Diğer Haberler Son Dakika 

Telef Olan İnekleri İçin Bayıldı

Trabzon’un Tonya ilçesinde yedikleri ottan zehirlendiği düşünülen 5 hayvandan 3’ü telef oldu. Ölen ineklerinden birinin yavrusuna sarılıp, teselli olmaya çalışan hayvan sahibi Yeter Çakır (43), hüzne boğularak, o anları anlattığı sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Eşinin müdahalesiyle daha sonra kendisine gelen Çakır, uzatılacak yardım elini beklediklerini belirterek, “Onlar benim her şeyim, velinimetim, canımdı. Canımdan can kopuyor” dedi.

İlçeye bağlı Hoşarlı Mahallesi’nde hayvancılıkla geçimini sağlayan Yeter Çakır, özel bir işletmeden satın aldığı samanları, ahırdaki 5 büyükbaş hayvanlarına yedirdi. Zamanla sütten kesilen hayvanların ayağa kalkamayıp sürekli yatması üzerine, veteriner hekimden yardım istendi. Veteriner hekimce yapılan kontrolde gıda zehirlenmesi tespit edilen büyükbaşlara, ilaç ve aşı tedavisi uygulandı. Ayağa kalkamayan ve sürekli yatan büyükbaşlardan 3’ü telef oldu. Telef olan hayvanlar, aile fertlerince arazilerinde açılan çukura gömüldü.  İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkililerince hayvanlardan numune alınıp, inceleme başlatılırken, Çakır ailesine, Tonya Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma Fonu’nca da bir inek desteği verildi.

GÖZYAŞLARINA BOĞULUP BAYILDI

Ölen ineklerinden birinin yavrusuna sarılıp, teselli arayan Yeter Çakır, gözyaşı döküp, o anları anlattığı sırada aniden fenalaşarak yere yığıldı. Eşinin müdahalesiyle daha sonra kendisine gelen Çakır’ın kısa süreli baygınlık geçirdiği anlaşıldı. Ahırında sevip okşadığı buzağının ve diğer sağlığına kavuşan hayvanının başından bir an olsun ayrılmayan Çakır, kendisine uzatılacak yardımseverlerin elini bekliyor.

‘ONLAR BENİM HER ŞEYİMDİ’

Hayvancılıktan başka bir geçim kaynağı olmadığını Yeter Çakır, “Buzağımla teselli olmaya çalışıyorum. 25 günlükken annesi öldü yetim kaldı. Onlar benim her şeyim, velinimetim, canım idi. Ben onlara her şeyi öğrettim. Ben onlara derdim ki, ‘anneciğim sakın bir yere tutmayın onlar bize haramdır’ tutmazdılar. Ben dereye atlasam onlar peşime atlardılar, öyle yetiştirdim onları. ‘Sağ ayağını kaldır’ derdim, kaldırırdı. ‘Sol ayağını kaldır’ derdim, kaldırırdı. Ben onlarla çocuk gibi ilgilendim. Çocuk büyütür gibi büyüttüm onları. Balkonda lahana yetiştiriyorum. Bağım yok, bahçem yok, hiçbir şeyim yok. Hep o ineklerimle, o canlarımla geçindim. Onlar gitti benim her şeyim yıkıldı, varım yoğum her şeyim gitti. ‘Ölen mal olsun’ diyorlar; ama öyle değil, onlar candır, yürektir, ciğerdir, onlar da bir çocuktur. Söylenen gibi olmuyor; canımdan can kopuyor” dedi.

‘SAMANI YEDİKTEN SONRA ÖLDÜLER’

Gözü yaşlı kadının eşi Yüksel Çakır da, çok üzgün olduklarını söyleyerek, “Yayladan köye göç ettim. ‘Çayırım tükenir’ diye 2 ton saman aldık. Beş ineğim vardı, samandan yedirmeye başladık. O ineklerimden 2’si öldü. ‘Samanı daha yetirmeyelim, bakalım bu samandan dolayı mı kaynaklandı’ dedik. Bir ay samanı yetirmedik; bir aydan sonra bir çuval daha saman yetirdik. Samanı yetikten sonrada bir ineğim daha gitti. Yetkililer bu samandan numune aldı. Hayvanlarım samandan mı, başka bir şeyden mi öldü? Henüz bir bilgi alamadık.” diye konuştu.

ZEHİRLENEN 3 İNEK TELEF OLMUŞTU

Öte yandan Tonya ilçesinde yedikleri ottan zehirlendiği sanılan Emine Başkan’a ait 4 büyükbaştan 3’ü telef olmuştu.

www.tonyahaber.net

En son Haberler