Son Dakika Yöresel Haberler 

29 İl Özel İdaresi Kapatılıyor

144 yıllık il özel idareleri 29 ilde kapatılıyor.

Osmanlı Devleti döneminde 1864’te eyalet sisteminden vilayet sistemine geçiş sırasında kurulan il özel idareleri tarihe karışıyor.

1914’te çıkan zaman zaman yapılan değişikliklerle günümüze kadar gelen İl Özel İdareleri Yasası’nda yapılacak değişiklikle büyükşehir kapsamına alınacak illerde özel idare yapılanması sona eriyor.

HANGİ İLLERDE KAPANACAK?

Kapatılacak il özel idarelerinin biri de Trabzon İl Özel İdaresi.

Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Şanlıurfa, Van Adana, Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Eskişehir, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Kayseri, Konya, Mersin, Sakarya, Samsun, İstanbul ve Kocaeli illerindeki il özel idareleri kapatılıyor.

TBMM’ye sunulan yeni yasa ile 29 ildeki büyükşehir belediyeleri ilin mülki sınırlarını kapsayacak. İlk aşamada 18 bin köy de mahalle olacak. Köylerin tüzel kişiliği kaldırılacak. Köy tüzel kişiliğine ait olan mallar, büyükşehir belediyesine devredilecek.

KAPATILAN İL ÖZEL İDARE PERSONELİ NE OLACAK?

Kanundaki il özel idarelerinin devir, tasfiye işlemlerini yapmak üzere, bir vali yardımcısının başkanlığında komisyon kurulacak. Bu komisyon, kapatılan il özel idare personelinin devrine karar verecektir. Kimin yeni kurulan yatırım izleme ve koordinasyon merkezine kimin büyükşehir belediyesi, bağlı kuruluşu veya ilçe belediyesine devredileceğine, komisyon karar verecek.

KAPATILAN BELEDİYELERİN PERSONELİ NE OLACAK?

Ayrıca büyükşehir yapılacak 29 ilde bulunan1022 belde belediyesi de kapatılacak.

Kapatılacak belde belediyelerinde görevli personelin yeni görev yerleri valiliklerde kurulacak komisyonlar tarafından değerlendirilerek İçişleri Bakanlığına bildirilecek.

İçişleri Bakanlığınca da atama teklifleri yapılmak üzere Devlet Personel Başkanlığına bildirilir. Memur olarak çalışanlar memur olarak, 5393’e göre sözleşmeli çalışanlar 4/B’li olarak, işçi olarak çalışanlar da işçi olarak Devlet Personel Başkanlığınca diğer kamu kurum ve kuruluşlarına atanacak.

KAPATILMA NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRECEK?

Kanun taslağının görüşülmesinden sonra yürürlük maddesine göre, il özel idarelerinin kapatılması ve personelinin devri, ilk yerel yönetimler seçiminde yürürlüğe gireceği öğrenildi.

Komisyonlarda görüşülmekte olan Büyükşehir Belediyesi Kanununda Değişiklik Yapan Kanun tasarısı, TBMM genel kurulunda görüşüldükten sonra yasalaşacak

 

Tonya Haber

 

En son Haberler