Seçme Videolar Son Dakika 

Apolas Lermi “Sevdiğim “

apolas-lermi_1744_1

Köylü bir ailenin çocuğu olarak Trabzon’da doğdu. Gerçek adı ABDURRAHMAN LERMİ‘dir. İlköğretimi Trabzon’da, liseyi ise İstanbul’da okudu. 10 yaşından beri ailesiyle birlikte göç ettiği İstanbul
‘da yaşamaktadır. İşletme Bölümü’nden mezun olarak akademik eğitimini tamamlamıştır.

Müziğe lise yıllarında tanıştığı bir arkadaşının da etkisiyle bağlama çalarak başladı. Daha sonra klasik gitar, kemençe ve elektrik gitar ile ilgilendi.

Lise yıllarında farklı dillerde etnik müzik yapan birçok amatör müzik grubuyla çalıştı. Çeşitli konser sahnelerinde ve barlarda birlikte çaldığı müzisyenlerden öğrendikleriyle kendisini geliştirmiştir. Bu dönemden beri arkadaşlarının taktığı bir lakap olan ‘ APOLAS ’ adıyla tanınmaktadır. Bu isim, herhangi bir dile ait değildir ve özel bir anlam taşımamaktadır. Sahne adı olarak kendisiyle özdeşleşmiştir. Bu ad nedeniyle Apolas Lermi bazı ön yargıların kurbanı olmuş ve çeşitli organizasyonlarda yer alması engellenmiştir.

Profesyonel anlamda ilk sahne tecrübesini protest müzik yapan bazı müzik gruplarıyla çalışarak yaşadı. Türkiye ve Avrupa’da birçok konser organizasyonuna katıldı. Bir süre sonra Karadeniz Müziğine yöneldi ve bu alandaki araştırmalarını yoğunlaştırdı. Bu dönemde çeşitli sanat insanıyla tanıştı ve yine onlarla çeşitli tarzlarda Karadeniz Müziği icra etti.

Apolas Lermi, zorlu bir süreçten sonra 2011 yılında Kalandar isimli ilk solo albümünü tamamladı.

Günümüz Dünya Müziği ve Karadeniz Müziğindeki dengeleri analiz ederek oluşturulan bu albüm, Türkiye’nin kültürel zenginlikleri açısından ihtiyaç duyulan ve çeşitli yönleriyle de içerisinde ilkler barındıran bir albüm olarak sanat çevrelerinden güzel tepkiler almıştır. Birçok önemli ismin emek verdiği bu albümün aranje ve yönetmenliğini sevgili Murat Çorak üstlenmiştir. Başlangıçta insanlara ulaşmakta problemler yaşayan bu albüm, çeşitli kültür aşığı kişilerin ve kurumların desteğiyle gittikçe artan bir ilgiyle karşılanmaya devam etmektedir.

Apolas Lermi, Kalandar isimli albümde yer alan şarkıların bazılarına 5 klip çekmiştir. Bu klipler tıpkı albümün bütünü gibi birçok açıdan farklı ve ilk olma özelliği taşımaktadır.

Albümün bir devamı olarak Kalandar isimli bir TV programı hazırlayan Lermi, geçmiş dönemde Karadeniz Müziğine emek veren üstadların hayatını araştırıp onlara ait türküler seslendirdi. Konsept açısından yine bir ilk olan bu program yörede sempatiyle karşılanmıştır.

www.yoremizden.com

En son Haberler