğunu, sonra kertenkelenin dışarı çıkmadığı sıcaklığı belirlediğini, kendilerinin de o sıcaklıkta dışarı çıktıklarını söyleyebilir misiniz? Ayrıca karınca gibi narin bir hayvan, kertenkelenin bile dayanamadığı bu kadar yüksek bir sıcaklıkta, hem de çölde dışarı nasıl çıkabiliyor, sıcağa nasıl dayanıyor? Karınca yuvadayken, dışarıda sıcaklığın 45 ºC’ye vardığını nasıl hesaplıyor?
hayalkalpler.com