Güncel Haberler Son Dakika 

Kalegüney Mahallesi Su Değirmeni

BU DEĞİRMEN BORDO MAVİ UN ÖĞÜTÜYOR; Trabzon’un Beşikdüzü İlçesine bağlı Kalegüney Mahallesi Dereiçi mevkiinde bulunan değirmenin yaklaşık olarak 4 asırdan beri hizmet veriyor.

Beşikdüzü İlçesine bağlı Kalegüney Mahallesi Dereiçi mevkiinde bulunan değirmenin yaklaşık olarak 4 asırdan beri günümüze kadar gelen su değirmenini mahalle sakinleri tarafından yaşatmak ve yok olmaması adına mahalle muhtarı tarafından kurulan imece ekibi bir ay boyunca mesaiye gider gibi çalışarak değirmeni modern bir şekilde dizayn yaparak 50 yıl daha bakım yapılmadan çalışacak duruma getirdiler.

Beşikdüzü Kalegüney mahalle muhtarı Cemal Alan, bu tarihi ayakta tutmaya çalışıyorum atalarımızdan dedelerimizden kalan mirası yaşatmaya çalıştığını belirterek, şunları söyledi:

“Dedelerimizden kalma değirmen işini yapmaya çalışarak bu tarihi ayakta tutmaya çalışıyoruz. Şu anda değirmenimizde kendi mahallem ve civar mahallelerin haricinde diğer vatandaşlarımızın mahsulleri de öğütülüyor. Biz mahalle halkı olarak amacımız bu değirmen kültürünü devam ettirmek ve yok olmamasını sağlamaya katkımız olsun diye uğraşıyoruz. Artık su değirmenleri bilindiği gibi teknolojiye yenik düştü. Her geçen gün yeni makineler çıkıyor. Su Değirmenin farkı bir başka oluyor.  Bu mesleğin bitmemesi için uğraş veriyoruz.

BİZ ÇEPNİLERİN VAZGEÇİLMEZLERİMİZ VARDIR; Onarımın yaptığımız tarihi değirmenimizi Çepniler olarak 3 vazgeçilmez kuralarımızı sadık kaldıklarını ifade eden Muhtarı Cemal Alan; birincisi Türk Bayrağımız, İkincisi Trabzonspor sevdamız, üçüncüsü ise karalâhana yemeği ve yanında mısır ekmeğimiz.

Haber kaynak :http://salpazari61.com

En son Haberler