Beşikdüzü’nde bayanlara sağlık semineri verildi (Foto Galeri)

A dan Z ye Kadın Sağlığı

Ankara Kadın Sağlığı Derneği ile Trabzon Fatih Devlet Hastanesi birimi KETEM’in ortaklaşa düzenlemiş olduğu A dan Z ye Kadın Sağlığı semineri Beşikdüzü IMKB Anadolu Öğretmen Lisesi’nin Çok Amaçlı Salonu’nda düzenlendi.

ÇUHADAR: ÇALIŞMALARIMIZ TÜM TÜRKİYE’DE YAPILIYOR

Düzenlenen seminerde konuşma yapan Ankara Kadın Sağlığı Derneği Başkanı Aslı Çuhadar, toplumsal sağlığın kadın sağlığından başladığını vurgulayarak, derneklerinin amacının kadınları sağlık konusunda bilgilendirmek, bilinçlendirmek ve sağlık hizmetlerinin ulaşılabilirliğinin arttırılması olduğuna dikkat çekti. Koruyucu sağlık üzerine çalışmalar yaptıklarını dile getiren Çuhadar, Derneğimiz kadınlar hastalandıktan sonra değil hastalanmadan önce neler yapılabileceği üzerinde çalışmalar yürütüyor dedi. Çuhadar, dernek çalışmalarının tüm Türkiye genelinde yapıldığını açıklayarak, Trabzon’daki çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

8 KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ

Seminerde söz alan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Kenan Topçuoğlu, kadınlarda sıklıkla görülen meme kanserine değinerek, Dünyada olduğu gibi ülkemizde de meme kanseri kadınları öldüren birinci sıradaki kanserdir. Her 8 kadından birine meme kanseri tanısı konmaktadır. Erken teşhis ile iyileşme oranı yüzde 90’ın üzerindedir dedi. Topçuoğlu, erken teşhiste kendi kendine meme muayene etme yönteminin önemini vurgulayarak, rahim ağzı kanseri hakkında da bilgi verdi.

Dünya ölçeğinde kadınlarda en sık görülen ikinci kanser türünün rahim ağzı kanseri olduğunu sözlerine ekleyen Topçuoğlu, her 2 dakikada bir kişinin rahim ağzı kanserinden hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Topçuoğlu, daha önce hiç smear testi yaptırmamış bir kadında rahim ağzı kanserine yakalanma riskinin yüzde 1 olduğunu işaret ederek, Acil önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yılda aslında erken tanı konulduğunda tedavisi mümkün olan bu kanserden ölümlerin yüzde 25 oranında artacağı tahmin edilmektedir dedi. Rahim ağzı kanserinin erken teşhis edilebilmesi için cinsel hayatı başlamış her kadının her yıl smear testi yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Topçuoğlu, konuşmasının sonunda sorulara da cevap verdi.

Topçuoğlu’nun konuşmasının ardından söz alan, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) doktorlarından Doktor Bilgen Borucu, KETEM’in kuruluşu hakkında bilgi vererek, KETEM biriminin Trabzon’da 2004 yılında AB desteği ile kurulduğunu, 3 daimi hekim, 3 hemşire, 1 ebe, 1 genel cerrah, 1 kadın doğum uzmanı görev aldığını söyledi.  Faaliyetleri hakkında da bilgi veren Borucu, sözlerine şöyle devam etti:

UYGULAMALARIMIZ ÜCRETSİZ

Kadınlarımız için uygulamalı olarak kendi kendine meme muayene etme yöntemi eğitim faaliyetleri,  meme kanseri erken teşhis çalışmalarımız, 50-69 yaş kadınlar ve 40-50 yaş arası yüksek riskli kadınlarda her yıl yapılan klinik meme muayenesi çalışmalarımız var. 2 yıl ara ile mamografi çekiminin yanı sıra, 30-65 yaş arası kadınlarımıza 5 yıl ara ile smear uygulaması ve gerekli görülen vakalarda kolposkopi uygulamalarımız ücretsiz olarak yapılmaktadır.

Tüm bu çalışmaların yanı sıra bu yılın Ekim ayı itibariyle Sigara Bırakma Polikliniği’nin de hizmete girdiğini vurgulayan Borucu, gelecekteki projeleri arasında 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere kolon kanseri erken teşhis çalışmalarının ve 30 yaş üzeri kadınlara da onkogen tip taramasının olduğunun altını çizdi.

Mithat GÜDÜ

En son Haberler