Bayanlara Özel 

Hamile Bayanlara Kritik Uyarı

Gebelik süresince beslenmeye bağlı olarak bazı hastalıkların görülebileceğini belirten uzmanlar, hamilelikte mutlaka egzersiz yapıp sağlıklı beslenilmesi gerektiğini kaydettiler.
Konuyla ilgili bilgiler veren Özel Karadeniz Hastanesi Kadın Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Hülya Çelik, hamile bayanların haftada bir defa olmak üzere düzenli tartılması gerektiğini söyledi. Hamile bayanların tartılma işlemini sabahları aç karnına ve giyinmeden yapmalarını tavsiye eden Çelik “Ayda ortalama 1 kg’lık bir artışta gebeliğin sonunda vücut ağırlığınızın 9 ila 12 kg’dan fazla artmamış olması gerektiğini hatırda tutun. Ancak ilk üç aylık dönemde gebeliğin normal gelişimi için herhangi bir kilo artışı gerekmediğini de unutmayın. Özellikle el ve ayaklarda şişme görülüyorsa, aşırı ve hızlı kilo artışında (10 günde 1 kg gibi) derhal doktorunuza bildirin. Aynı şekilde kilonuzda düşüş oluyorsa doktorunuzu durumdan hemen haberdar edin” dedi.

“GEBELİKTE BESLENME”

Gebelikte önerilen günlük besin miktarları hakkında bilgiler veren Çiçek, hamile bayanların günlük beslenmeleri başta olmak üzere çeşitli tavsiyelerde bulundu:
“Sabah kahvaltısında 30-60 gr. beyaz peynir, 1 yumurta, 1 dilim ekmek. Öğle yemeğinde 1 porsiyon et , 1 porsiyon sebze , 1 su bardağı yoğurt, 1 porsiyon meyve. Akşam yemeğinde 1 porsiyon et veya balık, 1 porsiyon sebze, 1 dilim ekmek ve 1 su bardağı meyve suyu gibi bir beslenme çizelgesi hazırlanabilir. Ancak yemeklerde bazen tiksinti de olabilir. Bu gebeliğin ilk aylarında sıklıkla rastlanan bir rahatsızlıktır. Gastrik aktiviteyi etkileyen hormonal değişimlere bağlıdır. Bu değişiklikler, kimi zaman kusmaya ve bazı gıdalardan tiksintiye yol açabilir. Böyle bir tiksinti oluşursa, bu gıdalar için zorlanmayıp başka gıdalara geçilmesi gerekir. Küçük ve sık öğünlerden oluşan hafif diyet, gastrik aktiviteyi azaltarak hazım müddetini kısaltır. Bu nedenle gün içinde dağıtılmış 5, hatta 6 küçük öğünle beslenilmesini tavsiye ederiz. Sadece ender durumlarda ve doktorunuzun isteği doğrultusunda ilaca başvurmanız gerekebilir. Ayrıca mide yanması ve kabızlık da görülebilir. Mide yanması hamilelikte sık görülür. Özellikle de büyüyen rahmin mideye sıkışmaya yol açması nedeniyle tüm hamilelik müddetince devam edebilir. Bu durum içinde küçük ve sık öğünler halinde beslenilmesi tavsiye ederiz. Gebelikte hormonal faktörlere bağlı olarak bağırsak motilitesi (hareketliliği) azalmaktadır .Bu nedenle, gebe kadınlarda kepekli ekmek ,hububat, meyve, çiğ ve pişmiş sebzeler gibi lif açısından zengin gıdaları bol miktarda almaları tavsiye edilir. Kabızlığa yönelik ilaçların kullanımı ise tavsiye edilmez.”

“GEBELİKTE EGZERSİZ İHMAL EDİLMEMELİ”


Bunun yanında gebelikte yapılan egzersizlerin hamilelik döneminin rahat geçmesini sağlayacağını da kaydeden Dr. Hülya Çelik, “Bununla amaç varis ve pıhtı oluşumunu azaltmaktır.

Ayaklarda aşağı yukarı bükme, germe ve çevirme egzersizleri yaptırılır. Kedi pozisyonunda sırt kamburlaştırılır ve baş içeri çekilir, nefer verilir. Deve pozisyonunda ise nefes alınır ve baş yukarı doğru akarken sırt çukurlaştırılır. Kedi-deve pozisyonunda basınç kalktığı için dolaşıma yardım edilmiş olur ve varis oluşma olasılığı ile bacak krampları azalır. Pelvisin eğilmesi, gebe kadınlar için klasik bir egzersiz türüdür.

Bel çevresi kaslarında, karın ve pelviste tonus ve simetrik eklem hareket açıklığı sürdürmek amaçlıdır. Bu bölgeler hormonal ve mekanik stres altındadır. Dizler bükülü, ayaklar dizlerin 60 cm kadar önünde, yerle tam temas halinde ve aralarında omuzlar arasındaki mesafe kadar mesafe olmalıdır.

Başın altına hafif yastık konulabilir ve baş tam gevşemiş olarak tutulur,kasılırken nefes verilir. Bu hareketi yaparken kaburgalar ile pelvis birbirine yaklaşır ve yere tam temas ettirilir.Bu hareketi sırt üstü yapmak büyük damarlarda olan basıncı artırabilir. Bu nedenle yan yatarken yada kedi deve pozisyonunda yapılabilir” diye konuştu.
Haber61

En son Haberler