Son Dakika Spor Gündemi 

Beşikdüzünde Spor’un Gelişim Süreci

BEŞİKDÜZÜ’ NDE SPOR TARİHİ

Beşikdüzü’nde halkevi açılmadan önce Trabzon Lisesinde okuyan öğrenciler tatil dönüşlerinde mahalle arasında gruplar arası İstanbul Kulüplerinin isimleriyle oynadıkları görülür. Bu futbol oyunlarının öncülüğünü Osman Reşat Dilek ve arkadaşları yapardı.

Osman DİLEK 1930 yıllarda Trabzon Lisesinde okurken Trabzon Lisesi forması ile Gürcistan Batum karmasına karşı forma giymiştir. Trabzon`nun güçlü takımlarından olan İdmanocağı spor kulübünde lisanslı futbolcu olarak futbol oynuyordu.

Nahiyemizde futbol, voleybol, atletizm açık olanda yapılıyordu. Bunun yapında yüzme sporu halk arasında yaygındı. Açık havada yalınayak oynanan voleybol zamanla ülke geneline yayılarak plaj voleyboluna dönüşmüştür. O günleri yaşayan Mehmet Erçin anılarını anlatıyordu.

Nahiyemize halk evleri 1936 yılında açılmıştı. Onun açılmasıyla mahalle arasında İstanbul takımları etkisinde kalan kişiler ( Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş ) ismi altında sempatizanları maçlar yapıyordu. Halkevine bir takım forma gelmişti. Siyah beyaz olan bu forma ilçede başka arayışlara neden olmuştur.

Şarlı sporun 1936 yıllarında formasını giyen Fikri Cinel anıları sorunca o günleri şöyle anlatıyordu:

“ Bir gün bir grup arkadaşlarla ilkokul müdürümüz Kemal Kalçı ‘nı ziyaret ederek maç yapalım diye teklif getirmiştik; çok koyu İdmanocağı taraftarı olan Kemal Bey bize dönerek şöyle söyledi:

“ Arkadaşlar bundan böyle okul çevresinde İstanbul takımlarının isimleriyle takım oluşturarak maç yapmayı yasakladım. Gençlerin buna destek olmasını isterim. Yöre kültürünü gelecek kuşaklara aktaracak şekilde yöre renklerine uygun renkler ve takımlar oluşturalım. “ diye sözlerine son verir.

Şarlı sporun o günlerde formasını giyen Halit Tanrıverdi ‘yle yaptığım sohbetle şunları anlatıyordu:

“ Okul Müdürü Kemal Bey ‘in önerisiyle bir Komite kurulması karar verilir. Bu komitede Nahiye Müdürümüz ‘ün başkomutanlığında Halkevleri Başkanı Mustafa Baykan Okul Müdürü Kemal Kalçı oluşan komitenin çalışmaları şöyle anlatıyordu.

       Komitenin üyeleri çalışmaları sonunda 4 renk belirlerler.( Beyaz-Mavi-Kırmızı-Yeşil) Bu renklerin neyi ifade ettiklerini şöyle açıklıyordu:

     Yeşilin: doğanın yeşilliğini ifade ettiğini, Kırmızı: kanımızın rengi, aynı zamanda bayrağımızın rengini ifade ettiğini, Mavi: Denizin enginliğini, medeniyetlere ulaşmanın denizlerden geçtiğini, Beyaz: Denizin dalgalarını, dalgaların azgınlığını ve hırçınlığını inatçı olduğunu sürekli kara ile mücadele anlayışını yansıttığını anlatır.

       Nahiye Müdürü Naim Bey ile Okul Müdürü Kemal Bey bu renklerden sanki Beşikdüzü’nün Türkiye Milli Eğitimine Atatürkçü ışığını yansıtacak şekilde mücadeleyi seven uygarlık renklerini benimserler ( MAVİ- BEYAZ ) Şarlı Sporun 1937 yılında renkleri olur. Diğer kırmızı beyaz Beşikdağ spor renkleri olur. Maçlar bu isimle oynanır.

       Şarlı spor ilk resmi maçını Görele ile yapar.O tarihte Şarlı sporun formasını giyen Fikri CİNEL onları ve arkadaşlarını şöyle sıralıyordu.

       1.Hamza samun kaleci 2. Osman Dilek (kaptan) 3. Hasan Dilek 4. Halit Tanrıverdi

  1. Ömer Cora 6.Fikri Cinel 7. Zeki Gözaçan 8.Kadir Gözaçan 9.Vehbi Gözaçan 10. Kazım Çoban 11. Kuğu Zade Sadık bu takım köy enstitüsü kuruluncaya kadar bölgede maçlar yaparlar Atatürk’ün ölümüyle 1938 yılında Vakfıkebirde kurulan Demirspor ile ikinci maçını

yaparlar.

       Beşikdüzünde Köy Enstitüsü kurulunca spor daha geniş alanlara bilimsel şekilde yönelir. Folklor da buna eklenir. Köy enstitüsünün Forması Sancağının renki olan Turuncu-Mavi idi. Ayrıca formasının göğsünde köy enstitüsünün arması mevcuttu. Köy Enstitüsü futbol takımı ilçeyi temsil maçlara gidince Şarlı Spor ve Beşikdağ olarak kurulan takımlar II. Plana düşer .

       1940-1950 yılları arasında Köy Enstitüsü takımında forma giyen Atıf CİNEL anılarını ve arkadaşlarını söyle sıralıyordu.

1-Hamza Somun (Kaleci) Tilki 2- Ahmet (Kaleci) 3- Osman Reşat Dilek (Kaptan) 4-Fikri Cinel 5-İsmet Budak (Öğretmen) 6- İsmet Ç alık öğretmen 7- Kazım Çoban 8- Halit Tanrı verdi 9- Hüseyin Gören 10- Ahmet Hamdi Turan (öğrenci) 11- Yaşar Şahin 12- Atıf Cinel 13- Fikri Gözaçan 14-Hasan Basri Velioğlu 15- Kuğu Zade Sadık 16- Ömer Cora şeklinde özetler.

         Yukarıda ifade etmeye çalıştığım olaylar sırasında dünyamız ve ülkemiz II. Dünya savaşı yaşıyordu. Ülke genelinde kıtlık ekonomik sıkıntılar ilgisizlik hastalıklar spor kulübü faaliyetlerini etkilemiş güçlü olan Köy Enstitüsüne bırakır.

     Köy Enstitüsünün kapanması okulun kız öğrencilerine yönelik faaliyetleri sporun yeni bir boyut kazanmasına neden olur. Okul takımı yerine halkın tekrar spor kulübü kurma çalışmasına yöneltir. Belediye Başkanı Osman Reşat Dilek bir semt sahası ile spor kulübü kurulması için arkadaşlarıyla çalışmaya başlar. 1957 yılında aşağıdaki arkadaşlarıyla Beşikdüzü Gençlik Spor Kulübünü kurar.

         1-Osman Dilek (Başkan) 2- Ahmet Sami Zeytin (Memur)3-Mehmet Ziya Baş( öğretmen) 4- Mehmet Ercin(Esnaf)   5- Hasan Karaca (Memur) 6- Mehmet Cinel (Memur)

        Beşikdüzü Gençlik sporun renkleri 1937 yılında kabul edilen Mavi Beyaz renkler benimsenir. Bu takım kısa zamanda Beşikdüzü Köy Enstitüsünden boşalan boşluğu doldurmaya başlar. 1958 yılında Trabzon Amatör Ligine katılır. Tek grup halinde oynanan Trabzon Amatör liginde şu takımlar ye alıyordu.

1-İdmanocağı 2-İdmangücü 3- Gençlerbirliği 4- Martı Spor 5- Yalı Spor 6- Doğan Spor 7- İdmanyurdu 8- Necmi-adi 9- Yol Spor 10- Sebat Spor 11- Tütün Spor 12- Beşikdüzü Gençlik ilçemizde ilk genç milli olan Hüsnü Ergut takımları bu şeklide sıralanmıştı.

Milli olan Hüsnü Ergut Gençlerbirliğinde forma giyiyordu. Yukarıda Trabzon Merkez ile Akçaabat takımlarının yanında Nahiye takamı olarak ilçemiz diğer ilçelere örnek teşkil edecek şekilde faaliyet sürdürüyordu. Güngör Ersoy ile Hüsnü Ergut Nahiyemizin ilk milli sporcuları olup Fikri Candaş ile Osman Dilek lisanslı Futbol hakemleri arasında yer alırlar.

Trabzon’un merkezi ve Akçaabat’ın Trabzon amatör liginde bir nahiye takımının yer alması Beşikdüzü’nde eski köklü bir kültüre dayandığında bunu bugünkü gençlere örnek çalışma olması bakımından bundan gurur duyuyorum. Ogünleri yaşayan Güngör Ersoy futbol oynayan arkadaşlarını şöyle sıralıyordu.

Kaleciler (Hakkı Al- Şinasi Öz – Atilla Bıçakcıoğlu) diğer alanlarda oynayanlar: Nuran Cinel-Atif Cinel-Ergin Gözaçan- Davut Baykan-Erol Karadeniz- Fikri Candaş-Güngör Ersoy-Hüsnü Ergut- Ahmet Eren-Yaşar Şahin-Sönmez Ergin- Şenol Öncü-Alaattin Bebek-Adil Bilgili-Selahattin Ergin- Şanver Cora –İrfan Al ……

Bu dönemde voleybol ilçemizde büyük zaferler almıştı. Trabzon kapalı spor salonunda ve diğer yörelerde açık alanda oynanıyordu. Trabzon’daki voleybol turnuvasına katılan ilçemiz başarılı sonuçlar alıyordu. Voleybol oynayan arkadaşlarını Güngör Ersoy sıralarken anılarını da anlatmaktan geri kalmıyordu. Mustafa Alıcı-Engin Cinel- Ergin Gözaçan- Fikret Kuğu-Kerim Ali Cinel Ali Güven- Osman Yücesan aklına ilk gelen isimler olarak belirtirken sohbetimizi noktalıyorduk.

1960 yıllarda ilçemizde Erkek Öğretmen Okulu Kız İlk öğretmen bünyesinde acılınca beden eğitimi öğretmeni olan Şinasi Öz halk ile Okulu bütünleştiriyor, Köy Enstitüsü döneminde olduğu gibi hareket etmediği görülüyor. Spor kulübüne kimlik kazandırmak amacıyla okulun futbol takımının sporcularını kulübü lisanslı sporcusu yapıyor ve takımı çalıştırarak alt yapının oluşmasına büyük destek sağlıyordu. Şinasi Bey’in bu öz verili çalışmaları halkın sevgilisi haline getirmişti. Bu olumlu çalışmaların temelini atan Şinasi Beyi Beşikdüzü Sporun Fahri üyesi olmasını spor kamu oyunun dikkatine sunuyorum.

Şinasi Beyin bu çalışmaları sırasında kulüp başkanlığını Trabzon’da avukat olan hatta Trabzon`da Bayraktar gazetesini çıkaran Ali Kemal Yılmaz yapıyordu. 1966 yılında 3. kulüp başkanı Mehmet Gözaçan getirilir. Mehmet GÖZAÇAN döneminde kulübümüz bir çok başarılara imza atar. (Voleybol, Futbol, Atletizm) 1969 da yapılan kongrede Beşikdüzü Gençlik Sporun ismi Beşikdüzü Spor olarak değiştirilir. Beşikdüzü Sporun bu yoğun çalışmaları sonucunda Hüsamettin ÖZDEMİR Türkiye 2.profesyonel liginde oynayan Giresun Spora gider. Hüsamettinli kadro Türkiye şampiyonu olur. Genç milli olur, daha sonra Trabzon Spora transfer olarak efsanevi kadroda yer alır.

Avni Akerde maç öncesi takımımızın fotoğrafları ekte sunulacaktır.

Mehmet Gözaçan döneminde voleybol’da Trabzon şampiyonu olmuş. Bölge maçlarına girilir 1969 yılında Türkiye 3. üncü olan voleybol takımı yani sıra futbolda başarılı sonuçlar almak amaçlı 1969 yılında yapılan Konferansında Beşikdüzü Gençlik Spor Kulübünün ismi Beşikdüzü spor olarak değiştirelim. Mehmet Gözaçan bu görevini 1974 yılında Temel Kılıçoğlu’na   bırakır. Voleybol takımı sporcularından Ali Fikri Cinel şöyle sıralıyordu.

Ali Fikri Cinel-Tayyar Sevgi-Osman Kukul-Hüsamettin Özdemir-Ali Baki-Mehmet Salih.

Futbol takımında şu futbolcular bulunmaktaydı.

Fikret Kuğu-Mahir Ataman-A.Fikret Cinel-Dursun Dibek-İbrahim Aydın

(kaleci olarak görev yapıyorlardı).

Osman Kukul uzun süre futbol takım kaptanlığını yapar arkadaşlarını şöyle sıralıyordu.

Ali Kahyaoğlu- Osman Kukul- Turan Akdeniz-Yunus Deniz-Ali İhsan Alp-Kemal Aksoy-Yaşar Eren-Tuğran Cuvel-Murat Bektaş-Hüsamettin Özdemir-Sezer Bahadır-Mehmet Öncü-Osman Akdeniz-Ahmet Kuşlu-Mustafa Öncü-Osman Zeytin-Mustafa Tan

Temel Kılıçoğlu’ndan sonra oğlu ilçede esnaf olan Adem Kılıçoğlu kulübünün başkanı aynı zamanda futbolcu ve kaptan olarak 1980 yılına kadar görevde kalır.

            Osman Kukul uzun süre futbol takım kaptanlığını yapar arkadaşlarını şöyle sıralıyordu.

Ali Kahyaoğlu- Osman Kukul- Turan Akdeniz-Yunus Deniz-Ali İhsan Alp-Kemal Aksoy-Yaşar Eren-Tuğran Cinel-Murat Bektaş-Hüsamettin Özdemir-Sezer Bahadır-Mehmet Öncü-Osman Akdeniz-Ahmet Kuşçu-Mustafa Öncü-Osman Zeytin-Mustafa Tan

Temel Kılıçoğlu’ndan sonra oğlu ilçede esnaf olan Adem Kılıçoğlu kulübünün başkanı aynı zamanda futbolcu ve kaptan olarak 1980 yılına kadar görevde kalır.

Adem KILIÇOĞLU 1975 yılında Trabzon amatör kümede şampiyon olur. 72 maç yenilmeyen bir takım oluşur. Rize’de yapılan final maçında yenilerek bir üst tura çıkma başarısını elde edemez. Fakat Nahiye Müdürlüğü adı altında minikler yaz futbol turnuvası halkın ilgisiyle istenildi. Bu maçlar lisenin bahçesinde oynanıyordu. Metin Yüce Trabzon spora Beşikdüzü Sporun alt yapısından çağrılarak forma giyme şansı bulmuş milli olarak ilçemizi gururla temsil etmiştir. Adem KILIÇOĞLU döneminde yaz turnuvaları yıldızlar ve minikler olarak düzenleniyordu. Minikler maçı Beşikdüzü Atatürk Lisesi bahçesinde, yıldızlar maçları ise Merkez İlkokulu bahçesinde oynanıyordu. Miniklerden o günden aklımda kalan takım isimleri şöyleydi. (Uygar Spor-Merkezgücü-Dört Nisan Türkgücü-İlerici Gençlik gibi)

            Ülkemizdeki anarşi ister istemez ilçemizdeki spor etkinliklerini etkilemiştir. Kongre yapamaz duruma düşen kulübümüz 1980 yılında 12 Eylül rejimi tarafından kapatılmıştır. 1970-1980 yıları arasında forma giyen sporcuları şöyle sıralıyordu: Adem KILIÇOĞLU

            1-ADEM KILIÇOĞLU (kaptan) Alaattin KILIÇOĞLU kaleci (Trabzon alt yapısına gider) Şenol UZUN – İbrahim AYDIN-deniz ATAMAN kaleci olarak forma giyerler.

            Mehmet CİNEL (kılıf) Kenan KIRAN – Hilmi BAHADIR – Hasan BARUTÇU – Mehmet öncü – Mustafa ÖNCÜ – Oktay CORA – Mehmet CANDAŞ – metin KALLAY – Akgün ERGİN – Sinan TURAN – İlami KAHYA- burhan AL Mehmet BALTA – Fevzi ÇAKMAK – Ahmet KESKİN (Kürt Ahmet)

            Voleybol Ali Fikri CİNEL – Ali KAHYAOĞLU – Uğur ŞENOL – İrfan KIRAN – Sezgin SAĞLAM – İsmail AYDIN – Kadem UZUNOĞLU – Mehmet YÜCESAN – Coşkun SAĞLAM

12 Eylül ara rejimi tarafından kongresini yapamadığı için kapatılan spor kulübümüz yerel seçimlerinden sonra belediye başkanı seçilen Mehmet CAN ve arkadaşları tarafından Necdet GÜNAÇTI’nın yoğun uğraşları sonunda Beşikdüzü esnaf sporu olarak 3. kez kurulur.

Kapatılan dernek kulüpleri dernekler kanuna aynı isimle ikinci kez yeniden kurulamadığından yeni kurulan spor kulübünün adı Beşikdüzü Esnafspor olarak kurulmuştur.

1-Harun YAVUZ(başkan-esnaf)

2-Yusuf DİLCEL(esnaf)

3-Necdet GÜNAÇTI(memur)

4-Hüsamettin ÖZDEMİR(kuyumcu)

5-Vahap EREN(Ezcazı)

6-Göksal GÖZAÇAN(serbest meslek)

7-Ömer YANIK

           Necdet Günaçtı ile Yusuf Dincel dağılan sporcuları tekrar bir araya toplamayı başarırlar. Büyük liman Çarşıbaşı Akçaabat takımlarına gitmiştir. Kenan Kıran takım kaptanlığına getirilir. Kenan Kıran’ın amatör kulübünden Yusuf Dincel ile Kenan Kıranın katkıları unutulmaz.Bu futbolcuların hayatından ve özverili çalışmasından bahsetmeden geçmek mümkün değildir.

            Beşikdüzü esnaf spor Trabzon II. Amatör kümede mücadele etmeye başlar. I. amatör kümede 12 eylül önce mücadele eden kulübünün kaptanlığı hakkını kaybederek II.kümeden başlama zorunda kalan takımımız 1986 yılın da şampiyon olarak Trabzon I. Amatör kümeye çıkma başarısını gösterir.

            Nahiye olan yöremizde nahiye müdürlüğü yaz futbol turnuvaları düzenlemeye başladı. Maçlar KTÜ Meslek Yüksek Okulunun bulunduğu alanda oynanıyordu. Bu alan 1963 yılından 1994 yılına kadar yöremizde futbol sahası olarak hizmet vermiştir. Futbol sahasından bahsetmişken ilçemizdeki spor sahalarının geçmişine bir göz atalım Köy Enstitüsü bahçesi içinde kendilerine ait sahaları vardı. Spor ihtiyacı burada gideriliyordu. Okul kapanıp kız öğretmen okulu olunca spor sahasında güvenlik gerekçesiyle halkın spor etkinliklerine kapatılır. Bunun üzerine Belediye Başkanı Osman Reşat DİLEK ve arkadaşları bugünkü Hükümet konağı alanına bir futbol sahası yapılır. Bu saha bir süre süre spor sahası olarak kullanılır. Erkek öğretmen okulunun ilçemizde açılmasıyla Çamlık düzündeki olan tekrar futbol sahası olarak kullanılmaya başlar.

     Yaz Futbol turnuvaları köy takımlarının tekrar kurulmasını sağladı. Kadem Uzunoğlu spor kulübünün alt yapısında görev alır. Bir çok futbolcunun yetişmesine katkı sağlar. Voleybol Trabzon şampiyonu olan ilçemiz Sakarya da bölge maçlarına gider. Cengiz Yüce ( Tokat spora ) Fazıl Arıkan Görele spora giderler. 1981 yılında şampiyon olan Veleybol takımında Sezgin Sağlam arkadaşlarını şöyle sıralar. ( Uğur Şenel- Mustafa Elvan- Mehmet Yücesan – Ferit Bender-Akif Duvanoğlu – İrfan Kıran – Coşkun Sağlam – Deniz Ataman – Yusuf Ataman ve Fikri Cinel.

     Yusuf DİNÇEL, Kenan Kıran ile Kadir Alparslan üçlüsü takımın yükünü çekerken Kadir ALPARSLAN kursa giderek antrenör belgesi alır.

       Beşikdüzü Esnaf sporun Divan yazması olarak uzun süre kongremize Necdet Günaçtı ile birlikte güçlükle yaptığımız dönemler olmuştur. Harun Yavuzun ayrılmasından Başkanlığa Göksal Gözaçan getirilir. 1980-1990 Yaz Futbol turnuvalarında Köy takımlarında Futbol oynayan 10 yıllık karmayı benim izlenimlerimle şöyle oluşturabilirim.

            Mustafa sağlam, Gürhan Zengin, Ali Sağlam Çeşmeönü Kenan Kıran (say sey) Kadir Alparslan (Vardallı) Gökhan Gözaçan (Kızılağaç) Kadir Uluduz (Kızılağaç) Fuat Gözaçan (Kızılağaç) Bekir Gören, Metin Kalay (Merkezgücü) Erol Kurtoğlu (Kızılağaç) Mustafa Uzuner (Vardallı) Gürhan Yardım (Beşikdağ) Celalettin Küçükyıldız (Anbarlı) Vedat Yüce, Cengiz Yüce, Kadir Can (Nevsişarlı) Erdal Gören (Merkez) Fazıl Arıkan (Çeşmeönü) Erdinç Öncü, Özer Öncü (Adacık) Hüseyin Faiz (Kızılağaç) Necip Ataman (Denizli) Yahya Turan, Hayrettin Uludüz (Kızılağaç) Mustafa Kerimoğlu (Kızılağaç) Hüseyin Gün Mehmet Balta Cemil Tan (Akkese) Fuat Eren, İsmail Hakkı (Akkese) Yusuf Kartal, Ömer Uzun, Ahmet Yanık, Sami Uzun, Sami Yanık (Şahmelik) Mehmet Ziya Bebek (Kutluca) Recai Cinel, Mehmet Cinel (Kılıf) (vardallı) Mahmut Gündoğdu, Hasan Kaya (Yeşilköy) Mahmut Çakıroğlu (Akkese) Yusuf Ataman, Deniz Ataman (Merkezgücü), Faik Şenel (Beşikdağ), Fazıl Arıkan (Çeşmeönü), Özer Özdinç (Adacık), Ahmet DİLLİ, Çakır DİLLİ, Mehmet DİLLİ, Nihat DİLLİ (Yeşilköy)

   Yukarıdaki köy takımlarının fotoğrafları köy takımları olarak ekte sunulacaktır.

   1.ci amatör kümede mücadele eden kulübümüzün bazı maçlarına gidiyordum. Bir gün yavuz selim sahasında Fenerbahçe Trabzon spor maçı öncesi yalı spor ile maçımız vardı. Soyunma odasına Necdet Günaçtı ile girmiştik. Necdet formaların ortaya bırakılmasını takım listesinin açıkladıktan sonra herkes formasını giyeceğini beyan etti. Takım listesi açıklanınca formalar giyinmeye başlanır fakat formalar dokuz tane çıkar. iki futbolcuya forma kalmayınca Necdet yüksek sesle bağırmaya başlar arabaya binerken herkesin formasını alıp olmadığı arkadaşlar size söyledim hepiniz formamız yanımızda demiştiniz.

nerede formalar diye çıkışır fakat çaresizlik izinde soyunma odasından çıkarız. PTT Kurum takımı yöneticisi bizim dalgın dalgın gezerken görünce “ Necdet‘e doğru yönelir. Necdet ne oldu gemilerin mi battı diye takılır. Abi sorma gitsin maçımız var. Arkadaşlar formaları eksik getirdiler. Forma arıyorum diye cevap verir. Necdet buna mı üzülüyorsun? Gelin size forma vereyim der. PTT Spor odasına gideriz bize hiç giyilmemiş bir takım forması verirler sevinçle soyunma odasına geliriz ve siyah sarı olan forma ile sahaya çıkarız.

            Yukarıda anlattıklarım kulübe futbolcuların ve yöneticiler son denemdeki ilgisizliğini anlatmak için bu anımı anlatmak zorunda kaldım.

            Takımımız 1991-1992 yılında Trabzon II. Amatör Kümeye düşer. Mustafa Uzuner ile Muzaffer Bektaş‘ın Beşikdüzüspor‘a verdikleri özverili çalışmaları yanı sıra antrenör olarak uzun süre takımın başında bulunan Kadir Alparslan ‘ı unutmak mümkün değildir. Bu spor askerlerine spor kulübüne hizmetlerinden dolayı spor kamuoyu adına teşekkür etmeyi bir borç biliyorum.

            Spor Kulübümüz II Amatör Kümeye düşünce takımda Mustafa Uzuner ile Muzaffer Bektaş uzun süre hizmet ettiler. Burada üzülerek bir konuya açıklık getirmek istiyorum. Doğu ilçeleri takımları Trabzon Amatör Ligi ‘ne çıkarlar siyasileri bölgelerine semt sahası yaparlar. Bizim ilgisizliğimiz nedeniyle maçlarımızı Vakfıkebir sahasında yapmak zorunda kalıyorduk.

            1990-2000 yıllarında ilçemizde spor Beşikdüzü spor kulübünde basketbol, voleybol,atletizm ile futbol dallarında faaliyet gösteriyordu. İlçemizde yaz futbol turnuvaları Mehmet Gözaçan’ın 3.kez belediye başkanı seçilmesi ile spor sahası olarak kullanılan çamlık sahası KTÜ Beşikdüzü Meslek Yüksek Okulu inşaatına başlanması nedeniyle spor etkinliklerine kapanır. Spor etkinlikleri için bugünkü şehir stadının bulunduğu alanda küçük bir semt sahası vardı. Mevcut belediye başkanımızın öz verili çalışmalarıyla kısa zamanda yaz futbol turnuvalarına hazırlanır. 1995 yaz turnuvaları bu sahada yapılır.

           1995 yılı yaz futbol turnuvasına 32 takım katılır. Tertip komitesinde görevli idim. İlçemizde yaz futbol turnuvalarında unutamadığım final maçları Vardalı-Kızılağaç ile o yıl finali oynayan Yeşilköy ile Akkese köyleri arasındaki finalleri iz bırakmamıştır.

     Akkese köyü Mehmet Balta-Ali Demirel-Şemsettin Oğuz ile Vahap Erenin organizesi ile önce çıkıyordu. Yeşilköyü Hasan Kaya ile Zülküf Dilli yönetiyordu. Final maçı ülkemizi Avrupa da temsil eden Orhan Nedim AYIK orta hakem, yan hakemler ise ülkemizi UEFA da en fazla temsil etme başarısını gösteren Turgay Güdü ile Mehmet Öncü yapmıştı. Maç Akkese’nin 2-1 üstünlüğü ile sona erer.

           O yıllarda yapılan kongrede Göksal Gözaçan yerini Sedat Güleryüze bırakmıştır. Sedat GÜLERYÜZ döneminde Trabzon 2.Amatör küme iki grup halinde oynanıyordu. 3 takım playofa kalıp, playoftan 2 takım Trabzon Amatör 1.Ligine çıkıyordu.

            İlçemizin semt sahası olmadığından maçlarımız Vakfıkebir`de bulunan sahada yapıyorduk.

            1998 yılında Fuat GÖZAÇAN, Muzaffer BEKTAŞ ve Güven CANDAŞ yönetimindeki takımımız playofa kalmak için Hacıkasım Spor ile Vakfıkebirde yapılan maçta takımımız yenilir, playof şansını kaybeder, bir takım olayların çıkmasına neden olur Vakfıkebir semt sahası bizim için deplasman özelliği taşır. Bu olaylardan sonra yönetim kurulu takım sorumluluğunu 1999 yılı için Zülkifli DİLLİ`ye verir. 1999-2000 sezonunda takımımız Trabzon 2.Amatör kümede playofa kalır. Maçlar Yavuz Selim sahasında oynanır.

            Beşikdüzü Esnaf Spor ile Yeşilyalı spor arasındaki maçta olaylar çıkar birçok futbolcumuz bu olaylar nedeni ile disiplin kuruluna sevk edilir ve uzun süre hak mahrumiyeti cezası alırlar.

            Kurumların tarihinde tatlı acı anılar mutlaka mevcuttur. O gün gelişen olayları karışan yönetici ile futbolcuları yargılamak amacıyla değil geçmişi geleceğe taşımak amacıyla iyi veya kötü örnekleme yapmak uygun bulunuyor. O gençler o küngü olayların muhasebesini yaparak çocuklarına tatlı ve acı anılar olarak anlatmasını umuyorum. Bu olaydan sonra Beşikdüzü Belediye Başkanı Mehmet KALAY ve arkadaşları Beşikdüzü esnaf Sporu içine düştüğü bu durumdan kurtarmak amacıyla 2000 yılının Mayıs ayında Beşikdüzü Esnaf Sporun olağan kongresi yapılır, bu kongrede Beşikdüzü Esnaf Sporun adı Beşikdüzü Spor olarak yeniden düzenlenir. Yönetime Cengiz DEMİR ve arkadaşları gelir. Takımın sorumluluğuna Mehmet BALTA ile Kadir ULUDÜZ getirilir, çalıştırıcı olarak ise Fazıl Arıkan görev alır. 2002 yılında AKP nin kurulması ile ilçe başkanlığına ilçe başkanı olan Cengiz DEMİR spor kulübü başkanlığını bırakır kongreye kadar spor kulübünün başkanlığını Erbay GÖREN yapar.

            İlçemizde düzenlenen kaymakamlık veya belediye yaz futbol turnuvalarına katılan köyler sıralayarak oluşan köy takım albümünde yer almaları örnek davranış olarak gelecek gençlere örnekleme yapmayı uygun buluyor.

            Akkese-Anbarlı-Adacık-Beşikdağ-Oğuz gençlik-Çeşme Önü- Nefsi Şarlı- Takazlı Melihşah- Duygulu- Denizli Merkezgücü- Kutluca –Korkutan-Saysey Yeşilköy- Kızılağaç ile Var-Zen-Kef

            Cumhuriyetimizin 75. yılı etkinlikleri için ilçemiz kaymakamı sadettin kalkan ilçeler arası voleybol turnuvası düzenlenmesi için tertip komitesinde beni de görevlendirmişti. Bu turnuvaya beşikdüzü-akçaabat-trabzon merkez-çarşı başı-tonya-şalpazarı-eynesil ile Görele ve Vakfıkebir katılmıştır.

   Turnuva Aziz Gözaçan spor salonunda oynanıyordu. Maçlar İlçeler arası kaynaşmayı sağlarken İlçenin spor aktivitesi artıyordu. Turnuva sonunda Finale Çarşıbaşı ile Eynesil İlçeleri kalır. Eynesil in Çarşıbaşını Finalde yenerek şampiyon olur. İlçemiz bu turnuvada 3.olur. İlçemizi Cumhuriyetimizin 75.yılı spor etkinliklerinde şu sporcular temsil etmişti. Ali Fikri Cinel – Sadettin Kalkan Sezgin sağlam – Coşkun Sağlam – Akif Dumanoğlu İrfan kıran – Yusuf Ataman – Ali Kahyaoğlu – Muhammet Erdem . Bu Turnuvalar iki yıl devam eder ilgisizlikten sonraki yıllar yapılamaz.

     Bu turnuva karması Beşikdüzü altında Trabzon da düzenleyen turnuvaya katılır ve şampiyon olur.

            2003 yılında yapılan kongrede yönetime Harun Topal ve arkadaşları görev alırlar. ilçemizdeki semt sahası tamamlanır. Takımımız içerdeki maçlarını Vakfıkebir de yapmaktan kurtulur.

Beşikdüzü spor basketbol dalında Trabzon amatör kümede şampiyon olarak Türkiye II. ligine çıkmak amacıyla Sivas’a gider başarılı olamazlar ilçemizdeki basketbolun yerleşmesi için mücadele veren Rahmi Kalyon ile arkadaşlarını kutlamak gerekir ilgisizlikten basketbol takımı dağılır.

2002 yılında kurulan Beşikdüzü Akademik Jimnastik bayan voleybol takımı amatör ligden Türkiye deplasmanlı bayanlar voleybol 3. ligine çıkar 1 yıl bu ligde mücadele eden şampiyon olarak Türkiye bayan voleybol II. ligine çıkar. Bu ligde mücadele eden takımımıza belediye başkanı Mehmet Kalay desteği ile öz verili çalışmalarla mücadele eden Gürhan Zengin`i kutlamak gerekir. Trabzon ilinde bir ilçenin bayan voleybol takımı Türkiye genelinde II. lige çıkma başarısını gösteren ilçemiz bir ilke imza atarak örnek gösterilecek bir çalışma örneğidir. Ülkemizde salon sporları yerine açık hava sporları ilgi gördüğünden Voleybol takımımız ekonomik nedenlerle Türkiye bayanlar II.liginden çekilmek zorunda kalır.

Kenan KABA, Fazlı Arıkan`ın öncülüğünde kurulan gençler kısa zamanda ilçemizin gurur kaynağı olarak şampiyon olurlar. Trabzon I amatör kümeye çıkma başarısını gösterirler…

2003 ve 2004 yılında şampiyon olan takımın futbolcuları şunlardır. 2004 -2005

1- Alaattin Çakmak (kaleci)                                      1- Alaattin Çakmak kaleci

2- Cemil Tan                                                              2- Muhammet Gündoğdu

3- Önder Dilli                                                             3- Coşkun Dilli

4- Barış Uzunarslan                                                  4- Önder Dilli

5- Selim Kılıç                                                             5- Emre Gün

6- Hasan Aksoy kaptan                                             6- Turgay Koşgin

7- Duray Dilli                                                            7- Engin Dilli

8- Hasan Kayış                                                         8- Yalçın Kara

9- Yetkin Dilli                                                           9- Serdar Bozbaş

10- Selçuk Karadeniz                                               10- Halit Gündoğdu

11- Güven Güdü                                                       11- İlhan İnan

12- Hasan Kayış                                                       12- Güven Güdü

13- Halit Gündoğdu                                                 13- Yetkin Dilli

14- Hasan Kaya

   Gökhan Uzungüngör antröner futbolcu olarak takıma katılır. Daha sonra Fazıl Arıkan`ın ayrılmasından sonra belediyelerce görevlendirilerek takımın başına getirilir. Trabzon spor amatör lig te şampiyonluk mücadelesi yapmaktadır.

          Uzun yıllar Beşikdüzü sporun divan üyesi olarak kongrelerimizi zor yaparken son zamanlarda hizmet için iki grubun yarışması spor kamu oyunu memnun etmiştir. Spor kulübümüzün 50. yılını kutluyoruz. Diğer bir tanımla 70. yılı olarakta ifade edilebilir. Takımımızın 3. lige çıkma mücadelesine destek veren Belediye başkanımız Dt.Mehmet Kalay`a kulübümüzün onursal başkanı İ.Doğu GÖZAÇAN`a, iş adamlarımıza, esnafımıza ve yönetim kurulu üyelerine ilçemizin 2007- 2008 yılında semt sahamızı suni çim yapan tüm yetkililere spor kamuoyu olarak teşekkür ediyorum.

          Bu tarihe ben yazmadım ilçemizde spora gönül verenler yaşadı bende yaşananları kaleme dökme fırsatı buldum. Bu tarihi yaşayan tüm kamuoyuna teşekkür ediyorum.

Bu tarihi yaşarken perde arkasında kalarak benim göremediğim yönetici ve sporcuların affına sığınıyorum. Bu bir ilktir. Eksiklikleri varsa ileriki yıllarda düzeltmesi yapılması dileğiyle.

                                                                                                                                     Erdinç Kalay

                                                                                                                           (TRT Yurt Muhabiri)

NoT: Bu bilgileri bizlerle paylaşan Taş kasetcilik Mehmet Taş’a Teşekkürler.

En son Haberler

One Thought to “Beşikdüzünde Spor’un Gelişim Süreci”

  1. Cengiz

    Güzel yazmışsın erdinç kalay hocam…yalnız belki playof maçında olaylarda vardık ..ve de haklı oldugum posizyonda haksız gösterildim….bunlar uzun hikaye sadece bilmenin istediğim bi konu ben haklıydım arkamda durulmadı o kadar..o zamanki yoneticiler zayif dı..savunamadilar bizi…beşikduzusporda 20 yıl hizmet ettim aktif futbolcu ..hocalık yaptım .malzemecilik yaptım sırası gelince..yönetici ve başkan konumunda çalış tim sabahlara kadar spor klüp lokallerinde kumar oynattim klübün bütün ihtiyacını 5.6 sene ben çektim hemde top oynadım …ayrıca o beşikduzuesnafspor ismini
    esnafda tepsiyle para toplarken destek vermediler diye ben şahsım 400 milyon parayla yazışmasını yaptım değiştim o ara kongre oldu sezona beşikduzuspor adiyla başlantı yonetim ilk aciklamasi ilk işimiz klübün ismini değistik
    dedilerallah yukarda
    onuda cengiz demir yönetimine maal etmişsin tarih yazarken….geşke bizlerin de bilgisini alsaydin hocam ayrica .beşikduzusporun tarihinde 200 den fazla golüm var resmi olarak..bu zamana kadar bırak yarıma çeyreğime belki imamın erdal abi yaklaşmış dır…sen Beşikdüzü sporun tarihini yazmişsin isminiz geçmiyor…sadece haklı olduğumuz bir yesilyali maçından bahsetmişsin disiplin cezası falan..aldılar hesabi bütün tarihimiz bir mactami silindi hocam bende 100 de 100 hakliyiz..ayrıca o sezon ben yılın kare aşina secilfim olay olmasa yılın futbolcu duydum..yinede saygılar…

Comments are closed.