Kemençe Videolar Son Dakika 

İbrahim Can”Burası Yayla Yolu”

ibrahim_can_biyografiTürk Halk Müziği Sanatçısı, söz yazarı ve bestekâr olan İbrahim CAN, Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde dünyaya geldi. İlköğrenimini Akkese köyünde sonrasında Beşikdüzü Öğretmen Okulu, Trabzon Öğretmen Okulu’nu ve Karadeniz Teknik Üniversitesi Fatih Eğitim Fakültesini bitirdi.

Çocukluk ve gençlik yılları müzikle iç içe geçen sanatçı TLYC (Trabzon Liselerinden Yetişenler Cemiyeti)’nde Necdet Muratanoğlu, Ünal Özel ve Mehmet Sonat’la çalıştı. 1980 Yılında TRT tarafından ülke genelinde açılan sınavlarda başarılı olup Radyo’ya kabul edildi. Coşkun Güla, Yaşar Aydaş, Nejat Birdoğan, Nida Tüfekçi, Yücel Paşmakçı, Tuncer İnan gibi değerli üstatlardan ders aldı.   İki yıllık eğitimden sonra 1982 yılında İstanbul’da Yurttan Sesler Kadrosu’nda  göreve başladı.1984 yılında TRT ekranlarında seslendirdiği  “Atmacayı Vurdular” isimli türkü ile ilk çıkışını gerçekleşti.

TRT Repertuarında Atmacayı Vurdular, Bilettim Orağımı, Yunuslar Dizi Dizi, Ah Kavaklar, Asker Ettiler Beni gibi türkülere yaptığı derlemeleri ve besteleri yer alan sanatçı Trabzon Gazeteciler Cemiyeti ve Türk Folklor Kurumu tarafından birçok ödüle layık görüldü.

“Atmacayı Vurdular” isimli ilk albümünü 1985 yılında çıkaran sanatçı arkasından sırasıyla 1986 yılında “Ayşem”, 1988 yılında “Allah Almasın Seni”, 1989 yılında “İşte Karadeniz”, 1990 yılında “İşte Karadeniz 2 (Yaktın Beni Güzelim), 1993 yılında “Silme Gözyaşlarını”, 1996 yılında “Bir Avuç Türkü”, 1999 yılında “Adı Güzel Cemile”, 2000 yılında “Viya Viya”, 2002’de “Trabzonspor’un Türküsü” ve 2006 yılında “Karadeniz”  isimli albümlerini çıkarttı.  Ayrıca 2001 ve 2003 yılları arasında TRT’de “Türkülerin Dilinden” isimli programı yaptı.

Dünyanın çeşitli ülkelerinde (Amerika, Hollanda, Norveç, Almanya, İtalya, Fransa, vs.) düzenlenen birçok şenliklerde ve organizasyonlarda konserler verdi. “World Music” etkinlikleri kapsamında çıkarılan ortak etnik müzik parçalarının yer aldığı albümde “Oh Oh Güzelim” adlı eseri 1996 yılında yer aldı. TRT Sanatçısı olarak sanat hayatına yaşamakta olduğu İstanbul’da devam etmektedir.

 

En son Haberler