Diğer Haberler Son Dakika 

DUALARIMIZDA BULUŞALIM!

28 Haziran 2023 Çarşamba günü Kurban Bayramı’nın başlangıcı, dolayısıyla bir gün öncesi de arefe günüdür. Kurban Bayramı arefesinin çok özel bir anlamı vardır. Hac ibadetinin üç farzından biri olan Arafat vakfesi, arefe günü Arafat’ta yapılır.

       Kurban bayramı arefesi günü, hac ihramıyla Arafat’ta bulunmak, her Müslüman’ın en büyük arzusudur. Çünkü bu kutsal yerde ve bu mübarek zaman diliminde yapılan dua ve ibadetler geri çevrilmez. Arafat vakfesi, uzun soluklu bir duruştur. Sabahtan akşama kadar heyecanla, korku ve ümit arası bir bekleyiştir. 

       Arafat’ta öğle vaktinde, öğle ve ikindi namazları birleştirerek cemaat halinde kılındıktan sonra, tüm hacılar Arafat duası yaparlar. Türk hacıları, genellikle Diyanet İşleri Başkanı tarafından yapılan toplu duaya katılırlar. Buradaki duada genellikle, “Dualarımıza katılmayı arzu eden kardeşlerimizin dualarını da kabul eyle! Onların dualarını bizim dualarımıza ilhak eyle Allah’ım!” gibi ifadeler de kullanılır.

       Bu özel günlerde yapacağımız dualarda, dualarınızın hacdakilerin dualarıyla birlikte olması için yakarışta bulunmayı ihmal etmeyelim! İnşallah hacılar da, dualarına katılmak isteyen müminlerin dualarının kabulü için yakarışta bulunacaklardır. Böylece dünya Müslümanları olarak dualarımızı birleştirme imkânına ulaşacağız inşallah! Bu nedenle yaptığımız duaların akabinde “Ya Rabbi! Dualarımızı hacı kardeşlerimizin dualarına ilhak eyle!” diye de yakarışta bulunalım! 

       Allah Rasûlü (s.a.s), hac görevini yaparken, Arafat’ta öğle ve ikindi namazlarını öğle vaktinde kıldıktan sonra, Rahmet Tepesi’ne gitmiş; kıbleye yönelerek, güneşin batışına kadar dua ederek vakfesini yapmıştır. Âlemlere rahmet olarak gönderilmiş olan o rahmet elçisi, orada öğleden akşama kadar, saatlerce kim bilir ne yakarışlarda bulunmuştur! Bunları düşünerek o saatlerde dualarımızı yoğunlaştıralım.

       Arefe günü sabah namazından başlayarak, bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar, farz namazlarının ardından getirilen teşrik tekbirlerinin amaçlarından biri de, hac görevini ifa eden kardeşlerimizle birlikte olduğumuzu göstermektir. Hacıların dualarına katılma arzumuzu özellikle bayram sonuna kadar yoğun olarak devam ettirelim!

       Kuran-ı Kerim’in bildirdiğine göre, insanın yaratılış gayesinden birisi de Allah’a dua etmektir. Furkan suresinin 77’inci ayetindeki, “Resulüm de ki: “Duanız olmasa Rabbim size ne diye değer versin…” ifadesi, Rabbimiz katında dualarımızla değer bulacağımızın göstergesidir. Dua, kulluğun Allah’a arzıdır. Dualarımızla Allah’ın emrine ve kararına razı olduğumuzu dile getiririz. Esasen bütün ibadetlerimiz, O’nun rızasını murat ederek yakarmaktır. Rabbimiz, “Bana dua edin ki, duanıza icabet edeyim” (Mümin 60) buyurarak, bizleri her an duaya davet etmektedir. 

Dua konusunda daha geniş bilgi için 13.06.2022 tarihinde sitemizde yayınlanan “Duanın Hayatımızdaki Yeri” konulu yazımıza bakılabilir. Tüm kardeşlerimizin Kurban Bayramı’nı kutluyor; bu bayramın insanlığa barış ve huzur getirmesini diliyorum. Dualarımızda buluşalım inşallah!

        Hazırlayan: Bahtiyar Budak–Emekli Edebiyat Öğretmeni

En son Haberler