Güncel Haberler Son Dakika 

‘En Sakin İlçe’ye Bin 200 Kişilik Gemi

Karadeniz Bölgesi’nde yüz yıllardır 20 Mayıs tarihinde “Mayıs 7’si” ismiyle kutlanan şenliklerde vatandaşların tekne ile denize açılmaları yasaklanırken, Ordu’nun Perşembe Belediyesi, bu kültürü vatandaşlara yaşatmak için bin 200 kişilik gemi aldı.

Karadeniz Bölgesi’nde kutlanan Mayıs Yedisi şenlikleri vatandaşların tekneler ile denize açılması ile sona ererken, 20 Mayıs 2000 tarihinde Trabzon’un Beşikdüzü ilçesindeki “Mayıs 7’si” kutlamalarında iki teknenin alabora olmasıyla 38 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Mayıs 7’si şenliklerinin son bölümü olan deniz turu yasaklanmıştı.

Perşembe Belediyesi ise, bu kültürün yaşatılması için geçtiğimiz Mayıs 7’si şenliklerinde 750 kişilik bir gemi kiralayarak, vatandaşların denize açılmasını sağlarken, şimdi ise, bu kültürün yaşatılması için 9 Bin 400 nüfuslu Karadeniz Bölgesi’nin tek sakin şehri unvanına sahip olan ilçeye bin 200 kişilik gemi aldı.

Perşembe Belediye Başkanı Selami Çarkçı, 65 metre uzunluğundaki ‘Şehit Temel Şimşir’ isimli geminin İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bedelsiz olarak ilçeye hibe edildiğini belirtirken, “20 Mayıs kültürümüz Karadeniz’de yok edildi ama biz bunu Perşembe ilçemizde yaşatıyoruz yaşatmaya da devam edeceğiz” dedi.

Başkan Çarkçı, Mayıs 7’si şenliğinin bölge insanı için önemli olduğunu ifade ederken, yaptığı açıklamada, “Turizm bölgesi, sakin şehir olduk. En önemlisi de tarihi 100-150 yıla dayanan 20 Mayıs şenliklerimiz var. Bununla ilgili geçmişte yaşanan vahim bir kaza vardı. Tekne batmıştı ve can kayıpları vardı. Bu şenlikte kayıkla yolcu taşımaları yasakladılar. Biz 20 Mayıs’ta bir gemi alıp, o bayramımızı o kültürümüzü Karadeniz’de yaşatan tek ilçe biz olduk. Bundan esinlenerek, bu kültürümüzü yaşatmak adına kültür ve turizm amaçlı bir gemi için halkımıza söz vermiştim. Bu gemiden Perşembe ilçemize kazandıracağım dedim. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden bu gemiyi bedelsiz hibe olarak aldık. Yaklaşık bir aydır bunun işlemleri ile uğraştık. Gemimiz bir haftadır yolda hava muhalefeti nedeniyle çıkış vermiyorlar. Gemi üç günde buraya gelecek. Gemi buraya geldiğinde sosyal ve kültür amaçlı etkinliklerde kullanacağız. Bu özel günlerimizin dışında bir şartname hazırlayarak kiraya vereceğiz. En azından da belediyemize de gelir sağlayacağız. Bu gemi sadece Perşembe’ye değil, Ordu ve Giresun’a hizmet edecek. Biz bu gemiyi özel günlerimizde kullanacağız. İlçemize Ordu’muza bu geminin hayırlı olmasını diliyorum. Bu gemiyi alabilmek için çok uğraş verdik. 65 metre uzunluğunda Bin 200 kişilik bir gemi. Bizim Mayıs 7’si şenliğimiz yok edilecek bir şenlik değildir. Bunun yaşatılmasını gerektiği için bu gemiyi aldık. Bu 20 Mayıs Kültürümüz Karadeniz’de yok edildi ama biz bunu Perşembe ilçemizde yaşatıyoruz yaşatmaya da devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

Haberler.com

En son Haberler