Bizden Haberler Son Dakika 

Başöğretmen Mehmet Hekimoğlu

 Başöğretmen MEHMET HEKİMOĞLU 

10 Temmuz 1933 tarihinde Beşikdüzü ilçesi Türkelli köyünde dünyaya geldi.  Annesi Uzun Hüseyinoğlu ailesinden “Hacı Hafız” adıyla tanınan Hacı Ali UZUNBOY Hoca’nın kızı Fatma, babası Resullü Mahallesi Hekimoğlu ailesinden Eyüp oğlu Ali’dir.

Türkelli İlkokulu’nda 1942 yılında başladığı ilköğrenimini 1947’de tamamladı. Aynı yıl Beşikdüzü Köy Enstitüsüne yazıldı ve beş yıllık eğitimini başarıyla bitirip 1952’de mezun oldu.

25 Ekim 1952’de Sürmene Kahraman İlkokulu’nda stajyer öğretmen olarak memuriyete başladı. Ertesi sene Beşikdüzü Türkelli İlkokulu’na atandı ve “Başöğretmen” unvanı aldı.

Askerlik görevini Amasya Merkez Plevne Er Eğitim Okulunda yaptı (1 Eylül 1961-5 Temmuz 1962).  Terhis sonrası Beşikdüzü Resullü Köyü İlkokulu’na müdür olarak tayin edildi ( 9 Temmuz 1962). Resullü ’de sekiz yıl hizmet verdikten sonra 12 Ağustos 1970’de Trabzon Cengiz Topel İlkokulu’na, 12 Eylül 1972 tarihinde de Trabzon Merkez Kanuni Süleyman İlkokulu’na atandı. Yeni okulunda öğretmen ve müdür yardımcısı kadrolarında görev yaptıktan sonra 25 Ekim 1980’de müdür oldu. Beş yıl müdürlük görevini yürüttü ve 1.1.1985 tarihinde kendi isteğiyle emekliye ayrıldı. Anadolu Üniversitesi önlisans eğitimini tamamlaması üzerine intibak hakkından yararlanmak için Trabzon merkez 24 Şubat İlkokulu’nda ikinci kez memuriyete başladı. Beşikdüzü Türkelli İlkokulu’na naklini istedi ve 26 Ekim 1992’de başladığı bu görevi 18 Ekim 1993’de sonlandırdı.

Eğitim hayatı boyunca sürekli yenilikleri takip etti. Onlarca hizmet içi eğitim kursuna katıldı. Okulunu, öğretmenlerini ve öğrencilerini il ve ülke düzeyindeki kamu kurumlarıyla sivil toplum kuruluşlarının yarışma ve etkinliklerine katılmaya teşvik etti. Eğitim kariyerinde birçok başarılara imza attı.  Bütün meslek hayatında hakkında düzenlenen teftiş raporlarının hepsi en yüksek puanla değerlendirildi. Yirmiye yakın başarı belgesi, teşekkür, takdirname, hizmet şeref belgesinin sahibi oldu.

Atatürk’ün doğumunun 100. yılında Türkiye genelinde yapılan Okuma-Yazma Seferberliği sürecindeki hizmetlerinden ötürü dönemin Milli Eğitim Bakanı Hasan SAĞLAM tarafından Başarı Belgesi ile ödüllendirildi.

Öğrencilerinin hayata ve geleceğe hazırlanmalarına büyük önem verdi. Maddi ve manevi değerlerin özellikle vatan, bayrak, ezan, adalet, saygı, sorumluluk, bağımsızlık, özgürlük gibi değerlerimizin yeni nesle kazandırılmasına önayak oldu. Milli, tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkılmasına öncülük etti. Eğitimin her basamağındaki öğrencilerini üst öğrenime ve hayata hazırlamak, kişilik ve ahlak gelişimlerini sağlamak, kendi kültürümüzü tanıtmak, aile, iş ve sosyal ilişkilerde doğru ve sağlıklı iletişim kurabilmek, yaşam becerilerini en verimli şekilde değerlendirebilmek için büyük uğraşlar verdi.

Gönüllü olarak kamu ve toplum hizmeti çalışmalarında bulundu.  Bu anlamda zamanın vali ve milli eğitim müdürünün teklif ve ricasıyla Trabzon Affan Kitapçıoğlu Lisesi ve Zehra Kitapçıoğlu Ortaokulu arsasının milli eğitime bağışlanması için emlak sahiplerine il yönetiminin taleplerini iletti. Kitapçıoğlu ailesiyle olan şahsi dostluğu nedeniyle bağış konusunda kendilerini ikna etti. Okulun iç donanımı için de aileden söz aldı.

            Resullü ’de görev yaptığı sırada süt tozundan yapılan yoğurt ve sütlerin öğrencilere dağıtımını düzenli bir şekilde yürüttü. 227 adet yoğurt tabağı ve kaşığı kullanıldığını, Kutluca köyündeki fırından hademe tarafından ekmek taşındığını anlattı. Dilimlenerek bir elin yarısı kadar buğday ekmeğinin öğrencilere verildiğini, ekmek elinde servis bekleyen öğrenciler çoğu kere süt/yoğurt gelene kadar ekmeği diderek yiyip bitirdiğini, diğer öğrencilerin ekmeğini tabağa doğradıklarını söyledi.   

Ağustos 1958 tarihinde meslektaşı Şükriye GEMİCİ ile evlendi. Öğretmen çiftler Erdal, Erhan, Nurgül ve Göksel olmak üzere dört güzel evlat yetiştirdiler.  Başöğretmen Mehmet HEKİMOĞLU yazları Oğuz Mahallesi’nde, kışları ise Trabzon merkezde ikamet etmektedir.

Araştırma: H. İbrahim DEMİRCİ

NoT:Bu araştırmayı yapan H. İbrahim DEMİRCİ Oğuz çoğrafyasında yetişen Değerlerimizi araştırmayı ilke edenmiş ve çalışmaları devam etmektedir.

En son Haberler

2 Thoughts to “Başöğretmen Mehmet Hekimoğlu”

  1. Salih Zeki Uzunboy

    Mehmet Hocamız’a hayatımıza kattığı güzellikler dolayısı ile teşekkür ediyor kalan ömründe saglık dolu günler diliyorum. Köylülerimizi değerlerimizi bizlere bir kez daha hatırlattığın için ayrıca sizlere de teşekkür ederim.

  2. Mustafa Yenigün

    Sevgili Mehmet Hekimoğlu hocamız için gösterdiğiniz kadirşinaslık için gerçekten çok mutlu oldum. Kendisini çok iyi tanıdığımı sanırken bu kadar detay bilgiye sahip olmadığımı gördüm. Köyümüzün değerlerini ekrana getirmenizi takdirle karşılıyor ve devam edilmesinin yararlı olacağını düşünerek destekliyorum.
    Hekimoğlu hocamıza Allahtan sağlıklı ve mutlu uzun ömürler diliyor ve saygılarımı ve selamlarımı sunuyorum.

    Mustafa Yenigün
    Em.Dz.Y.Müh.Yb.
    (Aruz’dan)

Comments are closed.