Bizden Haberler Son Dakika 

Kadirga Oğuz Otçusu Belgeseli

AMAÇ: Eski bir gelenek olan OĞUZ OTÇUSU, aynı zamanda tarıma dayalı köy yaşamının değişmez birliktelik, bir arada yaşama, imece ruhunun sürdürülebilir yanlarının günümüzde tanıtılmasıdır. Bu kültürün bozulan insan ilişkilerinde bir yapıştırma-yaklaştırma işlevinin tarihe saklanmasıdır.

OTÇU NEDİR: Mayıs ayında (YAYLA ZAMANI GELİNCE) köyden yaylaya göç edilir. Yaya olarak inek, koyun, atlarla gidilir. Mısır ekinleri ekilmiştir. Ekinin otunu kazacak kişiler köyde bırakılır. Ekinin otu temmuz ayında kazılacak kadar büyür. Köyde kalanlar otları birlikte kazarlar ve bitirdiklerinde OTÇU ZAMANI olmuştur. Tarihi ise temmuzun üçüncü haftasıdır. Birlikte yaya olarak Çarşamba ya da Perşembe günü köyden yola çıkılır. Cuma gecesi kadirga obasına varılır. O gece şenlik yapılır. Bir kavuşma ve hasretlik giderme şenliğidir bu. Yarın Cuma günü de Kadirga Pazarıdır. Bir yandan Pazar yapılır bir yandan eğlenilir. Çeşitli obalardan Cuma sabahı davul-zurna, kemençeler eşliğinde horonlar edilerek Kadirga pazarındaki HORON DÜZÜ’ne girilir. Buradaki büyük tören KADİRGA OTÇUSUDUR. Akşama doğru KADİRGA OTÇUSU bitirilerek obalara dönülür. Ya da yarın cumartesi SİSDAĞI OTÇUSU’na katılmak üzere yola çıkılır.

İşte anlatılan KADİRGA OĞUZ OTÇUSU’nun belgeselini yapmak istiyoruz.

BİLGİ: OĞUZ KÖYÜ Trabzon bölgesinin en eski köylerinden. Merkezi GÖRELE olarak da bilinen yerleşim merkezlerinden bu güne uzanan tarihsel süreç. Bu gün Trabzon-Giresun sınırında Trabzon- Beşikdüzü ilcesine bağlı belde.

Çeşitli değişiklikler yaşanırken artan nüfusla dört muhtarlık oldu. Türkelli, Resullü, Dolanlı, Çakırlı. Türkelli Beldesi adıyla yeniliklikler yaşandı. Günümüzde göç nedeniyle nüfus azalması birleşme duygularını ve eskiyi andırması amacıyla, adı OĞUZ BELDESİ olarak değiştirildi.

NOT:1- Bu proje için; OĞUZ BELEDİYESİ, TÜRKELLİ DERNEĞİ (Ümraniye’de) , Oğuz Köyleri Derneği (Beşikdüzü’nde) ve Köy muhtarlarıyla diyaloglar geliştiriliyor.

TARİH: Temmuz ayının üçüncü CUMA günüdür. Bir-iki gün önceden köyden yola çıkılır. Oğuz otçusu özel olsun diye bir hafta öne alınarak yapılmaktadır ki bu yıl tarih; 11-12-13 TEMMUZ 2012 olmaktadır. 11-12 temmuz yoldayız, 13 Temmuz 2012 KadirgaŞenlikleri günüdür.

OTÇU YOLU: Gidiş yolu günümüzde bozulmuş ve otlarla kapanmıştır. Soruları sormaya başlayabiliriz:

Yöneticler ve görevliler kimler olacak? Nerelerde durulacak, yemek nerede yenecek, nerede gecelenecek? Yürüyemeyecek katılımcılar arabalarla nasıl taşınacak? Kaç kamera çekim yapacak. Davul-zurna-kemençe ve korlu katırlarımızı kimler yönetecek. Horoncular ve giysileri ile kim ilgilenecek. Sponsor olacak mı? TV davet edilecek mi?

NOT: 2- Dört köyden katılacaklarla ortak yol çizilecek, görevliler belirlenecek ve kurallarakesin uyulacaktır.

NOT:3 Şimdiden KATILACAKLARIN İSİM LİSTESİ yapılmaya balanmıştır.

Girişimci:       www.turkelli.com www.oguzbeldesi.com

En son Haberler

2 Thoughts to “Kadirga Oğuz Otçusu Belgeseli”

  1. Dostlar….
    Bir kere hikâye yanlış, Otçu ne demektir ben çok daha önce kendi sitemde yazdım.

    http://www.oguzlu.com/?p=47

    Bizim köylülerin atmasyon merakı ve hurafelere inanması sonucu yalan yanlış şeyler yazdıklaırından, sevgili hocamız Şakir SAĞLAM’ın kurup yönettiği bu siteye girmiyorum bile. Çünkü, o kadar insandan hiçbiri kalkıp araştırma sevdasına yönelmiyor, sadece uydurup uydurup atıp tutuyorlar. Acı ama bu bir gerçek.

    Sevgili Tucer Açıl kardeşimin yerinde olsam, beldemizi ve çevre köylerini tanıtmaya çalışan bu güzide siteye aszılan konuları iyice bir eledikten sonra işlem syapardım ama kendi bileceği şey haliyle…
    Bu vesileyle komşularımı tekrar selamlarım.

    1. Mustafa Yenigün

      Hüseyin Bey, Kendi sitende yazdın diye yorumunun doğru olduğu olduğu nereden belli ki? pek mantıklı da gelmiyor kulağa. Yıllarca gittiğim yaylada Temmuzun 3. haftasında topuk otundan başka bir şey kalmadığı gibi yayladan köye hiç ot taşındığınıda görmedim. Bahse konu günlerde hayvanlar bile yiyecek otu zor buluyor yaylada bile. Bu böyle olmaz. Tezinizi doğrulayacak kaynaklar nelerdir, bunları belirtmelisiniz herşeyden önce. Yukarıdaki ifade daha mantıklı geliyor. Ekinlerin içersindeki ayrık otlarının ayıklanmasını müteakip daha verimli bir ürün alınacağı sevinciyle yeniden yaylaya dönerken şenlik içersinde dönmek ve yaylada onları bekleyenlerle bu şenliği paylaşmak daha doğru bir yaklaşım. Enazından belgenizi gösterene kadar.

      İyi günler,

      Mustafa Yenigün
      Aruz’dan

Comments are closed.