Güncel Haberler Son Dakika 

Trabzon’da suya zam yapıldı

Trabzon Büyükşehir Belediyesi Meclisinde TİSKİ’nin 2021 yılı 2. Olağan Genel Kurulu devam etti. Genel Kurulda alınan kararla Trabzon’da konutlara uygulanan 4,31 TL tarifeye zam yapılarak 5,22 liraya çıkarıldı. Bunun gibi tüm meskenlere belli oranda zam yapıldı. Daha önce Büyükşehir Belediyesi Meclisi oturumunda su faturalarına ek 7,76 TL Katı atık bedeli eklenmişti. 

Trabzon İçmesuyu ve Kanalizasyon İdaresi (TİSKİ) Genel Kurulu tamamlandı. Genel Kurulda alınan kararla suya yüzde 21 zam yapıldı. Suya yapılan zam Büyükşehir Belediye Meclisinde CHP tarafından eleştiri konusu oldu. Buna göre Trabzon’da konutlar için su tarifesi; 91 kuruş zam yapılarak 4,31 TL’den, 5.22 TL’ye yükseltildi. İşyerleri, Ticareti amaçlı dernekler, Akaryakıt İstasyonları, Yıkama Yağlama İstasyonları ve Resmi Kurum Sosyal Tesisleri, Geçici abonelerin su tarifesi ise 10.41 TL’den, 12,60 TL’ye, İnşaat, briket taş imalatı ve taş ocağı 15,23 TL’den, 18,43 TL’ye, Resmi kurumlar; 6,44 TL’den, 7,79 TL’ye, Okullar; 6,44 TL’den, 7,79 TL’ye, MEB’e bağlı Özel Eğitim Kurumları (Okul, dershaneler ve kurslar, öğrenci yurt ve pansiyonları) 6,44 TL’den, 7,79 TL’ye, Hastaneler; 6,44 TL’den, 7,79 TL’ye, Fabrika, Banka; 19,82 TL’den 23,98 TL’ye, Grup Vergisiz Kurumlar(Konsolosluklar) 9,07 TL’den, 10,97 TL’ye, 2. Grup Vergisiz Kurumlar (Serbest bölge) 18,14 TL’den, 21,95 TL’ye, Turistik ve yük gemileri 18,14 TL’den, 21,95 TL’ye yükseltildi.

ŞAHİN “ZAMMA VERECEĞİM OY RET OLACAKTIR”

CHP Grup Başkan Vekili Turgay Şahin, “Burada yüzde 20 zam yapıldı. Su faturasında 6 – 7 kalem var. Su faturasına 2 gün önce 7,76 lira bedel ekledik. Etti yüzde 28 zam.. Yılbaşından sonra çevre temizliğe de devlet otomatik yüzde 22 yapacak. 1 Ocak’tan itibaren 100 liralık su faturasını 150 lira ödeyeceğim. Aynı metreküp. Devlet toplam yıl boyunca yüzde 8 zam yapıyor. Su faturasını yüzde 50 zamlı ödeyeceğim. Gelin bunu yüzde 8’e çekelim. En azından bu zor günde konutlardaki zam oranını makul ölçüye düşürelim. Bu karar da oy birliğiyle geçsin. Benim bu şekilde zamma vereceğim oy ret olacaktır.” diye konuştu. Şahin, belirlenen gelir tarifesinde adaletsizlik yapıldığını muhtarlık ve kuran kurslarında mesken tarifesi uygulandığını bunun okullarda neden uygulanmadığını sordu.

OKULLARA BU TARİFE NEDEN UYGULANMIYOR?

Suyu kesilen vatandaştan 24 küsur lira para alınmasını eleştiren Şahin, “Suyunun borcunu ödemediği için suyu kesilenden eski 24 küsur lira para alıyordunuz. Şimdi bunlara zam yaptınız. Suyu kesiyorsunuz, şimdi bağlarken 25 TL alıyorsunuz. Hadi tamam efor sarf edeceksiniz. Suyumu geliyorsun borcum var diye kesiyorsun, 25 TL kestim cezalandırılıyorsun. Su kesmeyi kaldırın…” dedi.

ATAMAN, “ZAM ENFLASYONUN ALTINDA”

Başkan Vekili Atilla Ataman, “TİSKİ’nin borçlanması için gelir lazım. TİSKİ’nin borçlanmaması için gelir lazım. Bu geliri azaltalım. TİSKİ’de borçlanmasın. Ne yapacağız? Bu kısır döngü değil, ihtiyaç.. Şu anda zam oranı enflasyonun altında. Pandemi sürecinden bu tarafa hiç bir abonenin suyu kesilmedi. Buradan mutluluk payı çıkaralım. Suyun insan hakları beyannamesinde insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle sadece ulaşım bütçesi Trabzon Belediyesinin iki katı kadar olan ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne söyleyin sudan para almasın. Bu gelir bizim hakkımız. Bu hizmetleri yapmak için ya borçlanacaksınız ya da az borçlanabilmek için gelirinizi artıracaksınız. Çoğu iş kaleminde zam yapılmadı yükseltildi.” şeklinde belirtti.

GELİR BÜTÇESİNİN YARISI BORÇLANMA

Şahin eleştirilerini sürdürerek “2022 yılı bütçesinde TİSKİ’nin 207 milyon lira borçlanması hedefleniyor. Gider bütçesi 630 milyon lira.. Gelir bütçesi 423 milyon lira.. 207 milyon lira borçlanma. Üzüm üzüme baka baka kararır. Büyükşehirin de borçlanması bu civarda. İç borçlanmaya baştan beri karşıyım. 2022 yılında gelirinizin yüzde 50’si kadar borçlanma hedefliyorsunuz. Gelir gider bütçe tablonuza bakıyorum. 2022’de sizin de faize vereceğiniz para 23 milyon lira. Bu da az para değil. Bu paraya bir ilçenin içme suyu ve kanalizasyonunu yapabilirsiniz. Niye bu yolu seçiyorsunuz.” açıklamasında bulundu.

ŞAHİN “TİSKİ’NİN NET BORCU NE KADAR?”

Şahin, TİSKİ’nin borcuyla ilgili ise “Ataman ilk gün TİSKİ’nin piyasaya 5 milyon olduğunu söylemişti. TİSKİ’nin ilçe belediyelerine borcu var mı yok mu? Varsa ne kadardır? Borçlanmayı ödeyebilecek kapasiteniz var mı? TİSKİ’nin dış ve iç borçlanması net ne kadar?” diye sordu.

ATAMAN “TİSKİ ÇOK İYİ DURUMDA”

Ataman, “TİSKİ’nin piyasa borcundan kastımız hakkediş gelmiş ödenmemiş borçlar ve günlük olarak iş yapan bir kurum. Şuan TİSKİ’nin SGK, prim borcu vesaire yok. Çok iyi durumda.” şeklinde yanıt verdi.

Günebakış

En son Haberler