Son Dakika Yöresel Haberler 

Mayıs Yedisi Geleneği Gerçekleştirildi.

mayis_yedisi_2013Mayıs Yedisinde yayla göçü ve inek yıkama geleneği gerçekleştirildi.

Beşikdüzü ilçesinde bu yıl 12.si yapılan Uluslararası Mayıs Yedisi Şenliğinin bu yıl Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen olay nedeniyle eğlence bölümlerini içeren ilk iki günü iptal edilmişti.

İlk iki günü yapılmayan şenliğin 3.gününde denizde hayatlarını kaybeden 38 kişi anıldı. Çeşmeönü limanında yayla göçü ve inek yıkama geleneği gerçekleştirildi.

Etkinlik, ilk olarak,  sabah saat 09:30’da İ.Doğu Gözaçan Kültür Parkı’nda 20 Mayıs 2000 yılında denizde bindikleri balıkçı motorlarının alabora olması sonucu hayatlarını kaybeden 38 kişinin anılmasıyla başladı.

Denizde şehit olan 38 kişinin fotoğraflarının yer aldığı pano ve anıtın önünde yapılan programda konuşan Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, “Türk kültürünün birer parçası olan bütün bu gelenekler bizim insanımızı da ifade ederek, geçmişimizi yansıtır. Bu nedenle şenliklerimizle güncel tutulmaya çalışılan kültürel mirasımıza sahip çıkmamız ve yaşatmamız gerekmektedir.”dedi.

Başkan Uzun, “Bu nedenle her yıl 20 Mayıs günü yöre halkımız sabahleyin yanlarına ineklerini, yiyeceklerini ve içeceklerini alarak Beşikdüzümüzün Ağasar deresi ile denizin kesiştiği yerde toplanarak, çeşitli etkinliklerde bulunurlar. Bu etkinlikler de ineklerini yıkayıp süsleyerek, yaylalara göç hazırlıklarına başlarlar. Burada amaç her yıl bir kez de olsa geleneklerini yaşatmak ve kültürlerine sahip çıkmaktır.”dedi.

Programın ardından, Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş ile Belediye Başkanı Ramis Uzun, Vakfıkebir Liman Başkanı Uğur Uzunoğlu, deniz şehitleri adına denize çelenk bıraktılar.

Çeşmeönü Limanı’nda ise, Mayıs Yedisi etkinlikleri çerçevesinde, bu yıl ilk defa yayla göçü canlandırılarak, inekler deniz kenarına getirildi. Yöresel kıyafetli bayanlarla birlikte Belediye Başkanı Ramis Uzun ve kaymakam Alaattin Aktaş inekleri yıkadılar. Yöreye has un helvası da katılan vatandaşlara ikram edildi.

Akşam saat 20:00’de ise, deniz şehitleri adına Merkez Eski Cami’de Kur’an-ı Kerim ve mevlid-i şerif okutuldu.

Anma programına; Beşikdüzü Kaymakamı Alaattin Aktaş, Vakfıkebir kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, Beşikdüzü Belediye Başkanı Ramis Uzun, Vakfıkebir Belediye Başkanı Hayri Birinci, Tonya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, Çarşıbaşı Belediye Başkanı Coşkun Yılmaz, Eynesil Belediye Başkanı Coşkun Somuncuoğlu, Emniyet Müdürü Fevzi Taş, Yeşilköy Belediye Başkanı Zülkif Dilli, Oğuz Belediye Başkanı Şakir Yenigün, siyasi parti temsilcileri ile vatandaşlar katıldılar.

www.dogruhaber61.com

En son Haberler