Güncel Haberler Son Dakika 

Torunu Kültür Mirasına Sahip Çıktı

Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Geyikli Mahallesi’nde zamanla hasar görüp çalışamaz hale gelen 11 su değirmeni’nden biri olan yaklaşık 50 yıllık Güni Değirmeni mısır unu Öğütmek için yeniden onarılarak kullanılabilinir hale getirildi.

Şalpazarı ilçesine bağlı Geyikli Mahallesi sakinleri tarafından yaklaşık 50 yıl önce Ağasar Deresi kenarına yaptırılan su değirmeni zamanla derede oluşan sel akıntılarından dolayı değirmene su getiren pendi yıkıldı, çatısı eskidi, duvarları ve içerisi hasar görerek mısır unu öğütülemez hale geldi.

Trabzon Şalpazarı Geyikli Mahalle sakini Fuat Bayraktar Ağasar Deresi kenarında mısır unu öğütülemez hale gelen değirmeni yeniden çalışır hale gelmesi için Değirmene su gelen pendini yaptırarak, duvarlarını sıvatarak, su çarkı’nı ve Değirmen taşının restorasyonunu ve onarımını yaptırarak değirmeni tekrar en az 50 yıl daha çalışa bilir hale getirtti.

Karadeniz bölgesinin vazgeçilmezi olan mısır ununun daha leziz olmasında taş değirmenlerinin önemi çok daha fazladır. Su degirmenlerinde öğütülen mısır unu karalahana çorbası, karalahana sarması, mısır ekmeği yapımında, hamsi tava kızartmada ve mıhlama yapımı gibi bir çok yemek yapımında kullanılmaktadır.

Atalarımızın bizlere bıraktığı bu kültür mirası olan su Değirmeninin yeni nesillere aktarılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Bu konuda en büyük arzumuz 50 yıl sonra geriden gelen gençlerimizin bu eserlere, miraslara sahip çıkarak bu geleneği devam ettirmeleridir.

Haber Linki

En son Haberler