Güncel Haberler Son Dakika 

Dereçatı’dan Selamlar

Memleketimizin yakın tarihinden bir sayfa açıp tatlı izler bırakan hatıralardan bir demet sunmak istiyoruz bugün.

Dolanlı mahallesi sınırlarında bulunan Dereçatı’ndaki kahvehaneden söz ediyoruz. Kahvehane; Çakırlı, Dolanlı, Ardıçatak köyleri üç yol kesişimindedir. Bir dönem bakkal ve su değirmeni de bulunan Dereçatı mevkiinde tek ayakta kalan kahvehane hizmet vermeye devam etmektedir. Dere içindeki bu sade ve serin yer; günümüzde de geçmişte de güzel dostlukların, muhabbetlerin, tanışıklıkların, ziyaretlerin mekânıdır…

Bulunduğu konum itibarı ile farklı köy eteklerinden gelen dere yataklarının birleşim noktası olmasından kaynaklı Dereçatı ismini almıştır. İlk defa 1965 yıllarında Miluğun Halil İbrahim Aydın tarafından yapılan kahvehane 2015 yılında torunları Recep ve Hamdi Aydın’ın tamir etmesi ile halen bölge halkına hizmet etmektedir.

Aynı yerdeki değirmenin 1900 yıllarda yapıldığı düşünülmektedir. Vefatından önceki zamanlarda Teke kızı Binnaz Dübüş ’ün çalıştırdığı değirmen 2016 yılında bölgemizde yaşadığımız sel felaketinde zarar görünce kullanılmaz hale gelmiştir. Yapıldığı yıllarda ilmek ilmek öğüttüğü mısır unları soframıza ekmek, tavamızda yalaş, sacımızda bazlama olmuştur. Ulaşımda kullanılan yollar, değirmen yolu, çeşme başı, taze çimenler nice insanları çalıştırmış, karşılaştırmış, nicesinin de sevdalıklarına yuva olmuştur.

Değirmen binası iki katlı olup, üst katı bir dönem kömün Mustafa Kılıç tarafından bakkal dükkânı olarak mahalle halkına hizmet etmiştir.

1981-82 Yıllarında bölgeye yapılan köprü, köyleri (mahalleleri ) birbirine bağlamıştır. Yine aynı bölgede herkesin kullanımına açık mahalle çeşmesi bulunmakta, kahvehane önündeki alan son dönemlerde düğünlere ev sahipliği yapmakta, mutlulukların paylaşıldığı yer olmayı sürdürmektedir.

Bilgi ve fotoğraflar için Hamdi Aydın’a teşekkür ediyoruz.

En son Haberler