Beşikdüzünde Spor’un Gelişim Süreci
BEŞİKDÜZÜ’ NDE SPOR TARİHİ
Beşikdüzü’nde halkevi açılmadan önce Trabzon Lisesinde okuyan öğrenciler tatil dönüşlerinde mahalle arasında gruplar arası İstanbul Kulüplerinin isimleriyle oynadıkları görülür. Bu futbol oyunlarının öncülüğünü Osman Reşat Dilek ve arkadaşları yapardı.
Osman DİLEK 1930 yıllarda Trabzon Lisesinde okurken Trabzon Lisesi forması ile Gürcistan Batum karmasına karşı forma giymiştir. Trabzon`nun güçlü takımlarından olan İdmanocağı spor kulübünde lisanslı futbolcu olarak futbol oynuyordu.
Nahiyemizde futbol, voleybol, atletizm açık olanda yapılıyordu. Bunun yapında yüzme sporu halk arasında yaygındı. Açık havada yalınayak oynanan voleybol zamanla ülke geneline yayılarak plaj voleyboluna dönüşmüştür. O günleri yaşayan Mehmet Erçin anılarını anlatıyordu.
Nahiyemize halk evleri 1936 yılında açılmıştı. Onun açılmasıyla mahalle arasında İstanbul takımları etkisinde kalan kişiler ( Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ) ismi altında sempatizanları maçlar yapıyordu. Halkevine bir takım forma gelmişti. Siyah beyaz olan bu forma ilçede başka arayışlara neden olmuştur.
Şarlı sporun 1936 yıllarında formasını giyen Fikri Cinel anıları sorunca o günleri şöyle anlatıyordu:
“ Bir gün bir grup arkadaşlarla ilkokul müdürümüz Kemal Kalçı ‘nı ziyaret ederek maç yapalım diye teklif getirmiştik; çok koyu İdmanocağı taraftarı olan Kemal Bey bize dönerek şöyle söyledi:
“ Arkadaşlar bundan böyle okul çevresinde İstanbul takımlarının isimleriyle takım oluşturarak maç yapmayı yasakladım. Gençlerin buna destek olmasını isterim. Yöre kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak şekilde yöre renklerine uygun renkler ve takımlar oluşturalım. “ diye sözlerine son verir.
Şarlı sporun o günlerde formasını giyen Halit Tanrıverdi ‘yle yaptığım sohbetle şunları anlatıyordu:
“ Okul Müdürü Kemal Bey ‘in önerisiyle bir Komite kurulması karar verilir. Bu komitede Nahiye Müdürümüz ‘ün başkomutanlığında Halkevleri Başkanı Mustafa Baykan Okul Müdürü Kemal Kalçı oluşan komitenin çalışmaları şöyle anlatıyordu.
Komitenin üyeleri çalışmaları sonunda 4 renk belirlerler.( Beyaz-Mavi-Kırmızı-Yeşil) Bu renklerin neyi ifade ettiklerini şöyle açıklıyordu:
Yeşilin: doğanın yeşilliğini ifade ettiğini, Kırmızı: kanımızın rengi, aynı zamanda bayrağımızın rengini ifade ettiğini, Mavi: Denizin enginliğini, medeniyetlere ulaşmanın denizlerden geçtiğini, Beyaz: Denizin dalgalarını, dalgaların azgınlığını ve hırçınlığını inatçı olduğunu sürekli kara ile mücadele anlayışını yansıttığını anlatır.
Nahiye Müdürü Naim Bey ile Okul Müdürü Kemal Bey bu renklerden sanki Beşikdüzü’nün Türkiye Milli Eğitimine Atatürkçü ışığını yansıtacak şekilde mücadeleyi seven uygarlık renklerini benimserler ( MAVİ- BEYAZ ) Şarlı Sporun 1937 yılında renkleri olur. Diğer kırmızı beyaz Beşikdağ spor renkleri olur. Maçlar bu isimle oynanır.
Şarlı spor ilk resmi maçını Görele ile yapar.O tarihte Şarlı sporun formasını giyen Fikri CİNEL onları ve arkadaşlarını şöyle sıralıyordu.
1.Hamza samun kaleci 2. Osman Dilek (kaptan) 3. Hasan Dilek 4. Halit Tanrıverdi
-
Ömer Cora 6.Fikri Cinel 7. Zeki Gözaçan 8.Kadir Gözaçan 9.Vehbi Gözaçan 10. Kazım Çoban 11. Kuğu Zade Sadık bu takım köy enstitüsü kuruluncaya kadar bölgede maçlar yaparlar Atatürk’ün ölümüyle 1938 yılında Vakfıkebirde kurulan Demirspor ile ikinci maçını
Güzel yazmışsın erdinç kalay hocam…yalnız belki playof maçında olaylarda vardık ..ve de haklı oldugum posizyonda haksız gösterildim….bunlar uzun hikaye sadece bilmenin istediğim bi konu ben haklıydım arkamda durulmadı o kadar..o zamanki yoneticiler zayif dı..savunamadilar bizi…beşikduzusporda 20 yıl hizmet ettim aktif futbolcu ..hocalık yaptım .malzemecilik yaptım sırası gelince..yönetici ve başkan konumunda çalış tim sabahlara kadar spor klüp lokallerinde kumar oynattim klübün bütün ihtiyacını 5.6 sene ben çektim hemde top oynadım …ayrıca o beşikduzuesnafspor ismini
esnafda tepsiyle para toplarken destek vermediler diye ben şahsım 400 milyon parayla yazışmasını yaptım değiştim o ara kongre oldu sezona beşikduzuspor adiyla başlantı yonetim ilk aciklamasi ilk işimiz klübün ismini değistik
dedilerallah yukarda
onuda cengiz demir yönetimine maal etmişsin tarih yazarken….geşke bizlerin de bilgisini alsaydin hocam ayrica .beşikduzusporun tarihinde 200 den fazla golüm var resmi olarak..bu zamana kadar bırak yarıma çeyreğime belki imamın erdal abi yaklaşmış dır…sen Beşikdüzü sporun tarihini yazmişsin isminiz geçmiyor…sadece haklı olduğumuz bir yesilyali maçından bahsetmişsin disiplin cezası falan..aldılar hesabi bütün tarihimiz bir mactami silindi hocam bende 100 de 100 hakliyiz..ayrıca o sezon ben yılın kare aşina secilfim olay olmasa yılın futbolcu duydum..yinede saygılar…