Diğer Haberler Son Dakika 

Kendi Bağlamasını Kendi Yaptı

Beşikdüzü İlçesi’nde Gürgenli Köyü’nde Erol Kurtoğlu adlı vatandaş, iki yıl önce bağlama almak için gittiği satıcıya fiyatların beklediğinden fazla olması nedeniyle kızarak kendine bağlama yaptı. Bu sayede bağlama ustalığına başladı.

Beşikdüzü İlçesi’nde 1987 yılından beri esnaflık yapan ve bir dönem de Beşikdüzüspor’da kalecilik yapan 48 yaşındaki Erol Kurtoğlu, bağlama ustalığına başlamasının ilginç öyküsü var.

Eski kaleci Kurtoğlu öyküsünü şöyle anlattı: ” Bağlamayı çok seviyorum ve aşırı derecede merak duyuyorum. Bundan iki yıl önce bağlama almak için Trabzon’a gittim. Bir bağlamanın fiyatını bana bin 500 lira dibi uçuk bir fiyat söylediler.  Her ne kadar fiyatını düşürmeye çalıştımsa satıcı hiç ikramda bulunmadı. Ben de bu parayı size veremeyeceğim, bende kendi bağlamamı kendim yaparım dedim ve bunu da başardım” dedi.

Bu öfkeyle hareket eden kurtoğlu yalnızca bağlama yapmakla kalmadı, dört yıldan beri tamamen el işçiliğine dayalı olarak çeşitli enstrümanları yapmaya başladı. Bunların başında kaval ve ney yaptığını da söyleyen Kurtoğlu, satıcıya kızdı ve ürettiği enstrümanlara bağlama yapmayı da ekledi.
Kurtoğlu, tamamen el işçiliği yaparak ürettiği bağlama konusunda şunları söyledi,  iyi bir bağlama yapmak için kullanılacak olan dut ağacının yaşlı olması, güneş alan yerde büyümüş olması ve damarlarının sık olması gerekir. Ben bağlama için dut ağacını kullanıyorum. El emeği, göz nuru oyma bağlama yapıyorum. İşçiliğimde asla makine kullanmıyorum. Son zamanlarda çevremde benim bu işi yaptığım duyuldu. Hayli sipariş geliyor. Bu konuyla ilgilenen genç arkadaşlarım gelsinler, onlarla birikimlerimi paylaşayım ve yardımcı olayım. Yeter ki tamamen el işçiliğine dayalı bu meslek dalı ileride yok olmaya yüz tutmasın. “ dedi.
Kurtoğlu ayrıca, iyi bir bağlamayı özelliklerine göre 750 ila 500 TL arasında sattığını da sözlerine ekledi.

Vakfıkebirgazete.com

En son Haberler