KTÜ Farabi Hastanesi’nde İlk Kez Yapılan Karaciğer Nakliyle Sağlığına Kavuştu
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Farabi Hastanesi’nde, karaciğer yetmezliği şikayetiyle tedavi gören ve hayati tehlikesi bulunan bir kadın, bu hastanede ilk kez yapılan karaciğer nakliyle sağlığına kavuştu.
Karaciğer yetmezliği şikayeti bulunan Süheyla Sekban (50), bu hastalığı yüzünden müracaat ettiği KTÜ Farabi Hastanesi’nde tedavi altına alındı.
Bir süre sonra durumu ağırlaşan ve doktorlarınca karaciğer nakli yapılmaması halinde son günlerini yaşadığı düşünülen Sekban’ın sağlığına kavuşması için kendisine nakil yapılması gerektiğinden doktorları uygun bir karaciğer arayışına girdi.
Bu süreçte, Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi’nde, uzun süredir beyin kanaması nedeniyle tedavi altında bulunan Mehmet Zengin’in (49) öldüğü ve ailesinin böbrekleriyle karaciğerini bağışlamak istediği bilgisi alındı.
Bunun üzerine Farabi Hastanesi Böbrek Nakil Merkezi sorumlusu Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz ve beraberindeki uzman ekip, geçen hafta, Zengin’in böbrekleriyle karaciğerini almak için Rize 82. Yıl Devlet Hastanesi’ne gitti. Türkyılmaz ve beraberindeki ekip, titizlikle çıkardığı karaciğeri Trabzon’daki Farabi Hastanesi’ne getirmek için yola çıktı.
Bu sırada, KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen’in girişimleriyle Farabi Hastanesi’nde de Sekban’a nakil yapılabilmesi amacıyla tedavisini sürdüren Prof. Dr. Mehmet Arslan ve Doç. Dr. Serdar Topaloğlu ile diğer sağlık personelince hazırlıklar başlatıldı.
-AMELİYAT SÜRECİ 30 SAAT SÜRDÜ-
Zengin’in karaciğerinin Farabi Hastanesi’ne getirilmesiyle Topaloğlu başkanlığındaki 18 kişilik ekip tarafından, geçen hafta ameliyata alınan Süheyla Sekban’a başarılı bir karaciğer nakli gerçekleştirildi.
Yaklaşık 15 saat ameliyatta kalan ve halen yoğun bakım servisinde tedavisi süren Sekban’ın yürümeye, yemek yemeye başladığı ve genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Sekban’ın ameliyata hazırlık aşaması ile ameliyat sürecinin toplam 30 saat sürdüğü öğrenildi.
Zengin’in, Erzurum’a gönderilen 2 böbreği de Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde biri 20, diğeri 37 yaşında iki hastaya nakledildi.
Konuya ilişkin KTÜ Prof. Dr. Aydın İnan Anfisi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan KTÜ Rektörü Prof. Dr. Özen, KTÜ’nün teknik üniversite olmasına rağmen, bünyesinde sağlık ve sosyal bilimleri içermesi açısından Türkiye’de tek üniversite olduğuna işaret etti.
Daha önce Karadeniz bölgesinden diğer illere hasta göçü olduğunu söyleyen Özen, ”Üniversitemizdeki Farabi Hastanesi, yıllardır bu bölgeye hizmet vermektedir. Hastanemizden önce hastalarımız Trabzon dışına götürülüyordu. Farabi Hastanesi bugün bir bölge hastanesi konumundadır. Bugün Trabzon’dan, bölgeden başka illere hasta göçünden söz edilmemektedir” dedi.
Özen, Farabi Hastanesi’nin bir şifa kapısı olduğunu, her türlü alt yapı ve donanımıyla sağlık hizmeti sunan konumda bulunduğunu ifade ederek, ”Hastanemiz, açık kalp ameliyatlarından her türlü organ nakillerine kadar hizmet veren bir sağlık kuruluşudur” şeklinde konuştu.
-KARADENİZ BÖLGESİNİN İLK KARACİĞER NAKLİ-
Farabi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü de Sekban’a yapılan karaciğer naklinin, bölgede yapılan ilk karaciğer nakli olduğunu ifade ederek, ”Karadeniz bölgesinde ilk kez karaciğer nakli yapmanın onur ve gururunu yaşıyoruz. Bu, çok geniş bir ekibin katkılarıyla elde edilmiş bir sonuç. Eskiden, kemik iliği nakli konusunda ülkemizde iyi bir merkez konumundaydık. Ayrıca, hastanemizde ilk böbrek naklini Mart 2009 da yaptık, kısa sürede 9 böbrek naklini yüzde yüz başarıyla gerçekleştirdik. Aralık 2010’da da karaciğer nakli merkezimizin ruhsatını alıp bu yılın ocak ayında da ilk karaciğer naklini yaptık” ifadesini kullandı.
Zengin ailesine, organ bağışı konusundaki duyarlılıkları için teşekkür eden Özlü, ”Bölgemizdeki halkımızın da organ bağışı konusunda gerekli özveriyi, duyarlılığı ve hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Karaciğer nakli yapılabilecek böyle bir merkezin olması Trabzon, bölge halkı ve ülkemiz için bir onurdur” şeklinde konuştu.
Özlü, hastanelerinde kornea nakli yapılması için de çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.
-SÜHEYLA SEKBAN, NAKİL ÖNCESİ SON GÜNLERİNİ YAŞIYORDU-
Prof. Dr. Mehmet Arslan da Süheyla Sekban’ın uzun süredir kronik karaciğer yetmezliği sorunu bulunduğuna işaret ederek, ”Karaciğer yetmezliğinde yedek bir organ yok, bir makine de yok. Dolayısıyla böbrekte olduğu gibi hastaların şansı yok. Bu hastamız da karaciğer yetmezliği nedeniyle hayatının son günlerine yaklaşmıştı. Tek şansı karaciğer nakliydi. Karaciğer nakletme şansı doğdu, anında ekibimiz karaciğeri almaya gitti ve ameliyat süreci hızlı şekilde gelişti” dedi.
61Haber