Beşikdüzü’ nde “Ortadoğu’daki Son Gelişmeler” konulu konferans düzenlendi

Türk Eğitim-Sen Beşikdüzü temsilciliği tarafından düzenlenen “Ortadoğu’daki Son Gelişmeler” konulu konferans KTÜ’den Prof. Dr. Gökhan Koçer tarafından Belediye Kültür Salonunda verildi.

Koçer: “Petrol olmasaydı, Orta Doğu adıyla bir coğrafya olmayacaktı”

Koçer: “Araplar İsrail’e karşı duracaklarına birbirleriyle kavga ediyorlar”

“Kıbrıs’ı kontrol ederseniz Orta Doğu’yu kontrol edersiniz”

Konferansta, Orta Doğu nedir, Orta Doğu dediğimizde ne anlıyoruz, Orta Doğu bir kavram mıdır? Konularına açıklık getirerek başladığı konuşmasında Prof. Dr. Gökhan Koçer, önemli konulara değindi.

Koçer, “Orta Doğu, ABD’nin dış politikalarını belirlemek için kullanılan bir kavramdır. Biz, Orta Doğu’nun ne kadar içindeyiz? Bana göre Türkiye bir Orta Doğu ülkesi değildir. Diğer yandan Mısır’ın da bir Orta Doğu ülkesi olmadığını görüyoruz. İsrail’den başlayarak Gürcistan’a kadar uzatılmış bu coğrafyanın adı ABD tarafından Orta Doğu olarak konulmuştur. Türkiye’nin bu coğrafyayla ilgisi var mı? Vardır. Burası Osmanlı Devleti’nin coğrafyasıdır. Burada 33 devlet vardır. Önemi petrolden gelmektedir. Burada petrol olmasaydı, Orta Doğu adıyla bir coğrafya olmayacaktı. Bu bölgede sokaklara dökülmüş isyancılar var. Sarayda iseniz halk ayaklanması, sokakta iseniz adı devrim oluyor. Orta Doğu’da insanlar ne istediklerinin çokta farkında değiller. En büyük sorun örgütsüzlüktür. Mısır’da Müslüman Kardeşler Örgütü vardı. Şuan ortada yoklar. Orta Doğu’da Türkiye’nin ne kadar yeri olmalı. Türkiye’nin Orta Doğu’da rolü hesaba katılmadığı bir politika, o coğrafyada geçerli olmayacaktır.

Arapların 22 tane devleti var. Araplar ulus değil. Onun için İsrail’e karşı duracaklarına birbirleriyle kavga ediyorlar. Birlikte hareket edemiyorlar. ABD; İngiltere, Fransa ve İtalya’nın oyun alanı Orta Doğu. Orta Doğu’da Mısır ve Arabistan dışında tarihsel devlet yok. Hepsi uydurma devletler. Orta Doğu tek devlet olmadığı müddetçe, buradaki sorunları çözmek mümkün değildir. Yurttaşın, ulusun olmadığı yerde demokrasi gelmez. Kıbrıs’ın kendi ayakları üzerinde durması Türkiye’nin askerinin oradan çıkması isteniyor. Kıbrıs’ta tek Türk olmasa dahi Türkiye’nin ulusal güvenliği açısından Kıbrıs önemlidir. Kıbrıs’ı kontrol ederseniz Orta Doğu’yu kontrol edersiniz.” dedi.

Konferansın bitiminde izleyicilerden gelen sorunları cevaplandırmasının ardından program sona erdi.

Konferansa Beşikdüzü Kaymakamı Alper Faruk Güngör, Garnizon Komutanı Ali Özsağlam, Belediye Başkanı Ramis Uzun, Yeşilköy Belediye Başkanı Zülkif Dilli, Trabzon Kamu-Sen Başkanı Coşkun Dilber, Türk Eğitim-Sen Beşikdüzü Şube Başkanı Muhammet Sağlam, daire amirleri ve davetliler katıldılar.

Beşikdüzü Gazetesi

 

En son Haberler