Güncel Haberler Son Dakika 

Plot Bölgelerde Trabzonda Var

İlk olarak illerimizden Kırıkkale’de dağıtımına başlanan çipli kimlik kart uygulamasına, 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren tüm Türkiye’de kullanıma geçileceği açıklandı. 1 Ocak 2017 tarihinden itibaren kullanıma geçilecek olan çipli kimlik kartının fiyatı 15 TL olarak, kayıp kimlik kart başvurusu için ise fiyat 30 TL olarak belirlendi. Vatandaşlar 1 GB’lik hafızası olan çipin de yer alacağı kimlik kartlarını 15 TL ödeyerek alabilecekler. Yüzde yüz olarak herkesin eline geçmesi için ise süre 3 yıl olarak belirlendi.

KİMLİK SAHTECİLİĞİNE SON

Yeni kimlik kartlarının tamamen dağıtılmasının ardından vatandaşların sahte kimliklerini yapan dolandırıcıların önüne geçilmiş olacak. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün TÜBİTAK’a hazırlattığı ‘Akıllı Kimlik Kartı’ olarak adlandırılan yeni çipli kimlik kartları, kolay taşınabilir, taklit ve sahteciliğe imkan vermeyen, biyometrik unsurlarda içeren, kredi kartı boyutlarında tasarlandı. Üzerinde 1 GB’ye kadar veri depolanabilecek olan yeni kimlik kartlarında banka hesap numaraları, ehliyet, maaş ve sağlık bilgilerinin olduğu şifreli bir çip de yer alacak. Hastaneler, okullar, bankalar, GSM operatörleri, emniyet işlemleri ve noterlerde kullanılması da öngürülen yeni kimlik kartları sayesinde birçok işlemde vatandaşa kolaylık sağlayacak. Sahte ya da çalıntı kimlikle hat çıkarma riski sona erecek ve kimlik, kimlik kartı sahibinden başka birinin eline geçse dahi kullanılamayacak, anında bloke edilebilecek.

İLK OLARAK 10 İLDE DAĞITILACAK

İllerimizdem Rize, Trabzon ve Artvin’de kimlik kartı müracaatları alınmaya başlanırken,çipli kimlik kart uygulamasına kısa süre içinde Erzincan, Erzurum, Adıyaman, Aksaray, Burdur, Uşak ve Yalova’da da geçilecek.

YENİ KİMLİK RANDEVUSU NASIL ALINIR?

Kimlik kartı almak için 15 yaşından büyüklerin yurt içinde ilçe nüfus müdürlüklerine, yurt dışında ise dış temsilciliklere şahsen başvuru yapması gerekiyor. Bunun için en yakın müdürlüğe müracaat edilebileceği gibi, herhangi bir müdürlüğe de başvurulabilecek.15 yaşını tamamlamayan çocuklar için veli veya vasileri başvuruda bulunabilecek. Talep edilmediği sürece 15 yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğrafa yer verilmeyecek. Kimlik kartı başvurusu için son 6 ay içinde çekilmiş 1 biyometrik fotoğraf ve kimlik beyanı için nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport, sürücü belgesi, memur cüzdanı, avukat kimlik kartı veya basın kartı gibi kimlik belgesi yerine geçen fotoğraflı bir belgenin olması yeterli olacak. Başvuru için ilçe nüfus müdürlüğüne doğrudan ya da zaman kaybına sebep vermemek için randevu alarak gidilebilecek.

ÇİPLİ KİMLİK KARTIN ÖZELLİKLERİ

-Yeni kimlikler erkek ve kadın için renk ayrımı olmaksızın tek tip renkte olacak.

-Geçerlilik süresi 10 yıl olacak.

-Kısmen pasaport yerine geçecek.

-Yeni kimliklerde din bilgisi herkeste bulunmayacak, isteğe bağlı olarak kimlik kartının üzerinde bulunan akıllı çipe işlenebilecek.

-Artık ‘nüfus cüzdanı’ değil ‘kimlik kartı’ ibaresi kullanılacak.

-Yeni kimlik kartları 8 farklı güvenlik yöntemi ile sahtecilikten korunacak. Damar ve parmak izi, avuç içi gibi kişiye özel yöntemler kullanılacak.

-Çipli kimlik kartı üzerinde ad, soyad, anne-baba adı, doğum yeri, cinsiyet gibi özel bilgilerin yanı sıra geçerlilik tarihi de bulunacak.

-Şimdiki nüfus cüzdanlarının arka bölümünde yer alan bilgiler yeni kimlik kartının üzerinde bulunan çipe aktarılacak.

picsart_10-18-03-32-04

En son Haberler