Bizden Haberler Son Dakika 

Merak Ettiklerimiz

Merak Ettiklerimiz” emekli Edebiyat Öğretmeni Bahtiyar Budak hocamızın yeni basılan gönülden gönüllere sesleniş kitabıdır. Bu kitap, sade bir Müslümanın dini esas ve kuralları özümseyişi, algılayışı ve değerlendirişinin cümlelere yansımalarıyla meydana gelmiş bir eserdir. Allah’ın, peygamberin, vahyin, kitabın ve sünnetin dosdoğru biçimde anlatılması ve öğrenilmesinin insana ve topluma kazandırdıklarına odaklanılmıştır.

Din eğitimi alanındaki bu güzel çalışmanın amacına eserin önsözünde yazar şöyle değinmiştir:  “Dinimizin emir ve yasaklarını, daha iyi anlayabilmek için, Allah’a sığınarak; âcizane, fakat halisane araştırma gayretinde bulunduk. Bu çalışma sayesinde, Kur’an’ı ve bize onu tebliğ eden Allah Rasulü’nü daha yakından tanıma mutluluğunu yaşadık. Bu mutluluğu hep birlikte yaşayabilmek ve Rabbimizin rızasını kazanabilmek umuduyla çalışmalarımızı sizlerle paylaşmak istedik. Konuları, imkânlar ölçüsünde ayet ve hadisler ışığında ele alarak, yetkililerin görüşlerinden de yararlanıp anlatmaya çalıştık.”

Kitap önsöz ve kaynakça ile birlikte yüz başlıktan oluşmaktadır. Pek çok bilim disiplininden yararlanılarak hazırlanmış olduğu ilk okuyuşta anlaşılmaktadır.  İlgili başlık ve bölümler işlenirken özellikle Kitap ve Sünnet çizgisine azami dikkat edilmiştir. Tevhit ekseninde yaşayan Müslüman toplumun karşılaştığı veya karşılaşabileceği teorik, pratik, sosyal ve bireysel sorunlar yalın ve son derece anlaşılır bir dille açıklandığı görülmektedir.

Kur’an-ı Kerim’deki temel kavramların önemli bir bölümünün İslam’ın ana kaynaklarından süzülen bilgilerle güncellenip her düzeydeki okuyucunun kolaylıkla okuyup anlayabileceği bir anlatımla kaleme alındığını ifade etmek isterim. İslam’ın yaşanılması ve tanıtılmasında klasikleşmiş olan irşat, tebliğ ve davetin ilke ve yöntemleri satır aralarında konuşlanmışlardır. Aileden, okuldan, insandan, kitaptan ya da çağın bilişim ve iletişim organları vasıtasıyla haberdar olduğunuz dini konular aslına ve amacına uygun olarak öz ve doğru biçimde okuyucuların hizmetine sunulmuştur. Dinin hakikatine bağlı algılayış, kavrayış ve yaşayış için özenle çalışılmış bir eser ortaya konulmuştur.  Bu özenin arkasındaki güzel niyet ve samimiyeti yazarın şu cümlelerinde billurlaşmış duygularından anlıyoruz:

“Bu kitapta asla maddi kazanç sağlama yoluna gidilmeyecektir. Her kim maddi menfaat sağlama yoluna giderse, kendisinden her iki cihanda da davacı olacağımızı bilmelidir. Hiçbir çıkar gözetmeden, gönülden gelen duygularla ve gözyaşları içinde hazırlanan eserlerin en çok okunan eserler olduğunu biliyoruz.”

Bugüne kadar bir şekilde duyup öğrendiğimiz ancak bir bölümünü davranışa çevirdiğimiz bir bölümünün ise içerik ve ilkelerini tam olarak bilmediğimiz dini konular Merak Ettiklerimiz’le ayrıntılı ve doyurucu bir yetkinlikle faydamıza sunulmuştur. Yoğun emek ve zaman harcayarak böyle hacimli ve dopdolu bir eseri toplumumuza kazandırmasından dolayı sözün burasında hocamıza özellikle teşekkür ederim. Yazarın mini biyografisiyle yazımızı noktalayalım.

Bahtiyar Budak Kimdir?

1958 yılında Trabzon Beşikdüzü Resullü köyünde doğdu. 1969-1970 öğretim yılında Resullü Köyü İlkokulu’ndan, 1972-1973 öğretim yılında Kutluca Köyü Ortaokulu’ndan mezun oldu. Parasız yatılı olarak girdiği Giresun İmam Hatip Lisesi’nden 1976-1977 öğretim yılında “imam hatip” unvanıyla mezun oldu.

1977 yılında evlendi. Aynı yıl Diyanet İşleri Başkanlığınca Ankara’da yapılan sınavda başarılı oldu ve Akçaabat Kavaklı Merkez Camiine imam hatip olarak atandı. Burada 1977-1979 yılları arasında resmi; daha sonraki yıllarda bazı zamanlar Ramazan aylarında fahri olarak imam hatiplik görevini yürüttü.

1979-1980 öğretim yılında Trabzon Fatih Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’nden mezun oldu.  1980-1981 eğitim öğretim yılında Akçaabat Derecik Ortaokulu’nda Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı. Bir süre sonra ilköğretim okuluna dönüşen bu okulda müdür yardımcılığı görevinde de bulundu.

1988-1989 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Trabzon Endüstri Meslek Lisesi’nin Türkçe öğretmenliği kadrosuna atandı. Aynı okulda 1989-1990 öğretim yılında müdür yardımcılığı görevine başladı. 1990-1991 öğretim yılında Lisans Tamamlama Programından mezun olup “edebiyat öğretmeni” unvanını aldı. Edebiyat öğretmeni ve müdür yardımcısı iken Trabzon Anadolu Teknik Lisesi’nden 2011 yılında emekli oldu.

Asgari düzeyde İngilizce ve Arapça bilgisi vardır. Evli ve üç çocuk babasıdır.

NoT : Bahtiyar Budak hocamız herhangi bir değişiklik olmazsa, dönüş tarihi 18 Temmuz 2022’dir. İnaşallah Hac dönüşü ziyaretçilere “Merak Ettiklerimiz” adlı kitabını hediye edecektir.

En son Haberler