Çocuklara Özel Son Dakika 

Çocuklarda Şişmanlık

Çocuklarda şişmanlık Bazı düzensizlikler aşırı şişmanlığa neden olabilir, fakat çocuğunuz fazla kilolu ise bunun nedeni muhtemelen yakılandan fazla kalori almasıdır. Bununla beraber, aşırı şişmanlık, hayatın ilk yılında, 5 veya 6 yaştan sonra ve delikanlılık çağında okul öncesi yıllarından daha yaygındır. Fazla kilolu olan çocukların tümü aşırı şişman olarak değerlendirilmez. Bu çocuklar ortalama vücut hatlarından daha geniş hatlara sahiptir. Bu çocuklar tıknaz olup büyük görünürler, ancak gerçekte şişman değildirler.

Aşırı şişman çocuk rastgele bir gözlemciye şişman görünür. Aşırı şişman çocuk aslında ideal ağırlığından yüzde 20 fazla kilolu olanndır. Aşırı şişmanlık genelde bir takım faktörlerin birleşmesinden oluşur. Kalıtımın bir rol oynadığı sanılmaktadır. Eğer ebeveynlerin her ikiside aşırı şişman ise bunların çocuğu zayıf ebeveynlerinkine nazaran daha şişman olabilir. Buna ilaveten fazla yeme üyeleri fazla kilolu olan ev halkında normal ağırlıkta üyeleri olan ev halkına göre daha yaygın olabilir. Egzersiz eksikliğide bir faktör olabilir.

Fazla kilolu kişiler zayıf emsallerine göre daha fazla yağ hücrelerine sahip olurlar, buda gıdayı enerjiden çok yağa dönüştürmekte bir faktör olabilir. Eğer okul öncesi çocuğunuz aşırı şişman ise hala çocuğunuzun ne yediği üzerinde kontrolünüz varken bir şeyler yapmanın zamanıdır. Çocuk bir kez büyüyüp daha bağımsız olduğunda rejim yaptırmak daha zor olacaktır. Bir doktora yada rejim uzmanına danışmadan çocuğunuza rejim uygulamayın. Her hangi bir rejim çocuğun beslenme gereksinimlerini dikkate almalıdır. Geçici heves rejimleri tehlikelidir, düşünülmemelidir. Tabiki önlem tedavidir. Aşırı şişmanlığın bilincinde olmanın zamanı özellikle de bir aile geçmişi var ise bebeklik esnasındadır. Bebeklik aşırı şişmanlığın yetişkin aşırı şişmanlığı ile zayıf veya az bir ilişkisi vardır, ancak ailenin yeme alışkanlıkları delikanlılığa ve yetişkinliğe uzanabilir.

saglik-tr.net

En son Haberler