Güncel Haberler Son Dakika Yöresel Haberler 

Karadeniz’de Afetin Adı”Sel”

karadeniz_selTürkiye’de afet bilinci konusunda gerçekleştirilen ‘Aksigorta Afet Bilinci’ kapsamında yapılan araştırmada, toplumun yüzde 44’ü en çok maruz kaldığı doğal afetin deprem olduğunu belirtirken, Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanların yüzde 26’sı maruz kaldıkları doğal afetin sel olduğunu dile getirdi.

Türkiye’de 14 ilde yapılan araştırmada, 16-64 yaş grubuna dahil bin 212 kişi ile yapılan araştırma, toplumun başta deprem olmak üzere afetler konusunda farkındalığının olduğunu, ancak kendini risk altında görmediğini ortaya çıkardı.

Aksigorta’nın ‘Afet Bilinci Araştırması’na göre, Türkiye’de her iki kişiden biri afete, her 5 kişiden 2’si depreme maruz kaldığını dile getirirken, toplumun yüzde 80’i oturduğu bölgeyi afet riski altında görmüyor. Topraklarının yüzde 96′sı farklı oranlarda deprem tehlikesi altında olan ve yüzde 66’sı aktif fay hatları ile kaplı Türkiye’de, araştırmaya katılan bin 212 kişinin sadece yüzde 14’ü fay hattı üzerinde olması nedeniyle, yüzde 4’ü ise sel ve diğer afetler açısından risk altında olduğunu belirtti. Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanların yüzde 18’i sel riski altında olduğunu ifade etti. Karadeniz Bölgesi’nde sele maruz kalanların hasar görme oranı yüzde 60 olarak belirlenirken, hasar gören Karadenizlilerin yüzde 37’si bu hasarı, fiziksel/psikolojik veya duygusal zarar olarak yorumladı.

Türkiye’de her iki kişiden biri doğal afete maruz kaldığını belirtirken, bu oran Karadeniz Bölgesi için yüzde 41 olduğu öğrenildi. Türkiye genelinde ve diğer bölgelerde en çok maruz kalınan doğal afetlerin başında deprem gelirken, Karadeniz Bölgesi’nde sel, yüzde 26 ile ön plana çıkıyor, deprem yüzde 17 ile ikinci sırada yer alıyor.

 

“Karadenizliler doğal afeti medyadan takip ediyor”

Karadenizlilerin yüzde 68’i meydana gelen doğal afet ile ilgili radyo, televizyon, internet ya da gazeteler gibi çeşitli haber alma kanallarından düzenli olarak gelişmeleri takip ettiğini dile getirirken, yüzde 22’si haberdar olduğunu ancak olayın detaylarına girmeden ve düzenli olarak takip etmeden genel olarak bilgi sahibi olduğunu belirtti.

Karadeniz’de doğal afet sonrasında ulaşmaya çalışılan kişi veya kurum sorulduğunda ilk belirtilen, tüm Türkiye’de olduğu gibi aile, akraba ve tanıdıklar olurken, Türkiye genelinde afet sonrasında aile, akraba ve tanıdıklarına ulaşma eğilimi yüzde 38 iken, Karadeniz’de bu oran yüzde 21 olduğu bildirildi. Karadeniz Bölgesi’nde afet durumunda AKUT, Belediye, Valilik gibi sivil toplum kuruluşları ile kamu kurumlarına ulaşma eğilimi Türkiye geneline göre daha yüksek olduğu belirtildi.

 

‘Karadenizliler önlemleri uygulamıyor’

Toplumun yüzde 56’si deprem öncesi önlemleri gerekli buldukları halde uygulamazken, Karadeniz Bölgesi’nde bu oran yüzde 64. Aynı tutum, sel öncesi alınması gereken önlemler konusunda da görülüyor. Türkiye genelinde toplumun yüzde 54’i sel öncesi alınması gereken önlemleri gerekli bulmasına karşın uygulamazken, bu oran Karadeniz Bölgesi’nde yüzde 60 olarak görülüyor.

Araştırmaya göre, Türkiye’de her 10 kişiden 5’i de doğada deprem öncesi habercisi olarak tanımlanan birtakım işaretler olduğuna inanıyor. Bu oran Karadeniz Bölgesinde ise yüzde 39’u deprem öncesinde işaret verdiğine inanılan diğer hayvanlar ve doğa olayları ise şöyle:

“Kediler, kuşların dairesel olarak uçmaları ve gökyüzünde ağlamaları, çatılarda kümeleşmeleri, karıncaların banyo ve tuvaletlere hücumu ve bir zincir halinde yukarılara, çatıya doğru tırmanmaları, gökyüzünde renkli ışımalar, ateş topları, deniz, kuyu, kaynak ve kaplıca sularında sıcaklık artışı, deniz dibinde hareketlenme, deniz suyu seviyesinde yükselme, deniz kıyısında çamurlaşma, toplu balık ölümleri, balıkların karaya vurması, akvaryum balıklarının akvaryum dışına sıçraması, topraktan gaz çıkışları, güneş tutulması, gökyüzünün kırmızı olması, gökyüzünde normalden fazla yıldız bulunması, ani hava sıcaklığı, ani bunaltıcı sıcak, havada tozlanma ve bulutlanma.”

turksesigazete.com

 

 

En son Haberler