Kanımız Tertemiz!

BORDOMAVİ.NET ve TRABZON DERNEKLERİ FEDERASYONU GENÇLİK KOLLARI işbirliği ile ”Kanımız Tertemiz” sloganı adı altında kan bağışı organizasyonu gerçekleştirilecektir. Saat 10:00 ile 20:00 arası gerçekleşecek olan kan verme organizasyonu Kuzey Marmara Kan Merkezi Müdürlüğü yetkilileri tarafından avm önünde iki büyük sahra çadırı ile gerçekleştirilecektir.

Ayrıca kan bağışımızla birlikte bu etkinlikte sürpriz sanatçılar, kemençe, tulum eşliğinde hem kültürel hem de sportif anlamda Trabzon’u ve Karadeniz’i doya doya yaşayacağımız, yaşatacağımız bir gün bizi bekliyor olacak.

Kan bağışı hakkında;

– Bilgilendirme ve Form Doldurma ; Bunların sorulması ve sizin tarafınızdan samimiyetle cevaplanması “Güvenli Kan” açısından son derece önemlidir. Vereceğiniz cevaplar, hem etik olarak hem de yasal olarak gizli tutulur.

– Kayıt ; Resimli, TC Kimlik Numarasını içeren ve yasal olarak geçerli bir kimlik belgesi (Ehliyet, nüfus cüzdanı, pasaport vb) ibraz etmeniz yasa gereği zorunludur. Kayıttan hemen sonra Flebotomistimiz tarafından Tansiyon, Ateş, Nabız, Vücut Ağırlığı ve hemoglobin ölçümleri yapılır.

– Doktor Muayenesi,
– Kan Bağışı İşlemi; Kan verme süresince ve sonrasında ağrı olmaz. İğnenin damara girmesini takiben kan torbası dolmaya başlar, 4-8 dakikada istenilen miktardaki kan alınmış olur. Standart olarak 450 ml kan alınır. İnsan vücudunda yaklaşık 5000-6000 ml kan vardır. Alınan bu miktardaki kan bağışçının sağlığı için her hangi bir risk oluşturmaz. Zira, bağışlamış olduğunuz kan, tüm kanınızın sadece %7-8’i kadardır.

– İkram ve İstirahat, 

– Kan Bağışı Sürecinden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler ; Kan bağışı günlük yaşantınızın akışında önemli bir değişikliğe yol açmayacaktır. Ancak yine de dikkat edilmesi gereken bazı konular vardır:

—Sigara kullanıyorsanız kan bağışından sonra en az 30 dk geçmeden sigara içmeyiniz. Böyle bir durumda sigara kullanımı baş dönmesi, bulantı gibi şikayetlere yol açabilir.
—İlk birkaç saat kan verdiğiniz kolunuzla ağır şeyler taşımayınız. Bu kanamaya neden olabilir.
—İlk 4 saat boyunca her zaman olduğundan daha çok sıvı şeyler (su, kola, meyve suyu vb) almaya çalışınız.
—Bir sonraki öğünden önce alkollü içecekler almayınız. Alkol vücuttan sıvı kaybını arttıracağı için şikayetlere yol açabilir.
—Sporla uğraşıyorsanız kan bağışladığınız gün ağır spor faaliyetleri yapmayınız.
—Kan bağışladıktan sonraki ilk 4 saat aşırı sıcak ortamlarda (hamam, sauna gibi) bulunmayınız.
—Pilot, ticari araç şoförleri, tehlikeli makine operatörleri, yüksek yerlerde bedeni faaliyet gösteren meslek grupları vb.nin kan bağışladıktan sonra 24 saat işlerine ara vermeleri önerilir.
—Eğer baygınlık hissi, baş dönmesi olursa bir yere uzanın veya başınızı iki dizinizin arasına alacak şekilde oturunuz.

En son Haberler