Son Dakika Yöresel Haberler 

Artık Acilde de Katkı Payı Alınacak.


Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) yayımladığı Sağlık Uygulama Tebliği 8 Mart 2012’de yürürlüğe girdi.

Yeni uygulama ile vatandaşın cebinden 670 milyon lira çekilecek.

Daha önceki uygulamada reçete başına 3 lira alınırken yeni durumda, 3 liraya ek olarak üçüncü kutu ilaçtan sonra her kutu için de 1 lira katkı payı alınacak.

Acil servislerde yapılan muayenelerden katkı payı alınmazken yeni uygulamayla acil şikayetiyle hastanelere başvuran vatandaşların durumlarının acil olmadığı tespit edilirse hastalardan katkı payı alınacak. Sadece bu uygulama ile SGK 200 milyon liralık gelir bekliyor.

Öte yandan vatandaşlardan daha önce ücret alınmayan aile hekimi muayenelerinden 3 TL katkı payı alınmaya başlandı. Reçetenin nereden yazıldığına bakılmaksızın 3 kutu ilaç için 3 TL, 3 kutudan fazla her ilaç için de 1 TL ilave ücret alınıyor. Ayrıca vatandaşın 10 gün içinde aynı branşta, farklı hastaneye gidip muayene olması halinde ilave olarak 5 lira daha ödemesi gerekiyor.

SGK, giderlerini azaltmak amacıyla aldığı önlemler kapsamında bir dizi tasarruf önlemi de aldı. Buna göre ilaçta eşdeğer bandın yüzde 15’ten yüzde 10’a indirilmesi uygulamasından 125 milyon lira tasarruf edileceği hesaplandı. Ayrıca SGK, vatandaşların Genel Sağlık Sigortası’nın aktivasyonu için il ve ilçelerdeki sosyal güvenlik merkezlerine gitme zorunluluğunu kaldırarak, vatandaşların kuruma giderek işlem yapmaları yükünü ortadan kaldırdı. Böylece vatandaşlar, SGK’nın internet sitesinden TC kimlik no.su ile girerek, sağlık hizmetlerinin ‘aktivasyonunu’ yapılabilecekler. Vatandaşlar yeni doğan çocuklarının sağlık aktivasyonunu da internetten yapabilecek. SGK, buradan da toplamda 474 milyon TL tasarruf bekliyor.

TonyaHaber

En son Haberler

2 Thoughts to “Artık Acilde de Katkı Payı Alınacak.”

  1. Sadık Taş

    Yapılanlara bakıldığında hayatımızı zorlaştıracak gibi gözüküyor. Fakat acil olmadığımız halde acili meşgul edip asıl acil hasatların tedavi görmesini engellediğimiz, ne de olsa sigorta karşılıyor diye reçeteye bir de ağrı kesici eklettiğimiz, bir hastanede muayene olduğumuz halde daha tedavimizi tamamlamadan başka doktora gitttiğimiz sürece bunları da kabulleneceğiz. SGK bizim malımız, eğer devletin malı deniz deyip yersek çocuklarımıza bir şey kalmayabilir.

    1. İşte özet bu toptum olarak kendimize göre değilde topluma göre düşünür bu şekilde davranışlarda bulunursak sorun kalmayacak..

Comments are closed.