Güncel Haberler Son Dakika 

Yaylacılara Soğuk Duş!

İmar Barışı uygulaması nedeniyle mera alanlarındaki evlere ve yeni yapılan inşaatlara Yapı Kayıt Belgesi verilmesinin Mera Yasasına aykırı olduğu belirtildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 81 il valiliğine gönderdiği genelgede, “4342 sayı Mera Kanunu kapsamında kalan alanlarda Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmemesi gerektiği, bu alanlarda yer alan işgal ve tecavüz olarak değerlendirileceği…” belirtildi.

Geçen yıl TBMM’de kabul edilen ve İmar Barışı olarak adlandırılan uygulamaya göre, binalara Yapı Kayıt Belgesi alınması istenmişti. 31 Aralık 2018 tarihine kadar verilen başvuru ve ödeme süresi 30 Haziran’a kadar uzatılmıştı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 21 Ocak 2019 tarihli genelgesinde, “4342 sayılı Mera Kanunun 4. Maddesinde ‘… Mera, yaylak ve kışlaklar, özel mülkiyete geçirilemez, amacı dışında kullanılamaz zaman aşımı uygulanamaz, sınırları daraltılamaz…” hükmü yer almaktadır. Aynı kanunun 14. maddesinde ‘… Tahsis amacı değiştirilmedikçe mera, yaylak ve kışlaktan bu kanunda gösterilenden başka şekilde yararlanılamaz…” hükmü yer almaktadır ifadesine yer verildi.

Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünün 81 il valiliğine gönderdiği genelgede şöyle denildi:

“4342 sayı Mera Kanunu kapsamında kalan alanlarda Yapı Kayıt Belgesi düzenlenmemesi gerektiği, bu alanlarda yer alan işgal ve tecavüz olarak değerlendirilerek ilgili mevzuatınca suça konu olacağı yapı kayıt belgesi verilmesinin mera alanlarına yapılan müdahaleleri çoğaltacağı, yapı kayıt belgesi düzenlense dahi mülkiyete hak teşkil etmeyeceği hususlarında ilinizde yer alan ilgili kurumlara bilgilendirme için yazılarak olası yanlış uygulamaların önüne geçilmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.”

Konu ile ilgili konuşan vatandaşlar, “İmar Barışı adıyla ortaya konulan uygulamaya göre başvurularımızı yaptık. Başlangıçta böyle bir açıklama yapılmadı. Biz de başvurudan sonra gerekli ödemeyi yaptık. Şimdi, bizim paralarımız ne olacak? Birçok vatandaş, bankadan kredi çekerek ödemede bulundu. Yetkililerin buna bir cevap vermesini bekliyoruz.” dediler.

http://www.tonyahaber.net

En son Haberler