Son Dakika Yöresel Haberler 

Çay’a Taban Fiyat Verildi

2012 yılı yaş çay taban fiyatı Tarım Bakanı Merhmet Mehdi Eker tarafından toplam 1 TL olarak açıklandı

Bakan Eker fiyat olarak 2009 yılı baraj alınarak yüzde 12.3 artışla 88.5 kuruş, destekleme prpimi olarak ta 11.5 kuruş olmak üzere toplam 1 lira olarak açıklandı Bakan Eker Türkiye’nin dünya çay piyasasında önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, ” Bakan Eker, “Türkiye’de çay üretimi 200 bin üretici 760 bin dekar alanda yapılıyor.Ülkemizde yıllık 1 milyon 200 bin yaş çaydan yaklaşık 120 bin ton kuru çay üretiliyor. Üretilen çayın yüzde 55 ini Çaykur tarafından üretilmektedir. Ülkemiz üretim olarak dünyada 5. iken tüketimde dördüncü sıradayız. Ülkemizde üretim yapılan çayın yüzde 62 si Rize’de üretiliyor” dedi

ÜRETİCİYE BÜYÜK DESTEK VERDİK

Bakan Eker çayın Rize’^de ekonomik olarak önemli bir yerde olduğunu belirterek. “Biz hükümet olarak kaliteye önem verip çay standardını yükseltmeyi hedefliyoruz Bu amaçla 2003 yılından itibaren çay üreticisine destekleme primi adı altında ödeme yapıyoruz. 2003- 2009 yılı arasında 619 milyon(trilyon) ödeme yaptık. Sadece 2009 yılında 179 üreticiye 126 milyon destekleme primi ödedik Çayın ıslahı için de üreticinin zararının kaybının giderilmesi için bu güne kadar 265 milyon lira budama tazminatı ödedik. Sadece 2009 yılında budama tazminatı olarak 56 milyon lira ödeme yaptık” dedi.

FİYAT DÜŞÜK

Yaş çay taban fiyatının açıklanmasından sonra Rize’deki sivil toplum örgütleri açıklanan taban fiyata tepki gösterdiler. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, fiyat olarak maliyet hesabı yaptıklarını belirterek, “Yaptığımız hesaplar sonunda çaya taban fiyat 1lira .25 kuruş olarak belirlemiştik. Bunun altında verilecek fiyatın üreticiyi zarara uğratacağını söylemiştik. Açıklanan fiyat beklentimizin çok altında oldu. Şimdi buradan üreticiye sesleniyorum. Peşin para dahi olsa özel sektöre açıklanan fiyatın altında çay satmamalarını istiyoruz” dedi.

BAKAN NİYE GELDİ Kİ

Rize Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi,1.25 TL altında verilecek fiyatın üreticinin emeğini karşılamayacağını açıkladıklarını belirterek, “Biz Fiyatın 1.25 TL olmasını bekliyorduk. Verilen 1 lirayı üreticiyle dalga geçmek olarak algılıyoruz. Bu fiyatın altında verilecek rakamı kabul etmeyeceğiz. 2-3 yıldır ülkede ekonomik kriz olduğu bahanesi ile çayımıza enflasyonun altında fiyat verildi. Son dönemde ekonomik göstergelerin yüksek çıktığı ve krizin atlatıldığı ifade ediliyor. Bu nedenle biz de çayımıza gerçek değerinin verilmesini istiyorduk Ama olmadı. Sayın bakanın açıkladığı rakamı Rize Ticaret borsası başkanı 1hafta önce açıkladı. Borsa başkanının dediği olacaktıysa Sayın bakan neden Rize’ye geldi. Nasılsa Sayın Mehmet Erdoğan fiyatı açıklamıştı” dedi.

Karadenizgazetesi

En son Haberler