Diğer Haberler Son Dakika 

Çoluğun Mehmet İle Söyleşi

Beşikdüzü Zemberek Köyünden olan ve Karadeniz müziği ile dinleyicilerinin karşısına çıkan Coloğun Mehmet ile yaptığımız sohbeti siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedik.

SARAÇ-Çoloğun Mehmet kimdir? Senin asıl adın Mehmet Çolak. Neden Çoloğun Mehmet?

ÇOLOĞU-Benim asıl adım Mehmet Çolak. Albüm çıkarcak olduğum zaman bir Maçkalı, bir de Akçaabatlı Mehmet Çolak vardı. Karışıklık olmasın diye müzik şirketinin sahibi size köyde ne derler dedi. Ben de Çoloğu dedim. O zaman senin adın  Çoloğun Mehmet olsun dedi. Bu işin hikayesi bu. Çoloğun Mehmet 1968 yılında Beşikdüzü Zemberek Köyünde doğdu. İlkokulu Zemberek İlkokulu, ortaokul ve liseyi ikinci sınıfa kadar Beşikdüzü Atatürk Lisesi’nde okudum.

SARAÇ-Kemençe çalmayı kimden öğrendin? Bu merak sizde nasıl oluştu?

ÇOLOĞU-Daha sonra okulu bırakıp İstanbul’a gurbete çıktım. Önceleri tekstil işlerinde çalıştım. Askerlik dönüşü Koç Holding Şirketinde 10 yıl çalıştım. Bir fabrikada bekçilik yaparken boş zamanlarımda kemençe çalıyordum. Kemençeyi kendi kendime öğrendim. Beşikdüzü’nde iken çocukluk yıllarımda düğünlerde kemençe çalanlardan etkilendim. Ali Çinkaya, Ali Tarhan beni çok etkilemişti. İlk kemençeyi elime Kevroğu Hasan Çolak tutuşturdu ruhu şadolsun.

        Şuanda çalıştığım İstanbul Üniversitesi’ne kemençe sayesinde işbaşı yaptım. O zamanlar İstanbul Üniversitesi rektörü Sürmeneli Kemal Alemdaroğlu idi. Akrabasının bir düğününe gitmiştim bana o kişi ne iş yapıyorsun dedi. Bizim şirketin bizi işten çıkarıp başka yere taşındığını söyledim. Bana gel imtihana gir dedi. Girdim ve yüksek bir puanla kazandım. 1998 yılından beri İstanbul Üniversitesi’nde memur olarak görev yapıyorum.

SARAÇ-Kaç tane albüm ve klibiniz var?

ÇOLOĞU-Sanat hayatımda İstanbul’daki dernekler bana çok sahip çıktılar. Daha sonra Unkapanı’na gittim, albüm yaptım. İlk albümüm “Ağlama Sevdiceğim”di. Çoğu sanatçı önce para kazanmak için tanınmak için albüm yapıyor ya da bir parça bulup ona klip çekiyor. Bu şekilde tanınmaya çalışıyor. Şuanda ki sistem bu. Son yaptığım Beşikdüzü klipiyle birlikte 5 klipim oldu.  

SARAÇ-Karadeniz müziği şuan zirvedeki yerini koruyor mu yoksa düşüşde mi?

ÇOLOĞU-Gittiğim her yerde Karadeniz müziğine çok güzel ilgi var. Gidişat çok iyi. Karadeniz televizyonlarının bu tanıtımda çok büyük katkısı var. Kemençenin değeri günden güne yükseliyor. İstanbul’da bir düğüne gittim. Düğünün sahibi Çorumlu’ydu. Damat samimi bir arkadaşımdı. Çağırdı beni. Ben ona siz kemençeden anlamazsınız dedim. Sen gel ağbi dedi. Gittim o düğünde sahne aldım. Hiç inanamıyorum Çorumlu’nun düğününde 40’ın üzerinde insan horon oynadı. Bana çok ilginç geldi. Horona özellikle çok büyük ilgi var. Şuan çalıştığım İstanbul Üniversitesi’nde kemençe kurslarım var. Günden güne ilgi çoğalıyor. Çok öğrenmek isteyenler var. Kemençemiz her yerde çalınsın diye icabında ücretsiz kurs veriyorum.

SARAÇ-Yaptığınız türkülerde söz ve müzikler kime ait?

ÇOLOĞU-Yaptığım parçalardaki söz ve müziklerin tamamına yakını bana ait. Sadece Harun Kara’nın Trabzonspor’a yazdığı bir şiiri okudum. O bana ait değil, diğerleri bana ait. O’na da buradan teşekkür ederim.

SARAÇ-Genç bir sanatçı olarak size gösterilen ilgiyi nasıl değerlendiriyorsun?

ÇOLOĞU-Doğruyu söylemek gerekirse, Beşikdüzü’nden daha çok dışarıdaki Beşikdüzülüler bana ilgi gösteriyorlar. Burada Karadeniz kanallarının pek dinlenmediğini görüyorum. İstanbul’da durum öyle değil. Hangi Karadenizli’nin yanına gitsen, mutlaka bir Karadeniz kanalını seyrettiğini görürsün. Beni Beşikdüzü’nde hala daha izlememiş insanların olduğunu görüyorum. Bu da bizim özümüzden koptuğumuzun bir göstergesi. Kendi kendimizi beğenmez hale geldik.

SARAÇ-Müzik dünyasında bundan sonraki hedefiniz nedir?

ÇOLOĞU-Ben, yaptığım müziklerde Beşikdüzü’ne çok ağırlık verdim. Önce ilçemi tanıtmak için büyük gayret gösterdim. İlçemlen ilgili klipler çektim. Bu klipler Karadeniz kanallarında aylarca döndü. Artık bundan sonra dışarı açılmak istiyorum. Bunun da hazırlıkları içerisindeyim. Of, Tonya, Vakfıkebir, İskenderli, Şalpazarı, Görele ve Eynesil’e ait parçalar hazırladım. Parçalarım internetten yayında. Bu iş sabır işi. Hemen her isteğin olmuyor. Dinleyenlerden çok olumlu tepkiler alıyorum. Bu beni mutlu ediyor. Hedefim ve hayalim emekli olduktan sonra ilkbaharda Beşikdüzü’ne gelip Eylül’e kadar buralarda kalmak ilçemde yaşamak. Kışı İstanbul’da geçirmek istiyorum.

SARAÇ-Trabzonspor’u çok sevdiğinizi biliyoruz. Hatta Trabzonspor’a yaptığınız türküler de var. Trabzonspor’la ilgili açılış veya gecelere davet ediliyor musunuz?

ÇOLOĞU-Ben şuan 6 tane Trabzonspor’a bir tane de Beşikdüzüspor’a ait türküm var.  Hepsini internet üzerinden dinleyebilirsiniz. Trabzonspor’a olan türkülerimi 10’a çıkaracağım. Bunun çalışması içerisindeyim. Onlar ister çağırsınlar, ister çağırmasınlar benim içimdeki Trabzonspor sevgisinde bir değişiklik olmaz.

SARAÇ-Yeni yetişen sanatçıları nasıl görüyorsun?

ÇOLOĞU-Halkımız her şeyin iyisine layıktır. Kalitesiz iş yaparsan halkın ilgisini çekmiyor. her şeyi hakkıyla yapmak lazım. Genç sanatçılara tavsiyem kaliteli iş yapın. Bana ihtiyacı olan ben her zaman elimden geldiğinde yardımcı olurum, yol göstermek isterim.

SARAÇ-Son olarak sormak istiyorum. Evlimisiniz, evliyseniz kaç çocuk var?

ÇOLOĞU-Evliyim, 3 çocuk babasıyım. Eşim Beşikdüzü Hünerli köyünden. Kızım Eskişehir Üniversitesi’nde okuyor. Oğlum iki yıl sonra üniversite sınavlarına girecek, en küçük kızım da ilkokul 3’e gidiyor.

www.besikduzuhaber.com

En son Haberler