İstanbul’da Trabzon’lular Buluştu
“Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın İstanbul Yıldız Şale Köşkü’nde 12.sini düzenlediği “Trabzon Buluşmaları”nda Y.Mimar/Yazar Aydın Boysan, karikatürist/gazeteci/yazar Hikmet Aksoy, Y.Mimar/Yazar M.Reşat Sümerkan ve Trabzonlu yaşayan tarih Mustafa Kemal Sayıl “Trabzon’da mizah” üzerine konuştular.
Trabzon Araştırmaları Merkezi Vakfı’nın düzenlediği ‘Trabzon Buluşmaları’nın 12.si İstanbul Yıldız Şale Köşkü Manej Salonu’nda gerçekleşti.
Toplantının konusunun ‘Trabzon’da Mizah’ olduğunu bildiren Vakıf Başkanı, TBMM Eski Başkanı Necmettin Karaduman yaptığı açış konuşmasında; Trabzonlunun köklü bir mizah geleneği olduğunu anımsattı. Karaduman, ‘Trabzonlu mizah severdir. Bizler hayatını fıkra gibi yaşayan insanlarız. Bu tutku bizim yaşam tarzımıza renk katar’ dedi.
Karaduman, Trabzon’un yetiştirdiği Şairler Halil Nihat Boztepe, Hamamizade İhsan, Baba Salim Öğütçen ve Niyazi Tarakçıoğlu’nun birer hiciv şairi olduklarını anımsattı.
‘Trabzon’da Mizah’ konulu buluşmaya konuşmacı olarak katılan Y.Mimar/Yazar Aydın Boysan dedelerinin Viçe (Fındıklı) li olduğunu bildirirken ‘Mizah aklın sanatıdır. İnsan kendini alaya alması, kendine güveninin bir göstergesidir. Kafası çalışmayan mizahtan anlamaz’ dedi.
Y:Mimar Dr. M. Reşat Sümerkan, konuşmasında yerel mizahtan tanımlamalar yaparken kitaplaştırdığı Temel Aga tiplemesinden örnekler sundu.
Karikatürist/Gazeteci/Yazar Hikmet Aksoy; konuşmasında mizahın ne olup, olmadığı konusunda bilgiler sunduktan sonra Trabzon’da karikatürün tarihine değindi. Trabzonluların mizahı her an soluduklarını bildiren Aksoy, şöyle devam etti:
‘Karikatürün Trabzon’daki tarihi 20. Asrın başına değin iner. O dönemden bugüne yayımlanan nice mizah gazete ve dergisinde bu sanatın günümüz örnekleriyle örtüşen pek çok esere ve başarılı imzaya rastlıyoruz. Kahkaha ve Devekuşu dergileri bu konuda en başarılı örneklerdir. Trabzon’da Karadeniz gazetesinin içinde 30 yıl boyunca her hafta mizah severlerle buluşan TAKA Mizah Kültürü Sayfasının bir örneği yerel ve yaygın basında bulunmuyor olması Trabzonlular için övünçtür ayrıca. Bağımsız mizah dergiciliği adına Trabzon’da mizaha her alanda damga vuran Hamsi ve Isırgan dergileri Trabzon’da mizah yoğuran sanatçıların başarılar oldu.’
İş Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı, Trabzon’un Yaşayan Tarihi olarak adlandırılan Mustafa Kemal Sayıl da yaşamının kimi dönemlerindeki mizahi gözlemlerini anlattığı buluşmaya çok sayıda sıla özlemi duyan Trabzonlu katıldı.
Vakfıkebir Gazetesi